1.500 μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές εγκαταλείπουν τα ορυκτά καύσιμα

1.500 μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές εγκαταλείπουν τα ορυκτά καύσιμα

Δεσμεύονται στη στροφή προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και περισσότεροι επενδυτές δεσμεύονται να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι επενδυτές σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η μείωση των ορυκτών καυσίμων αποτελεί παράγοντα που ενισχύει την ανεπάρκεια ενέργειας και την εκτόξευση των τιμών.

Σύμφωνα με έκθεση της DivestInvest, περίπου 1.500 επενδυτικοί οργανισμοί που διαχειρίζονται αθροιστικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 39,2 τρισ. δολαρίων δεσμεύονται τώρα να αποχωρήσουν από τις επενδύσεις τους σε ορυκτά καύσιμα. Πρόκειται για θεαματική αύξηση του αριθμού των επενδυτών που δεσμεύονται στη στροφή προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο αντίστοιχος αριθμός το 2014 ήταν μόλις 181 επενδυτικοί οργανισμοί με περιουσιακά στοιχεία αξίας 52 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, που επικαλείται την εν λόγω έκθεση, φέτος το Ιδρυμα Φορντ, δημιούργημα του υιού του Χένρι Φορντ, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 16 δισ. δολαρίων και ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά ιδρύματα στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα αποεπενδύσει όσες επενδύσεις έχει σε ορυκτά καύσιμα. Αντίστοιχη δέσμευση ανέλαβε φέτος το Χάρβαρντ, με το επενδυτικό ταμείο του διάσημου πανεπιστημίου να διαθέτει κεφάλαια ύψους 42 δισ. δολαρίων, αλλά και η πολιτεία του Μέιν, η πρώτη ανάμεσα σε όλες των ΗΠΑ που  ανακοίνωσε ότι θα δώσει εντολή στο συνταξιοδοτικό της ταμείο να εκποιήσει όλες τις θέσεις της σε ορυκτά καύσιμα. Επίσης, τα συνταξιοδοτικά ταμεία της πόλης της Νέας Υόρκης σχεδιάζουν αποεπενδύσεις αξίας περίπου 4 δισ. δολαρίων σε ορυκτά καύσιμα, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία διαχείρισης συντάξεων του Καναδά, η Caisse de Depot et Placement du Quebec, έχει εκφράσει την πρόθεση να εκποιήσει επενδύσεις της στον πετρελαϊκό κλάδο αξίας πολλών δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων και μεγάλα πακέτα μετοχών στις σημαντικότερες πετρελαϊκές της χώρας.

Ο αντίστοιχος αριθμός των επενδυτικών οργανισμών το 2014 ήταν μόλις 181.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ρίτσαρντ Μπρουκς, ειδικός επί θεμάτων χρηματοδότησης προγραμμάτων για το κλίμα στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Stand.earth, τόνισε πως «διογκώνεται και επιταχύνεται το κίνημα κατά των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, καθώς ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει πως οι ροές των κεφαλαίων θα καθορίσουν το κατά πόσον θα κατορθώσουμε να επιβραδύνουμε την κλιματική αλλαγή». Η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων αποδεικνύεται, άλλωστε, επικερδής για τα επενδυτικά ταμεία, που είναι πρόθυμα να δεσμευτούν σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Η σχετική έκθεση της DivestInvest υπογραμμίζει μάλιστα πως το κίνημα «αποτελεί απτή απόδειξη του ότι η εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων είναι συνετή στρατηγική από οικονομικής απόψεως και πως τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν εσφαλμένο στοίχημα». Απηχεί αντίστοιχη έκθεση που εκπόνησε η BlackRock για λογαριασμό της πόλης της Νέας Υόρκης και η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «κανένας επενδυτής δεν εκτιμά ότι ζημιώθηκε εγκαταλείποντας τα ορυκτά καύσιμα, καθώς τα αποτελέσματα της επιλογής αυτής είναι από ουδέτερα έως θετικά».

Η επιταχυνόμενη μείωση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα έχει, πάντως, αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, όπως προκύπτει από την ενεργειακή κρίση. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου της Σαουδικής Αραβίας, η Aramco, επισημαίνοντας πως μειώνεται ταχύτατα η παραγωγική δυνατότητα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, και κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερα στην παραγωγή υδρογονανθράκων. «Αποτελεί  λόγο σοβαρής ανησυχίας», τόνισε μιλώντας στο Bloomberg ο Αμίν Νάσερ, διευθύνων σύμβουλος της Aramco, και πρόσθεσε πως «συρρικνώνεται ραγδαία η παραγωγική δυνατότητα». Οι προειδοποιήσεις του Ριάντ έρχονται σε μια στιγμή που η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευθεί κατά 70%, με την τιμή του να βρίσκεται πλέον στα 85 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία απευθύνουν ανάλογες εκκλήσεις προς τις βιομηχανίες να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο. Σημειωτέον ότι η Aramco, που είναι και η μεγαλύτερη πετρελαϊκή στον κόσμο, επενδύει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ημερήσια παραγωγική της δυνατότητα στα 13 εκατ. βαρέλια, από τα 12 εκατ. βαρέλια στα οποία ανέρχεται τώρα.

Στο μεταξύ, επενδυτικά κεφάλαια έχουν διοχετεύσει από την αρχή του έτους 32 δισ. δολάρια σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας που έχουν αντικείμενο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, το ποσό αυτό είναι τετραπλάσιο από το αντίστοιχο του 2016, όταν οι επενδυτές τοποθέτησαν σε νεοφυείς για το κλίμα μόλις 6,6 δισ. δολάρια. Εχει, άλλωστε, ήδη υπερβεί το αντίστοιχο ποσό που επενδύθηκε στο σύνολο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Dealroom και την εταιρεία προώθησης επενδύσεων London & Partners.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή