Άλμα για τη χρηματιστηριακή αξία του ομίλου ημιαγωγών ASML

Άλμα για τη χρηματιστηριακή αξία του ομίλου ημιαγωγών ASML

Θα υπερβεί τα 500 δισ. δολ. το 2022 από 302 δισ. που αποτιμάται σήμερα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ολλανδική επιχείρηση είναι η μοναδική στον κόσμο που προσφέρει μηχανές υπεριώδους λιθογραφίας για την κατασκευή τσιπ.

Ο ολλανδικός όμιλος της ASML προμηθεύει τις κατασκευάστριες εταιρείες ημιαγωγών με ζωτικής σημασίας υλικό, λογισμικό και υπηρεσίες, ώστε να παράγουν μαζικά μοντέλα σε πυρίτιο με ειδική μέθοδο, που ονομάζεται λιθογραφία. Πρόκειται για τη μοναδική επιχείρηση στον κόσμο που προσφέρει μηχανές υπεριώδους λιθογραφίας, τις οποίες χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η TSMC, που κατασκευάζουν τους πιο μικροκαμωμένους και λεπτεπίλεπτους ημιαγωγούς. Κάθε τέτοια μηχανή υπεριώδους λιθογραφίας συναπαρτίζεται από 100.000 και πλέον εξαρτήματα, κοστίζει δε 150 εκατ. δολάρια. Οσο για τη μεταφορά των επιμέρους τμημάτων της, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο του CNBC, απαιτούνται 40 κοντέινερ ή τέσσερα αεροσκάφη τζάμπο. Με όλα αυτά κατά νουν εκτιμάται πως η χρηματιστηριακή της αξία θα εκτιναχθεί από τα 302 δισ. δολάρια σήμερα σε πάνω από 500 δισ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με δύο από τους μεγάλους επενδυτές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τον Νάθαν Μπενέεκ, ιδρυτή και συνεταίρο των καινοτομικών επενδυτικών κεφαλαίων Air Street Capital, και τον Ιαν Χόγκαρθ, ο οποίος πούλησε τη δική του νεοφυή εταιρεία Songkick στον αμερικανικό κολοσσό της Warner Music Group. Σε κοινή αναφορά τους στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνουν πως η ASML, η μεγαλύτερη της Ευρώπης στον κλάδο της τεχνολογίας, συνιστά τον ελάχιστα γνωστό ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών. Αξίζει να αναφέρουμε, κάνοντας μια γενικότερη θεώρηση, πως αρκετές εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών εμφάνισαν αύξηση στις τιμές των μετοχών τους μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία προξένησε παγκόσμια έλλειψη σε αυτά τα εξαρτήματα. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Ιαν Χόγκαρθ στο δίκτυο του CNBC, ειδικά η τιμή της μετοχής ASML έχει ακόμα περιθώρια να αυξηθεί, ενώ αναφορικά με την κεφαλαιοποίηση της ολλανδικής εταιρείας, διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίστοιχη της αμερικανικής Nvidia ή της ταϊβανέζικης TSMC, διότι έχει έδρα στη Γηραιά Ηπειρο. Και εδώ η αγορά αποτιμά τις εταιρείες του κλάδου ελαφρώς χαμηλότερα, ενώ η τεχνολογία που δημιουργούν, βρίσκεται κυρίως στο προσκήνιο και όχι στην πρώτη γραμμή. Για να μπορέσει να γίνει μια σύγκριση, η Nvidia αποτιμάται σε 521 δισ. δολάρια, ενώ η TSMC σε 533 δισ. δολάρια.

«Οι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να ακολουθήσουν το ρεύμα και να επενδύσουν στους ημιαγωγούς, οι οποίοι καθίστανται ολοένα και σημαντικότεροι στο παγκόσμιο σύστημα προμηθευτικής αλυσίδας, θεωρούν πως η ολλανδική εταιρεία είναι μία προφανής υποψήφια» σημειώνει ο κ. Χόγκαρθ. Η ανάπτυξη της ASML θα τροφοδοτηθεί από την ολοένα και εντονότερη επιθυμία των κρατών να μεταφέρουν σε ευρωπαϊκό έδαφος την κατασκευή ημιαγωγών, ελαττώνοντας την εξάρτησή τους. Στην πλειονότητά τους οι ημιαγωγοί που χρειάζεται όλος ο πλανήτης, αυτή τη στιγμή παράγονται στη Νοτιοανατολική Ασία. Και όπως προσθέτει ο κ. Χόγκαρθ, «ακόμα κι αν η Κίνα αποφασίσει να φτιάξει σήμερα το ισοδύναμο της TSMC, και πάλι θα χρειαστεί τις μηχανές υπεριώδους λιθογραφίας της ASML. H ολλανδική εταιρεία, τέλος, αναμένει άνθηση πωλήσεων την προσεχή δεκαετία, με τα ετήσια έσοδά της στα 24-30 δισ. ευρώ έως το 2025 και στο 54% με 56% τα μεικτά περιθώρια κερδών της. Οπως γίνεται αντιληπτό, η πρόβλεψη εσόδων απέχει πολύ από την αρχική των 15-24 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή