Ιστορικό ρεκόρ σε συγχωνεύσεις και εξαγορές στο πρώτο 9μηνο

Ιστορικό ρεκόρ σε συγχωνεύσεις και εξαγορές στο πρώτο 9μηνο

Η αξία τους έφτασε τα 4,4 τρισ. δολ. – Αλμα και στις αρχικές δημόσιες εγγραφές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα δείχνουν πως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι γεμάτο καυτό χρήμα, προϊόν των εκτεταμένων προγραμμάτων κατά του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του CNN, όπου κι αν κοιτάξει κανείς υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι το σύστημα βρίσκεται μέσα σε μια πλημμύρα χρήματος που εξωθεί τους διαχειριστές κεφαλαίων να επινοούν νέους τρόπους για να το αξιοποιήσουν. Πρώτη σαφής απόδειξη είναι η κλίμακα των συγχωνεύσεων και εξαγορών, που μόνο μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του έτους έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της εταιρείας δεδομένων Refinitiv, η συνολική αξία που έχουν φτάσει από την αρχή του έτους συγχωνεύσεις και εξαγορές ανέρχεται ήδη στα 4,4 τρισ. δολάρια. Σχολιάζοντας σχετικά, ο Ματ Τουλ, υπεύθυνος του τομέα συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών στη Refinitiv, τονίζει πως «μόνο μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του έτους έχει σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ στο ύψος των συμφωνιών, ενώ έχουν καταγραφεί πέντε συναπτά τρίμηνα με την αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών να υπερβαίνει το ένα τρισ. δολάρια» Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν αρκετά ιστορικά στοιχεία για να γίνουν πραγματικές συγκρίσεις.

Θεαματική άνοδος για το bitcoin, πάνω από 50.000 δολλάρια η τιμή του.

Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις σπεύδουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, καθώς οι επενδυτές κυριολεκτικά διαγκωνίζονται μεταξύ τους για να αγοράσουν μετοχές νεοφυών επιχειρήσεων. Το προδίδει η εκρηκτική αύξηση που έχουν σημειώσει από την αρχή του έτους οι αρχικές δημόσιες εγγραφές στη Wall Street. Σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλωστε, οι αρχικές δημόσιες εγγραφές έχουν φτάσει στα 301 δισ. δολάρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την αξία οι λεγόμενες επιχειρήσεις ειδικού σκοπού εξαγορών, οι γνωστές με το ακρωνύμιο SPACs. Πρόκειται για επίπεδο υπερδιπλάσιο από την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους αλλά και για το υψηλότερο για τους πρώτους εννέα μήνες ενός έτους που έχει καταγραφεί από το 1980, οπότε άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία η Refinitiv.

Στοιχεία της εταιρείας PitchBook, που συγκεντρώνει πληροφορίες για τις αγορές, φέρουν τις αποτιμήσεις των νεοφυών εταιρειών στις ΗΠΑ να έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικό ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στη σχετική έκθεσή της η εν λόγω εταιρεία ερευνών επισημαίνει πως οι κύριοι παράγοντες που εξώθησαν τις χρηματιστηριακές αξίες στα ύψη είναι «η αυξημένη εμπιστοσύνη στην οικονομία και η θετική εικόνα της για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, σε συνδυασμό με το πλεόνασμα κεφαλαίου που έχει διοχετευθεί στην αγορά αλλά και τις εισροές νέων και διαφορετικών κατηγοριών επενδυτών»

Την εικόνα ολοκληρώνει η νέα θεαματική άνοδος του bitcoin, το οποίο παρά την πρόσφατη καταβαράθρωσή του τους προηγούμενους μήνες, έχει και πάλι προσελκύσει το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών που είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο. Ετσι, τις τελευταίες ημέρες έχουν και πάλι επαναφέρει την τιμή του σε επίπεδα πάνω από 50.000 δολάρια. Στην αρχή της εβδομάδας η τραπεζική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου και τραπεζικών υπηρεσιών Bancorp ανακοίνωσε τη δημιουργία συμβουλευτικής και νομικής υπηρεσίας που θα διευκολύνει στελέχη επιχειρήσεων όταν θέλουν να αποθηκεύσουν κρυπτονομίσματα. Οπως ανέφερε ο Γκιούντζαν Κέντια, στέλεχος της εν λόγω εταιρείας, «το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα κρυπτονομίσματα και η ζήτηση από την πελατεία του ταμείου μας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή