ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή σε «πράσινα» πλοία από 9 ομίλους

Στροφή σε «πράσινα» πλοία από 9 ομίλους

Eννέα μεγάλοι κολοσσοί του λιανεμπορίου σε παγκόσμια κλίμακα, μεταξύ των οποίων οι Amazon, Ikea και Unilever, δεσμεύθηκαν από κοινού έως το 2040 να χρησιμοποιούν για τη μεταφορά των προϊόντων τους μόνο πλοία τα οποία θα εκπέμπουν μηδενικούς αέριους ρύπους. Ευελπιστούν πως με τον επιθετικό στόχο που έθεσαν, όπως τον χαρακτηρίζουν, θα μπορέσουν να ασκήσουν πιέσεις στη ναυτιλία για να μειώσει πιο γρήγορα τους ρύπους της, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το  BBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω κλάδος παράγει κάθε χρόνο ένα δισεκατομμύριο τόνους ρύπους, δηλαδή τόσους όσους ολόκληρη η Γερμανία. Παρά ταύτα, όπως παρατηρούν όσοι του ασκούν κριτική, δεν κινητοποιείται επαρκώς για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Το Ινστιτούτο Ασπεν, ο διακυβερνητικός οργανισμός που συντονίζει τη σχετική εκστρατεία, αναμένει πως θα ενστερνιστούν το μήνυμά του και άλλοι όμιλοι λιανικής, καθώς και εταιρείες του κλάδου της μεταποίησης.

Ηδη συμμετέχουν στην προσπάθεια πέραν των Amazon, Ikea και Unilever, και ο κολοσσός ελαστικών της Michelin, καθώς και ο ισπανικός όμιλος ένδυσης της Ιnditex. Η σημασία του ρόλου των προαναφερθέντων ομίλων στην άσκηση πίεσης στις εταιρείες πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων φαίνεται από το γεγονός πως διά θαλάσσης μεταφέρεται το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και η ναυτιλία αντιστοιχεί στο 3% όλων των ρυπογόνων εκπομπών.

Τέλος, ειδικοί εφιστούν την προσοχή πως, αν δεν υπάρξει στροφή σε πράσινα πλοία, το ποσοστό θα φθάσει το 10%, ήτοι θα υπερτριπλασιαστεί έως το 2050.