Σε κρίσιμη φάση η διάσωση της Monte dei Paschi

Σε κρίσιμη φάση η διάσωση της Monte dei Paschi

Επιπλέον κεφάλαια της τάξεως των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ καλείται να παράσχει το ιταλικό δημόσιο στην τράπεζα UniCredit, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για να εξαγοράσει υγιή περιουσιακά στοιχεία της Monte dei Paschi (ΜΡS)

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον κεφάλαια της τάξεως των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ καλείται να παράσχει το ιταλικό δημόσιο στην τράπεζα UniCredit, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για να εξαγοράσει υγιή περιουσιακά στοιχεία της Monte dei Paschi (ΜΡS), αναφέρουν πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Η τελευταία, η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, έχει περιέλθει στα χέρια του κράτους, το οποίο έχει αναλάβει και τις διαπραγματεύσεις για τη μερική πώλησή της. Ωστόσο, ακόμα πολλά απομένουν να γίνουν για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας και η διοίκηση της UniCredit, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας. Αμφότεροι στις 29 Ιουλίου είχαν συμφωνήσει να διαπραγματευθούν την πώληση επιλεγμένων τμημάτων και δραστηριοτήτων της Monte dei Paschi, μεταξύ των οποίων και η σημαντική πελατειακή της βάση των 4 εκατομμυρίων ατόμων και επιχειρήσεων.

Η παλαιά τράπεζα έχει έδρα τη Σιένα της Τοσκάνης και θεωρείται εδώ και αιώνες άρρηκτα συνδεδεμενη με την Ιστορία και την οικονομία της. Επειτα από λάθος χειρισμούς και βλαβερές εξαγορές, το ιταλικό κράτος διέσωσε από τον όλεθρο την τοσκανέζικη τράπεζα το 2017, καταβάλλοντας 5,4 δισ. ευρώ.

Η UniCredit ζητάει κεφάλαια 7 δισ. ευρώ από το ιταλικό δημόσιο για να κλείσει συμφωνία εξαγοράς της προβληματικής τράπεζας.

Με βάση τους όρους της διάσωσης, η Ιταλία πρέπει να μειώσει τη συμμετοχή της στη Monte dei Paschi, η οποία σήμερα ανέρχεται στο 64%, και αυτό πρέπει να έχει συντελεστεί έως τα μέσα του 2022 το αργότερο. Πάντως, οι συνομιλίες ανάμεσα στον Aντρεά Ορσέλ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit, και το υπουργείο βρίσκονται σε κρίσιμη φάση. Η δε προκαταρκτική συμφωνία αναμένεται να συναφθεί εγκαίρως, πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας στις 27 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα εγκρίνει και τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Παρά ταύτα, πηγές, οι οποίες γνωρίζουν εκ των έσω τι διαμείβεται στις συνομιλίες, δηλώνουν ότι ο χρόνος πιθανώς να μην αρκεί. Ενδεχομένως, όπως τόνισαν, διατηρώντας την ανωνυμία τους, να χρειάζονται περισσότερα χρονικά περιθώρια, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές εάν όντως θα υπάρξει συμφωνία εντός του Οκτωβρίου. Το ζήτημα, το οποίο αυτήν τη στιγμή έχει περιπλέξει τα πράγματα για το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι η UniCredit συγκατάνευσε να εισέλθει σε αποκλειστικές συνομιλίες για την MPS μόνο με τον όρο ότι η εξαγορά επιλεγμένων τμημάτων της θα αφήσει ανεπηρέαστα τα δικά της κεφαλαιακά αποθεματικά, προσφέροντάς της παράλληλα διψήφια αύξηση στα ανά μετοχή κέρδη.

Οι δύο πλευρές μόλις προσφάτως άρχισαν να συζητούν για τις κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ μια πηγή δήλωσε πως η UniCredit έστειλε πρόταση στο υπουργείο, που περιλαμβάνει διάφορα σενάρια αναλόγως του τμήματος της MPS που αποκτά. Ειδικότερα, ο ιταλικός Τύπος το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι μια κεφαλαιακή ένεση ύψους 7 δισ. ευρώ είναι απαραίτητη εάν η UniCredit πρέπει να αναλάβει όλα τα υποκαταστήματα της MPS πλην 300, κυρίως στον φτωχότερο Νότο, αφήνοντας επίσης πίσω της τη μονάδα κεφαλαιουχικών υπηρεσιών, μίσθωσης και το κέντρο μηχανοργάνωσης – η UniCredit ενδιαφέρεται κυρίως για τα υποκαταστήματα της Τοσκάνης, της Λομβαρδίας, του Βένετο και της Εμίλιας Ρομάνα.

Τέλος, όπως ανέφεραν οι καλά πληροφορημένες πηγές, ίσως το δημόσιο κληθεί να καταβάλει άνω των 7 δισ. ευρώ, εάν στη UniCredit περάσει το μεγαλύτερο μέρος της MPS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή