Η κλιματική αλλαγή και η πυρηνική ενέργεια

Η κλιματική αλλαγή και η πυρηνική ενέργεια

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οδυνηρά συμπεράσματα της Γκρέτα Τούνμπεργκ και η διαπίστωση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ βρίσκεται και πάλι εδώ. Στην εκδήλωση της «Νεολαίας για το Κλίμα»την περασμένη εβδομάδα στο Μιλάνο και ενόψει της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το θέμα αυτό στη Σκωτία τον Νοέμβριο, η νεαρή Σουηδέζα ακτιβίστρια απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Στην ομιλία της, που μεταδόθηκε παντού, αναφέρθηκε περιπαικτικά σε κάθε επενδυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, που επικαλούνται την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων όταν χαράσσουν στρατηγική, αλλά και στον Αμερικανό πρόεδρο και άλλους πολιτικούς, που χρησιμοποιούν συχνά το σλόγκαν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν κάνουν τίποτε. «Μπλα, μπλα, μπλα. Πράσινη οικονομία. Μηδενικοί ρύποι έως το 2050. Μπλα, μπλα, μπλα» ήταν τα λόγια της. «Αυτά ακούμε από τους αποκαλούμενους ηγέτες. Λέξεις που ακούγονται ωραία, αλλά δεν έχουν οδηγήσει σε πράξεις ακόμα. Οι ελπίδες και οι φιλοδοξίες μας πνίγονται στις άνευ περιεχομένου υποσχέσεις τους» Οδυνηρή διαπίστωση για ακόμα μία φορά από την Τούνμπεργκ. Αλλά έχει ένα δίκιο και τα λόγια της μετράνε, ακόμα και το «μπλα, μπλα, μπλα» Η δεκαοκτάχρονη νεαρή επέτυχε να πείσει εκατομμύρια ομηλίκους της να γίνουν ακτιβιστές για ένα και μόνο θέμα, το κλίμα.

Οι νέοι έχουν απόλυτο δίκιο να εξοργίζονται με τους μπέιμπι μπούμερ, οι οποίοι τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια κατέστρεψαν την ατμόσφαιρα  με τα αυτοκίνητά τους, ενώ χρησιμοποιώντας γαιάνθρακα για να τροφοδοτήσουν τις τηλεοράσεις τους, άφησαν στα παιδιά τους το έργο της απορρύπανσης. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την παγκόσμια επιρροή της να επισπεύσει την ενεργειακή μετάβαση με έμφαση στην πυρηνική ενέργεια –και να το κάνει όχι μεταφορικά αλλά εμπράκτως. Το Διακυβερνητικό Συμβούλιο για την Κλιματική Αλλαγή στην τελευταία του έκθεση στα μέσα Αυγούστου, είχε προειδοποιήσει ότι ο στόχος μείωσης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου δεν θα επιτευχθεί, άνευ της αποδοχής της πυρηνικής ενέργειας. Το συμπέρασμα αυτό είναι ακραίο και θέτει σε αμφισβήτηση τη συναίνεση που έχει επιτευχθεί στις πλούσιες χώρες για την απόρριψη αυτής της μορφής ενέργειας. Ωστόσο, κάποιος μετά δυσκολίας θα μπορούσε να απορρίψει τα επιστημονικά δεδομένα.

Οπως το Διακυβερνητικό Συμβούλιο επισημαίνει, μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια η πυρηνική ενέργεια βοήθησε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά σχεδόν 74 γιγατόνους ή το ισοδύναμο με τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων, που σχετίζονται με την ενέργεια. Η άλλη μοναδική καθαρότερη πηγή είναι η δύναμη του νερού. Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας βαίνει αυξανόμενη και ειδικά ενώ οι οικονομίες, οι οποίες δεν είχαν πρόσβαση σε αυτήν, αναπτύσσονται. Ο δε χρόνος για τη ραγδαία μεταμόρφωση του παγκόσμιου συστήματος ενέργειας εξαντλείται, όπως αναφέρει το Συμβούλιο. Και ενώ η παραγωγική ικανότητα ήλιου και ανέμου ενισχύεται, υπάρχει ένα επιχείρημα για μια εναλλακτική μηδενικών ρύπων και με σταθερότητα. Ωστόσο, δεν υπήρξε αναφορά στην πυρηνική ενέργεια στην κατακλείδα της εκδήλωσης στο Μιλάνο από την «Νεολαία για το Κλίμα». Τα βασικά τους μηνύματα είναι σημαντικά, όπως η αποτελεσματικότερη συμμετοχή νέων και ειδικά από τις αναδυόμενες οικονομίες και από περιθωριοποιημένες ομάδες. Επίσης, ζητούν να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία σε μη κρατικούς φορείς, επείγουσα ενεργειακή μετάβαση και κατάργηση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων έως το 2030. Χωρίς συγκεκριμένες συστάσεις σε επίπεδο πολιτικής κινδυνεύουν να γίνουν και εκείνοι λίγο «μπλα, μπλα» Η Γκρέτα Τούνμπεργκ προ διετίας είχε δηλώσει ότι προσωπικά εναντιώνεται στην πυρηνική ενέργεια «ως πάρα πολύ επικίνδυνη, δαπανηρή και χρονοβόρα» αν και αποδέχθηκε τη διαπίστωση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου ότι ίσως αποτελεί μέρος της λύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή