Ο θιασώτης της οικονομικής ορθοδοξίας που έλεγε όχι σε όλα

Ο θιασώτης της οικονομικής ορθοδοξίας που έλεγε όχι σε όλα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κριτική του Γενς Βάιντμαν στην ΕΚΤ ήταν πιο ισορροπημένη εν συγκρίσει με προηγούμενους προέδρους της Bundesbank.

Επειτα από μία δεκαετία μαχών στους κόλπους της ΕΚΤ κατά των πολιτικών του φθηνού χρήματος, που ενστερνίζονταν οι διαδοχικοί πρόεδροί της, ο Γενς Βάιντμαν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το πηδάλιο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), με την παραίτησή του που έρχεται πέντε χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο. Το 2012, ο κ. Βάιντμαν ήταν ο μοναδικός πολέμιος των σχεδίων της ΕΚΤ να βοηθήσει τις χειμαζόμενες χώρες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, διατεινόμενος ότι «αυτό ισοδυναμεί με το να τυπώνεται χρήμα για τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων». Φέτος τον Ιούλιο ήταν ένας από τους ολιγάριθμους αξιωματούχους οι οποίοι αντέδρασαν στη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει σε επίπεδα-ναδίρ τα επιτόκια, έως ότου ο δείκτης του πληθωρισμού σταθεροποιηθεί στο 2% ως μέρος των προσπαθειών να ενισχυθεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης μετά την πανδημία. Χωρίς να τον κατονομάσει ευθέως, ο τέως πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε ασκήσει κριτική σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, την οποία περιέγραψε ως «όχι σε όλα», χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη γερμανική φράση.

Και αυτό απομόνωσε τον Γενς Βάιντμαν, έναν συχνά μοναχικό θιασώτη της γερμανικής άποψης για την οικονομική ορθοδοξία, ενόσω ο Μάριο Ντράγκι ακολουθούσε την πολιτική του «κάνω καθετί δυνατό να διασώσω το ευρώ». Υπό το πρίσμα αυτό η ΕΚΤ αγόρασε τίτλους τρισεκατομμυρίων ευρώ και μείωσε τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω από το μηδέν, σε μια απόπειρα να αναθερμάνει τον πληθωρισμό. Ο φόβος του Γενς Βάιντμαν, ο οποίος συχνά δημοσιοποιείτο, ήταν μήπως οι ροές φθηνού χρήματος διογκώσουν τις «φούσκες» στις κεφαλαιαγορές και επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Αν και πολλοί αναλυτές θα συμφωνούσαν ότι υπάρχει δόση αλήθειας σε αυτό, το αντεπιχείρημα της ΕΚΤ είναι πάντα ότι τέτοια μέτρα στήριξης έχουν ζωτική σημασία για να ανακάμψει η οικονομία από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία ξέσπασε το 2007 και έφερε την Ευρωζώνη στα πρόθυρα της διάλυσης.

Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και το 2020 ο Γενς Βάιντμαν, όταν η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, εγκαινίασε το πρόγραμμα επειγουσών αγορών τίτλων αξίας 1,87 τρισ. ευρώ, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού διέκοψε τη λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας σε μεγάλο βαθμό. Μόλις τον Σεπτέμβριο φέτος είπε ο κ. Βάιντμαν, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της πανδημίας (ΡΕΡΡ), ότι το πρώτο Ρ (pandemic) αφορά την πανδημία και όχι κάτι το μόνιμο (permanent), και είναι για καλό. Συχνά ήταν ο αντίθετος πόλος για τους ομολόγους του των κεντρικών τραπεζών της Νότιας Ευρώπης, με σύμμαχό του τον Ολλανδό Κλάας Κνοντ. Παρατηρητές, πάντως, επισημαίνουν ότι, ανεξαρτήτως των πεποιθήσεών του, ο Γενς Βάιντμαν ήταν εποικοδομητικός με την κριτική του στην ΕΚΤ, καθώς η προσέγγισή του ήταν πολύ πιο ισορροπημένη εν συγκρίσει με προηγούμενους προέδρους της Bundesbank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή