Αναζητούν λύση για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας

Αναζητούν λύση για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας

Σε εφιάλτη μετατρέπεται για τη ΔΕΗ, το ΥΠΕΝ και τον Δήμο Εορδαίας η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, η οποία αφού έσβησαν και τα τελευταία φουγάρα του ΑΗΣ Καρδιάς λειτουργεί με δύο ηλεκτρολέβητες των 40 MW o καθένας, που έχει εγκαταστήσει η ΔΕΗ.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εφιάλτη μετατρέπεται για τη ΔΕΗ, το ΥΠΕΝ και τον Δήμο Εορδαίας η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, η οποία αφού έσβησαν και τα τελευταία φουγάρα του ΑΗΣ Καρδιάς λειτουργεί με δύο ηλεκτρολέβητες των 40 MW o καθένας, που έχει εγκαταστήσει η ΔΕΗ. Η λύση του ηλεκτρολέβητα επιλέχθηκε ως μεταβατική μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» για να μη μείνουν χωρίς θέρμανση οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, όταν όμως οι τιμές του ρεύματος δεν είχαν εκτιναχθεί στα ύψη. Οι αρχικοί υπολογισμοί για την τοποθέτηση των ηλεκτρικών λεβήτων είχαν γίνει όταν η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς ήταν περίπου στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ από τον Οκτώβριο κινούνται σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ και χθες έφτασαν στα 253,33 ευρώ, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα αποκλιμάκωση. Με τον ΑΗΣ Καρδιάς σε λειτουργία, η παραγωγή της θερμικής μεγαβατώρας κόστιζε περί τα 7,5 ευρώ και μαζί με τα υπόλοιπα κόστη έφτανε στον καταναλωτή περίπου στα 37 ευρώ – και το συνολικό ετήσιο κόστος τηλεθέρμανσης στα 6 με 6,5 εκατ. ευρώ.

Με τους ηλεκτρικούς λέβητες το συνολικό κόστος με την τιμή της μεγαβατώρας στα 135 ευρώ υπολογίστηκε στα 38-40 εκατ. ευρώ για τη χειμερινή περίοδο Οκτώβριος 2021 – Απρίλιος 2022. Το αυξημένο κόστος είναι αδύνατον να το απορροφήσει η διαδημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας και πολύ περισσότερο να το μετακυλίσει στους καταναλωτές. Το ΥΠΕΝ φέρεται να είχε δεσμευθεί έναντι του Δήμου Εορδαίας ότι θα καλύψει το πρόσθετο κόστος μεταξύ των 6-7 και 38-40 εκατ. τον χρόνο, η άσκηση όμως γίνεται εξαιρετικά δύσκολη μετά την αλματώδη αύξηση των τιμών ρεύματος.

Αυξήθηκε το κόστος λειτουργίας μετά την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος – Συνάντηση ΥΠΕΝ, ΔΕΗ και Δήμου Eορδαίας το επόμενο διάστημα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται τριμερής συνάντηση, ΥΠΕΝ, ΔΕΗ και Δήμου Εορδαίας για να βρεθεί λύση. Πέραν των κονδυλίων που θα πρέπει να βρεθούν για την επιδότηση, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναζητάει και τον τρόπο καταβολής τους ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν κρατική ενίσχυση.

Δημοτική αρχή και κάτοικοι της Πτολεμαΐδας αναμένουν τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης. Προς το παρόν πάντως η θέρμανση παρέχεται κανονικά σε όλη την πόλη εδώ και μία εβδομάδα. Το σύστημα τηλεθέρμανσης της περιοχής θα συνδεθεί, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, στα μέσα του 2022 με την έναρξη λειτουργίας της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V. Ηδη το έργο της διασύνδεσης με την υπό κατασκευή μονάδα έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με αρχικό προϋπολογισμό 28,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή