Στο μικροσκόπιο της Fed τα στοιχεία της απασχόλησης

Στο μικροσκόπιο της Fed τα στοιχεία της απασχόλησης

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Σεπτέμβριο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανόν να επιταχύνθηκε, όπως φανερώνει μια σειρά δεικτών υψηλής συχνότητας και ενώ οι επιπτώσεις από το τελευταίο κύμα μολύνσεων του κορωνοϊού αρχίζουν να εξασθενούν.

Ωστόσο, ακόμα κι αν τα σημερινά στοιχεία αποτυπώσουν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μια εικόνα όχι δυναμική, αυτό μάλλον δεν θα ανατρέψει τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αρχίσει να περιορίζει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται πως τον προηγούμενο μήνα θα έχουν δημιουργηθεί περίπου 500.000 νέες θέσεις εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα, όπως προβλέπουν αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Και αυτή η εξέλιξη θα είναι υπερεπαρκής.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, είχε επισημάνει τον Σεπτέμβριο ότι τα στελέχη της έχουν σε μεγάλο βαθμό συμφωνήσει πως πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν το πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον επόμενο μήνα –και αυτό μπορεί να υλοποιηθεί υπό τον όρο πως τα στοιχεία απασχόλησης του Σεπτεμβρίου για όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, πλην του αγροτικού, θα δείξουν μια «αξιοπρεπή εικόνα» όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της τράπεζας.

Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας θα κρίνει τα σχέδια περιορισμού των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς αξιωματούχοι της, όπως ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, και ο ομόλογός του του Σικάγου, Τσαρλς Εβανς, έχουν καταστήσει σαφή τη διάθεσή τους να συμπορευθούν με το χρονοδιάγραμμα του Νοεμβρίου. «Πιστεύουμε πως οι προδιαγραφές για να αναδιπλωθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα εκπληρωθούν, αφ’ ης στιγμής οι νέες θέσεις εργασίας είναι έστω και κατά τι πάνω από το μηδέν» υπογραμμίζει η Λίντια Μπούσουρ, επικεφαλής οικονομολόγος για θέματα ΗΠΑ στην Oxford Economics. Κατά τις δικές της εκτιμήσεις, θα φθάνουν τις 384.000 οι νέες θέσεις εργασίας του Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η πορεία για την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής ξεκαθάρισε ακόμα περισσότερο χθες, διότι τα μέλη των Σωμάτων του Κογκρέσου κατόρθωσαν να έλθουν σε συμφωνία προσωρινού χαρακτήρα για να αυξήσουν τα όρια δανεισμού της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η πρωτοβουλία αυτή ουσιαστικά αποτρέπει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, το οποίο, εάν συνέβαινε, θα υποχρέωνε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αναλάμβανε δράση υπό συνθήκες κρίσεως.

Η τελευταία έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασε στο αποκορύφωμά της στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά οι εκτιμήσεις για το πόσο δυσμενώς επηρέασε την απασχόληση είναι ανάμεικτες. Η σχετική έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters φέρει τη χαμηλότερη πρόβλεψη στις 250.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο και την υψηλότερη στις 700.000 θέσεις. Η Εθνική Εκθεση Απασχόλησης, η οποία δεν φημίζεται ότι συμβαδίζει με την ευρύτερη έκθεση του υπουργείου Εργασίας, αν και παρέχει ορισμένες ενδείξεις, καταγράφει μια αύξηση κατά 568.000 στις θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Η θετική εξέλιξη αυτή απορρέει από το γεγονός πως τα εστιατόρια αλλά και άλλες εταιρείες από το πεδίο των διά ζώσης υπηρεσιών άρχισαν και πάλι να αναζητούν προσωπικό και να προσλαμβάνουν. Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι αναφορά, η οποία δημοσιοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα από την εταιρεία διαχείρισης προσλήψεων UKG, δείχνει πως ο αριθμός των βαρδιών τον Σεπτέμβριο σταθεροποιήθηκε, ενώ τον Αύγουστο μειώθηκε. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της UKG, Ντέιβ Γκίλμπερτσον, τόνισε ότι η εικόνα αυτή εναρμονίζεται εν γένει με όσα εικάζουν οι οικονομολόγοι για τον προηγούμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή