Χριστούγεννα 2021: Χωρίς προσφορές η αγορά λόγω ελλείψεων

Χριστούγεννα 2021: Χωρίς προσφορές η αγορά λόγω ελλείψεων

Η ανεπάρκεια σε πολλά είδη εξανεμίζει τις εκπτώσεις από μεγάλες αλυσίδες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά από όσα έχουν συνηθίσει οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι οι μεγάλοι όμιλοι λιανικής δεν θα οργανώσουν τις δημοφιλείς «γενναίες» προσφορές της περιόδου αυτής, αλλά κάποιες πιο περιορισμένες. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά της η εφημερίδα The Wall Street Journal, οι έμποροι στην καλύτερη περίπτωση θα κάνουν εκπτώσεις 5%-25%, όταν παλαιότερα έφθαναν το 30% και αυτό οφείλεται στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον πληθωρισμό. Υπό τις συνθήκες αυτές οι όμιλοι τώρα μπορούν να κάνουν επιθετικότερη τιμολόγηση, ύστερα από χρόνια εκπτώσεων και αποπληθωρισμού, η οποία  δυνητικά ενισχύει τα κέρδη τους. Κι αυτό παρατηρείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι πωλήσεις τελούν ακόμα σε φάση ανάκαμψης από την πανδημία. Παράλληλα, η συνθήκη αυτή κάνει ορισμένους από τους καταναλωτές να το σκεφθούν δυο φορές προτού οργανώσουν τα δώρα των Χριστουγέννων.

Στις ΗΠΑ οι έμποροι, στην καλύτερη περίπτωση, θα κάνουν εκπτώσεις 5%-25%, όταν παλαιότερα έφθαναν το 30%.

«Είναι σίγουρο πως φέτος θα αγοράσω λιγότερα πράγματα. Κάθε φορά που πηγαίνω στα μαγαζιά οι τιμές είναι ολοένα και υψηλότερες, το οποίο σημαίνει και αναδιαμόρφωση του προϋπολογισμού μου», λέει η Μισέλ Κίλντγκορντ, κάτοικος Ρέντλαντς στην Καλιφόρνια. Κι αυτό το σχόλιο είναι ενδεικτικό της αλλαγής στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Η κ. Κίλντγκορντ, η οποία διατηρεί ιστολόγιο, δηλώνει ότι σκέφτεται να πάει τα δυο της παιδιά στην Ντίσνεϊλαντ τα Χριστούγεννα, αντί να τους αγοράσει δώρα – κι αυτά τα δώρα θα ήταν ένα σετ τουβλάκια Lego για την κόρη της και ένα λεωφορείο Fortnite battle bus για τον γιο της, καθώς και ρούχα, τζιν και πυτζάμες. Η δυσκολία να αγοράσει κανείς αυτά τα είδη έγκειται στην έλλειψή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Adobe, παρακολουθώντας τις επισκέψεις σε καταστήματα λιανικής και τις προϊοντικές κατηγορίες, από τις εξετασθείσες δεκαοκτώ, ειδικά η ένδυση παρουσιάζει τα μεγαλύτερα κενά, ενώ ακολουθούν τα αθλητικά είδη, τα μωρουδιακά και οι ηλεκτρονικές συσκευές. Κατά την Αdobe, οι εποχικές εκπτώσεις θα κυμανθούν από 5% έως 25%, όταν το σύνηθες ήταν 10% με 30%.

Δεν είχαν προβλέψει προσφορές πέρυσι

Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι οι όμιλοι λιανικής δεν είχαν προβλέψει προσφορές πέρυσι, διότι ήταν η χρονιά της πανδημίας, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις σε αλυσίδες καταστημάτων. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων προβληματίζονταν με την εξέλιξη του κορωνοϊού, ήταν πιο πιθανό να κάνουν αγορές εισερχόμενοι σε ένα κατάστημα, παρά το αντίθετο. Πριν από την πανδημία πολλοί λιανέμποροι είχαν αυξήσει τις προσφορές των εορτών, οι οποίες προβλέπονταν κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη περίοδο. Κι αυτό σημαίνει πως είχαν εκπαιδευθεί οι άνθρωποι να αναμένουν τέτοιες εκπτώσεις, προτού αποφασίσουν να ξοδέψουν. Σήμερα τα στελέχη μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων, όπως οι Walmart, Costco Wholesale Corporation και Home Depot αναφέρουν ότι θα ήθελαν να έχουν περισσότερα αποθέματα για να πουλήσουν, αλλά η ανεπάρκεια σε προμήθειες ουσιαστικά εξουδετερώνει τις εκπτώσεις.

Ενα παράδειγμα, τέλος, των προσφορών αποτυπώνεται στις αγορές τo πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και πριν από την αργία της Ημέρας της Εργασίας στο ηλεκτρονικό κατάστημα Brad Deals. Οι προσφορές στην ανδρική ένδυση κατά μέσο όρο διαμορφώθηκαν στο 54% έναντι 71% πέρυσι, στην υπόδηση στο 51% από 62% πέρυσι, όταν στα γυναικεία ρούχα οι εκπτώσεις αυξήθηκαν, ενώ στα ηλεκτρονικά και τα είδη σπιτιού ήταν αμετάβλητες από πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT