Δεκαετία υψηλής ανάπτυξης αναμένει ο Γιάννης Στουρνάρας

Δεκαετία υψηλής ανάπτυξης αναμένει ο Γιάννης Στουρνάρας

Την προσδοκία ότι δεν θα επικρατήσουν λανθασμένες απόψεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και δεν θα υπάρξει στροφή προς σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσδοκία ότι δεν θα επικρατήσουν λανθασμένες απόψεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λόγω της ανόδου του πληθωρισμού και δεν θα υπάρξει στροφή προς σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευ. Βενιζέλου τη Δευτέρα. Επίσης σημείωσε πως η ΕΚΤ θέλει ομαλή μετάβαση του μηχανισμού νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και ότι «πιθανόν μέχρι του χρόνου η χώρα να έχει αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης»–εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και να τα αποδέχεται ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, είπε ο διοικητής της ΤτΕ, ακόμη και μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας, θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και αν αυτά δεν διαθέτουν την απαιτούμενη επενδυτική βαθμίδα.

Η ΕΚΤ δεν θα κάνει το λάθος να υιοθετήσει πρόωρα πιο σκληρή νομισματική πολιτική, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, προβλέποντας ότι μπορεί να πετύχει για την επόμενη δεκαετία έναν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3,5%. Για φέτος η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 7% και το 2022 κατά 4,5% έως 5%.

Πιο συγκεκριμένα, την επόμενη δεκαετία όπως είπε θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία σημαντικοί πόροι, τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από τα διαρθρωτικά ταμεία. Επιπροσθέτως καταγράφεται σημαντική αύξηση των ξένων άμεσων και έμμεσων επενδύσεων. Το πλαίσιο αυτό συμπληρώνεται από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει και άλλες τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση. «Είναι στο χέρι μας να μη χάσουμε το τρένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα «πικρά λάθη»του παρελθόντος. Ζητούμενο όμως παραμένει, όπως είπε, η υψηλή αυτή ανάπτυξη να διαχυθεί σε ολόκληρη την κοινωνία.

Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος για να σχεδιάσουν προγράμματα με τα οποία θα μπορούν να δανειοδοτούν μικρές επιχειρήσεις, ώστε σιγά σιγά να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις και να διαχυθεί η δανειοδότηση σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων. Οπως ανέφερε, η ΕΚΤ επιδοτεί τις τράπεζες για να δανείσουν βεβαίως βιώσιμες επιχειρήσεις. Σημείωσε, τέλος, ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα που κάνουν την αγορά κατοικίας συμφέρουσα αντί του ενοικίου. Οι τιμές ακινήτων έχουν κινηθεί ανοδικά, καθώς είχαν σημειώσει μεγάλη πτώση την τελευταία δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή