Πράσινο φως από Ε.Ε. για επιδοτήσεις στην ενέργεια

Πράσινο φως από Ε.Ε. για επιδοτήσεις στην ενέργεια

Το πράσινο φως στα κράτη-μέλη για στοχευμένες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και για μειώσεις φόρων και τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «εργαλειοθήκη»για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, που παρουσιάζει σήμερα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως στα κράτη-μέλη για στοχευμένες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς και για μειώσεις φόρων και τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την «εργαλειοθήκη» για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, που παρουσιάζει σήμερα.

Επίσης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης επενδύσεων στο φυσικό αέριο, αφού όπως σημειώνει θα έχει ρόλο για κάποια χρόνια ακόμη. Η Ε.Ε. δεσμεύεται στο τέλος του 2021 να φέρει συμπληρωματική πρόταση ταξινόμησης για τις τεχνολογίες μετάβασης, που σημαίνει ότι θα κινηθεί σε μια λογική χρηματοδοτικής στήριξης υποδομών φυσικού αερίου, καθώς αναγνωρίζει, μετά και τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει η κρίση τιμών και επάρκειας, τον ρόλο του ως καυσίμου-γέφυρας για τα επόμενα χρόνια.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η πρόθεση της Ε.Ε. να εξετάσει τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχει μια εθελοντική κοινή προμήθεια αποθεμάτων φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη, υιοθετώντας εν μέρει την κοινή πρόταση Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Τσεχίας και Ρουμανίας για κοινές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αποθεματοποίηση φυσικού αερίου και τον συντονισμό των αγορών σε φυσικό αέριο, ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Ευρώπης.

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης επενδύσεων στο φυσικό αέριο.

Το κατά πόσον η συμπληρωματική πρόταση ταξινόμησης για τις τεχνολογίες μετάβασης της Επιτροπής θα σηματοδοτήσει και έναν συνολικότερο επανασχεδιασμό της στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης που θα διασφαλίζει την αξιοπιστία και ασφάλεια εφοδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς, η οποία προβάλλεται το τελευταίο διάστημα ως συλλογικό αίτημα κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, θα φανεί και από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρώπης στις 22 Οκτωβρίου, ενόψει της οποίας φαίνεται να συγκροτείται ένα άτυπο μέτωπο πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εκτιμήσεις ότι η τρέχουσα κρίση δεν είναι συγκυριακή, αλλά θα συνοδεύει την ενεργειακή μετάβαση, η οποία δεν μπορεί να διασφαλιστεί με ενέργεια από τον αέρα και τον ήλιο χωρίς αποθήκευση, πληθαίνουν.

«Πάμε χωρίς σχέδιο στην κατασκευή αιολικών και φωτοβολταϊκών και ξεχνούμε τη στοχαστικότητα των τεχνολογιών, που δεν λειτουργούν όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο. Ο άνεμος και ο ήλιος δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την παροχή ενέργειας όταν αυτή ζητείται από το δίκτυο, γιατί δεν υπάρχει μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας» τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας χθες στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά» που διοργανώνει ο «Κύκλος Ιδεών» «Ή θα πάμε γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση αντιμετωπίζοντας τη μία κρίση μετά την άλλη, ή ταυτόχρονα θα επενδύσουμε στις υποδομές που θα στηρίξουν αυτήν τη μετάβαση» τόνισε ο ίδιος επισημαίνοντας τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου- γέφυρας. Μια αντίστοιχη άποψη εξέφρασαν χθες και στελέχη μεγάλου ενεργειακού ομίλου σε κλειστή συνάντηση με δημοσιογράφους.

«Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι τόσο παροδική. Θα επαναληφθεί εάν δεν μπουν κανόνες για την ενεργειακή μετάβαση. Βαφτίσαμε το φυσικό αέριο καύσιμο-γέφυρα και αντί να το στηρίξουμε, το χαρακτηρίσαμε απεχθές» τόνισαν χαρακτηριστικά, επικρίνοντας τη στρατηγική της ταχείας απανθρακοποίησης στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Εκτίμησαν, μάλιστα, ότι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα παραμείνουν εκεί για αρκετό διάστημα και συνέδεσαν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία απόσυρση με το συνολικότερο πακέτο διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. Η Επιτροπή, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, θα πρέπει να αντιμετωπίσει δομικά προβλήματα της αγοράς και να μην περιοριστεί σε μέτρα επιδοτήσεων, τα οποία ανακυκλώνουν χρήματα των καταναλωτών και των φορολογουμένων. Μεταξύ άλλων πρότειναν περιορισμούς στη «σπέκουλα»των εκπομπών ρύπων CO2 και εκκαθάριση της αγοράς ηλεκτρισμού με βάση τη μεσοσταθμική τιμή του μείγματος καυσίμων και όχι της ακριβότερης μονάδας, όπως γίνεται σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή