Μικρά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Μικρά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές χάρη στη συντονισμένη άνοδο που σημείωσαν οι μετοχές των ορυχείων.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές χάρη στη συντονισμένη άνοδο που σημείωσαν οι μετοχές των ορυχείων. Εκλεισαν, έτσι, με μικρά κέρδη μολονότι στην αρχή της συνεδρίασης έμοιαζαν να αναζητούν κατεύθυνση εν μέσω ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία. Ο δείκτης των ευρωπαϊκών ορυχείων κατέγραψε κέρδη 3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τριών μηνών χάρη στο ράλι των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος και του λιθάνθρακα, όπως και των βιομηχανικών μετάλλων.

Η ανησυχία για την ενεργειακή κρίση οδήγησε σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, αλλά και τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών, με τον δείκτη του κλάδου να σημειώνει κέρδη 1%. Αντίστοιχη άνοδο σημείωσε, άλλωστε, ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών που υπερκάλυψε την υποχώρηση των μετοχών ταξιδιωτικών εταιρειών, εταιρειών κοινής ωφελείας και λιανικού εμπορίου.

Παράλληλα, ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ανακτώντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών που έχει καταγράψει εξαιτίας της πανδημίας. Αιτία ήταν η αισιοδοξία που επικράτησε μεταξύ επενδυτών πως επίκειται άνοδος των επιτοκίων.

Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών άγγιξε το υψηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι βρετανικές τράπεζες HSBC, Lloyds Banking Group και Natwest Group σημείωσαν όλες άνοδο άνω του 2% αφότου είχαν προηγηθεί δηλώσεις στελεχών της Τράπεζας της Αγγλίας, που έπεσαν τους επενδυτές ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας. Ομοίως οι αγορές προεξοφλούν αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης μέσα στο επόμενο έτος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσίασε άνοδο 0,6% ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στον οποίο ανήκουν πολλές εταιρείες εμπορευμάτων έκλεισε με κέρδη 0,72%.

Παράλληλα ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού είχε άνοδο 0,16% ενώ οριακή υποχώρηση 0,05% σημείωσε, αντίθετα, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, με τη Γερμανία να παραμένει ακόμη στο κλίμα που διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Refinitiv, αναμένεται πως οι αμερικανικές εταιρείες θα παρουσιάσουν αύξηση κερδών 29,6% φέτος και οι ευρωπαϊκές 45,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή