Η έλλειψη ημιαγωγών φρενάρει την παραγωγή της Apple

Η έλλειψη ημιαγωγών φρενάρει την παραγωγή της Apple

Δέκα εκατομμύρια λιγότερα iPhone 13 εξετάζει να κατασκευάσει φέτος

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει δραστικά τους στόχους της για την παραγωγή των νέων μοντέλων iPhone 13 φέτος έως και κατά 10 εκατομμύρια κινητά, διότι πλήττεται από την παρατεταμένη έλλειψη σε ημιαγωγούς. Τα σχετικά αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. O αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας προσδοκούσε μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 να παραγάγει 90 εκατομμύρια νέα iPhone 13, αλλά σήμερα ενημερώνει τους συνεργάτες του κατασκευαστές ότι ο αριθμός των συσκευών θα είναι μικρότερος συνολικά. Ο λόγος είναι πως οι επίσης αμερικανικές εταιρείες Broadcom και Texas Instruments (ΤΙ) καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να παραδώσουν επαρκή ποσότητα εξαρτημάτων, όπως υπογράμμισαν οι προαναφερθείσες πηγές, οι οποίες ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, διότι η κατάσταση δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως ακόμα. Η Apple είναι, άλλωστε, μία από τις μεγαλύτερες αγοράστριες ημιαγωγών στον κόσμο και ουσιαστικά εξ αυτού του λόγου θέτει τον τόνο στην παγκόσμια προμηθευτική αλυσίδα ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Η προειδοποίηση

Το θέμα όμως είναι ότι ο τεχνολογικός όμιλος, ο οποίος συνιδρύθηκε από τον Στιβ Τζομπς, παρά το εκτόπισμά του, έρχεται αντιμέτωπος με τα ίδια ακριβώς προβλήματα που έχει συνολικά ο κόσμος των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Οι μεγάλοι όμιλοι κατασκευής ημιαγωγών έχουν πολλές φορές κρούσει τον κώδωνα, προειδοποιώντας ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να υπερσκελίζει την προσφορά και το 2022, και πιθανώς και πέραν αυτού.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Apple εξασφαλίζει τμήματα των οθονών της από την Texas Instruments και ασύρματα εξαρτήματα από την Broadcom, η οποία είναι προμηθεύτριά της επί σειράν ετών. Ενας ημιαγωγός της ΤΙ, ο οποίος είναι σε έλλειψη και χρειάζεται στα τελευταία μοντέλα iPhone, σχετίζεται με τη φόρτιση της οθόνης OLED. Ελλείψεις παρατηρούνται και σε προϊόντα που λαμβάνει η Apple και από άλλους προμηθευτές της. Αφότου έγινε γνωστό το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η τιμή της μετοχής της Apple υποχώρησε έως και κατά 1,6% στα 139,27 δολάρια. Συνολικά από τις αρχές της χρονιάς έχει άνοδο 6,6% έως και το κλείσιμο της Τρίτης.

Παρά τις δυσκολίες ο αμερικανικός κολοσσός προσδοκά έσοδα 120 δισ. δολ. το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Πάντως, οι δυσκολίες στην επάρκεια εξαρτημάτων έχουν ήδη αντίκτυπο στην ικανότητα του αμερικανικού ομίλου να κατασκευάζει τις νέες εκδόσεις των iPhone. Τα iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max εμφανίστηκαν στην αγορά τον Σεπτέμβριο, αλλά οι παραγγελίες που διεκπεραιώνονται μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας δεν θα παραδίδονται για ένα μήνα σχεδόν. Και υπάρχει ένδειξη, για αυτές τις νέες συσκευές, ότι σε ορισμένα από τα φυσικά καταστήματα της Αpple προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμες.

Η παράδοση των τωρινών παραγγελιών, πάντως, θα γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε ο αμερικανικός κολοσσός θα μπορέσει να διαθέσει εγκαίρως στους πελάτες του τα προϊόντα του ενόψει των εορτών.

Υψηλές πωλήσεις

Το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου αναμένονται οι υψηλότερες πωλήσεις, με σχεδόν 120 δισ. δολ. σε έσοδα. Και αυτό, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις, θα ξεπερνάει κατά 7% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 και τα όσα αποκόμιζε η Apple από ετήσιες πωλήσεις προ δεκαετίας. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι όσο τεραστίων διαστάσεων και αν είναι ο όμιλος δεν είναι απρόσβλητος από τις παγκόσμιες ελλείψεις λόγω πανδημίας, ενώ δυσκολίες αντιμετωπίζει και στην επαρκή κατασκευή έξυπνων ρολογιών της σειράς Apple Watch Series 7.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή