Παζάρια Πούτιν για το φυσικό αέριο

Παζάρια Πούτιν για το φυσικό αέριο

Την ανάγκη έγκρισης του Nord Stream 2 τονίζει ο υπουργός Ενέργειας της χώρας

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να συμβάλει στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας ενισχύοντας τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη»και την αποκλιμάκωση που αυτή επέφερε στις τιμές του φυσικού αερίου, η Μόσχα ζητάει τώρα έμμεσα ανταλλάγματα για να προσφέρει περισσότερο φυσικό αέριο. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ τονίζει πως η έγκριση και πιστοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 2 μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου.

Σε συνάντηση του Ρώσου προέδρου με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επικεφαλής ενεργειακών εταιρειών γύρω από την κρίση των τιμών του φυσικού αερίου, ο κ. Νόβακ ανέφερε «δύο παράγοντες που θα μπορούσαν να αποθερμάνουν την τρέχουσα κρίση και ο πρώτος είναι σαφώς η ολοκλήρωση, πιστοποίηση και εσπευσμένη έγκριση της παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2». Ο εν λόγω αγωγός, μήκους 1.207.008 μέτρων, που διέρχεται από τη θάλασσα της Βαλτικής και καταλήγει στη  Γερμανία, έχει ολοκληρωθεί και είναι ήδη στο στάδιο των δοκιμών με φυσικό αέριο. Εκκρεμεί, όμως, η έγκρισή του από το Βερολίνο που προϋποθέτει μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία έκδοσης άδειας διάρκειας αρκετών μηνών. Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας πρέπει να διασφαλίσει ότι ο αγωγός είναι σύμφωνος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαιτεί αυστηρά τον διαχωρισμό της βιομηχανίας παραγωγής και πώλησης ενέργειας από το δίκτυο μεταφοράς της. Το Βερολίνο έχει προθεσμία μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου για να αποφανθεί σχετικά με την πιστοποίηση του αγωγού και να την παραπέμψει προς έγκριση στην Κομισιόν. Στη συνέχεια η Ε.Ε. πρέπει να αποφανθεί σχετικά μέσα σε διάστημα δύο μηνών, το οποίο όμως μπορεί να παραταθεί κατά άλλους δύο μήνες, φτάνοντας ενδεχομένως μέχρι τον Μάιο. Εν ολίγοις ο Nord Stream 2 δεν είναι ο παράγοντας που θα δώσει τέλος στην κρίση των τιμών του φυσικού αερίου.  

Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη κινήθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά άρχισε να μειώνει τις ροές μέσα στο καλοκαίρι.

Ο εν λόγω αγωγός είχε μέχρι προσφάτως  αποτελέσει αιτία τριβών ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον καθώς έχει σχεδιασθεί για να αυξήσει σημαντικά τις ροές ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία και επομένως και την ενεργειακή εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τη Μόσχα. Παρά τις αλλεπάλληλες κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον σε όσες ευρωπαϊκές εταιρείες συνέδραμαν στα έργα κατασκευής του αγωγού, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήρε προσφάτως τις αντιρρήσεις της διαπιστώνοντας ότι το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ως μέσον για την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου μια αύξηση των πωλήσεων μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πωλήσεων της Gazprom. Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσίασε ο ρωσικός κολοσσός το 2018 ώστε να λειτουργεί συμπληρωματικά στις πωλήσεις φυσικού αερίου μέσω των έως τότε υφιστάμενων μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων συμβολαίων που είχε συνάψει με την Ευρώπη.

Παράλληλα, ο κ. Νόβακ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κερδοσκοπίας που υποδαύλισε την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου καθώς, όπως τόνισε, βρίσκονται σε επίπεδα που δεν ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη μεγέθη προσφοράς και ζήτησης. Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης ο Ιγκόρ Σετσίν, επικεφαλής του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού της Rosneft, ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο την άδεια να εξάγει φυσικό αέριο. Ωστόσο, τα ρωσικά ΜΜΕ δεν μετέδωσαν την αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωρες νωρίτερα, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος είχε επιρρίψει στην Ευρώπη την ευθύνη για την ενεργειακή κρίση, τονίζοντας πως ήταν λάθος της Κομισιόν να μειώσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια παροχής φυσικού αερίου που είχε συνάψει με την Gazprom και να στραφεί στην παγκόσμια αγορά. Νωρίτερα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, είχε τονίσει πως η Ρωσία δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη στις αιτίες που προκάλεσαν την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου. Στη συνέχεια, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο κ. Πεσκόφ αναφέρθηκε σε «δύο τρεις παράγοντες πίσω από την κρίση του φυσικού αερίου, όπως ο τρόπος που ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία, η αύξηση της ζήτησης για ενεργειακούς πόρους καθώς και η έλλειψη πληρότητας στους ταμιευτήρες του φυσικού αερίου» Με την επιχειρηματολογία αυτή απηχούσε προηγούμενες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου και αντέκρουε κατηγορίες που έχουν προηγηθεί αφενός από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας και αφετέρου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Ρωσία δεν αυξάνει την προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ηταν οι κατηγορίες που έδωσαν στη συνέχεια λαβή στην Ουάσιγκτον να προσάψει στη Μόσχα χειραγώγηση της αγοράς φυσικού αερίου με σκοπό την άντληση οφέλους. Τους πρώτους εννέα μήνες του έτους η Gazprom εξήγαγε στην Ευρώπη φυσικό αέριο σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά άρχισε να μειώνει τις ροές μέσα στο καλοκαίρι. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη τον περασμένο μήνα καθώς αυξανόταν η εγχώρια ζήτηση στη Ρωσία, ενώ η χώρα αναπλήρωνε τα δικά της αποθέματα ενόψει του βαρύτατου ρωσικού χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή