1st Καθημερινή ESG Summit: Βασικό ρόλο για τη χρηματοδότηση παίζουν τα κριτήρια ESG

1st Καθημερινή ESG Summit: Βασικό ρόλο για τη χρηματοδότηση παίζουν τα κριτήρια ESG

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προοπτικές της πράσινης μετάβασης, η προώθηση των κριτηρίων ESG και οι χρηματοδοτήσεις από την πλευρά των τραπεζών απασχόλησαν τη συζήτηση στο πάνελ για τη «Βιώσιμη Χρηματοοικονομική», το οποίο συντόνισε η τραπεζική συντάκτρια της «Κ» Ευγενία Τζώρτζη. Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, διαβεβαίωσε ότι τα κριτήρια ESG ενσωματώνονται πολύ γρήγορα στη νομοθεσία, με τις εταιρείες να καλούνται να γνωστοποιούν τις επενδύσεις σε project ESG.

EBRD: Θέλουμε να επενδύσουμε το 50% των χρημάτων σε πράσινα έργα έως το 2050.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Καλτσάς, επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας Ελλάδας/Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπενθύμισε ότι η ΕΤΕπ ήταν ο πρώτος διεθνής οργανισμός που εξέδωσε πράσινα ομόλογα, ενώ σήμερα είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στις εκδόσεις βιώσιμων ομολόγων. «Επενδύουμε και σε εισηγμένες και σε μη εισηγμένες εταιρείες». Την ίδια ώρα, ο Alistair Clark, Managing Director Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), επισήμανε ότι η EBRD υποστηρίζει κυρίως εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, επενδύοντας σε πράσινα ομόλογα. «Θέλουμε να επενδύσουμε το 50% των χρημάτων σε πράσινα έργα έως το 2050». Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, φέτος το συγκεκριμένο ποσοστό ανέρχεται άνω του 50%. Ο Δημήτρης Σακίπης, ESG Leader, Sustainability and Climate Change Services στην PwC Greece, επανέλαβε ότι οι μη εισηγμένες εταιρείες θα καλούνται να δημοσιεύουν από το 2023-2024 πληροφορίες για ESG. «Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται ορισμένες προκλήσεις για τις μη εισηγμένες», οι οποίες αφορούν την προτεραιοποίηση των κριτηρίων ESG. «Είναι μια πρόκληση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έρθουν και να προσαρμοστούν στο ESG σύστημα».  

Στο κόστος της μετάβασης αναφέρθηκε και ο Σπύρος Αλογοσκούφης, ειδικός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Τα κόστη είναι μικρότερα από τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Αν δεν κάνουμε τη μετάβαση, τα κόστη από φυσικούς κινδύνους θα είναι πολύ μεγαλύτερα». Τέλος, η Κατερίνα Σώκου από το Atlantic Council έσπευσε να αναφερθεί στις διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, αναγνωρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον υπολείπεται στο νομοθετικό πλαίσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή