Υψηλές επιδόσεις για Alphabet και Microsoft

Υψηλές επιδόσεις για Alphabet και Microsoft

Πάνω από τις προβλέψεις ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας Alphabet και Microsoft, ξεπερνώντας τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια. Στον αντίποδα, το Twitter είχε απώλειες εξαιτίας των νέων κανόνων ιδιωτικότητας της Apple.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τις προβλέψεις ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου των κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας Alphabet και Microsoft, ξεπερνώντας τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια. Στον αντίποδα, το Twitter είχε απώλειες εξαιτίας των νέων κανόνων ιδιωτικότητας της Apple.

Ειδικότερα, η Google παρουσίασε έσοδα από τις δραστηριότητές της στο υπολογιστικό νέφος χαμηλότερα των προσδοκιών, αλλά η μητρική της εταιρεία Alphabet ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλέψεις κερδών της Wall Street το γ΄ τρίμηνο με την αρωγή των υψηλότερων από το αναμενόμενο εσόδων από τις διαφημίσεις.

Τα έσοδα γ΄ τριμήνου της μητρικής διαμορφώθηκαν στα 65,1 δισ. δολ. σε ετήσια βάση, όταν οι αναλυτές είχαν υπολογίσει 63,3 δισ. δολ.

Ζημίες εμφάνισε το Twitter λόγω δικαστικών εξόδων και νέων επενδύσεων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 8,25 εκατ. δολ.

Τα καθαρά κέρδη το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ενισχύθηκαν θεαματικά κατά σχεδόν 70% σε ετήσια βάση στα 18,9 δισ. δολ. έναντι προβλέψεων για 15,8 δισ. δολ. Τα ανά μετοχή κέρδη ανήλθαν σε 27,99 δολάρια, ενώ αναλυτές έκαναν λόγο για 23,32 δολάρια.

Στην περίπτωση της θυγατρικής της Αlphabet, Google, τα διαφημιστικά της έσοδα αποδεικνύουν πόσο ευνοήθηκαν από την ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στη διαδικασία αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό σχετίζεται με το ολοένα και ζωηρότερο ενδιαφέρον για τα ταξίδια μετά την πανδημία. Οι δυναμικές δραστηριότητες της Google στη διαφήμιση της απέφεραν σε έσοδα περί τα 53,1 δισ. δολάρια, εκ των οποίων εκείνα του δικτύου ροής εικόνας και ήχου ΥouTube ανήλθαν σε 7,2 δισ. δολ. Πρόκειται για αύξηση άνω του 40% σε ετήσια βάση. Παρά ταύτα, ο κλάδος υπολογιστικού νέφους της Google υστέρησε έναντι των προβλέψεων και, βάσει των δεδομένων της εταιρείας Refinitiv, η αμερικανική αγορά ανέμενε να συγκεντρώσει πάνω από 5,2 δισ. δολ. σε έσοδα. Τελικώς αποκόμισε 5 δισ. δολ. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου η τιμή της μετοχής της μητρικής Alphabet είχε μια κάμψη 2%, αλλά συνολικά από τις αρχές της χρονιάς έχει εμφανίσει άνοδο της τάξης του 60%. Η απόδοσή της είναι μία από τις καλύτερες μεταξύ της ομάδας των κολοσσών Facebook, Amazon, Apple και Netflix.

Στην περίπτωση της Microsoft, τα έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων, καθώς ανήλθαν στα 45,3 δισ. δολάρια έναντι 44 δισ. δολαρίων και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 20,5 δισ. δολ. έναντι 15,7 δισ. δολ. Σε βάση μετοχής τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,71 δολάρια. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν τα έσοδα από την υπηρεσία του επαγγελματικού δικτύου LinkedIn, τις εφαρμογές εταιρικής εξυπηρέτησης και τις ακμαίες δραστηριότητες στον βραχίονα υπολογιστικού νέφους. Ο επικεφαλής της Microsoft, Σατιά Ναντελά, τόνισε πως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα προϊόντα υπολογιστικού νέφους συνδράμουν όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους στην παραγωγικότητά τους.

Τέλος, στην περίπτωση του κοινωνικού δικτύου Twitter, o αντίκτυπος από τις αλλαγές στις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας επί του λειτουργικού συστήματος της Apple αποδείχθηκε πιο περιορισμένος από το αναμενόμενο, αλλά εμφάνισε ζημίες έναντι προβλέψεων για κέρδη. Τα έσοδα γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν 37% σε 1,284 εκατ. δολ. έναντι 1,285 εκατ. δολ. των προβλέψεων, ενώ είχε ζημίες 537 εκατ. δολ. λόγω δικαστικών εξόδων και νέων επενδύσεων, όταν οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως θα έχει κέρδη 8,25 εκατ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή