Μικρές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικρές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Με πτώση ολοκλήρωσαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τις χθεσινές συναλλαγές εξαιτίας της κάμψης στις μετοχές των εξορυκτικών ομίλων και των μεικτών εταιρικών αποτελεσμάτων.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση ολοκλήρωσαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τις χθεσινές συναλλαγές εξαιτίας της κάμψης στις μετοχές των εξορυκτικών ομίλων και των μεικτών εταιρικών αποτελεσμάτων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση της τάξεως του 0,36%. Ανησυχίες δημιούργησε η παρέμβαση των κινεζικών αρχών να συγκρατήσουν την άνοδο στο κόστος των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα να πληγούν οι τιμές των εμπορευμάτων. Επιπλέον, το επενδυτικό κοινό είχε στραμμένο το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αγορές αναμένουν οι αξιωματούχοι της να μη μεταβάλουν τα επιτόκια. «Η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τη χαλαρή πολιτική της, αλλά ακόμα κι έτσι, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος το οποιοδήποτε μήνυμά της να παρερμηνευθεί από την αγορά», επισημαίνει ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής μετοχών της SocGen, Ρολάν Καλογιάν. Οι προσδοκίες πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ανήλθαν σε νέα ρεκόρ επταετίας, ξεπερνώντας τον στόχο 2% της ΕΚΤ λόγω ακριβής ενέργειας και συμφόρησης στην προμηθευτική αλυσίδα.

Το επενδυτικό κοινό έχει στραμμένο το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η κατάσταση αυτή θα ασκήσει πιέσεις στην ΕΚΤ, η οποία διερωτάται πόσο πρέπει να στηρίζει την Ευρωζώνη, αφ’ ης στιγμής λήξει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του χρόνου τον Μάρτιο. Παρά ταύτα, ο Stoxx 600 αναμένεται να ολοκληρώσει τον Οκτώβριο με κέρδη λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων. Αναλυτές προβλέπουν, οι ευρωπαϊκές εταιρείες σε σύγκριση με το 2020 να αυξήσουν την κερδοφορία 52% το τρίτο τρίμηνο στα 99,8 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης 47,6% την περασμένη εβδομάδα.

Ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με -0,33% στο Λονδίνο, με -0,33% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,19% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,61% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,33% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Tο ευρώ ενισχύθηκε 0,2% προς το δολάριο στο 1,1614 δολάριο, ενώ στην αγορά εμπορευμάτων το αργό Νέας Υόρκης είχε χθες κάμψη 1,1% στα 83,73 δολάρια το βαρέλι. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού χθες η εικόνα ήταν μεικτή, με τον Dow Jones να εξασθενεί κατά 0,33% και τον S&P 500 κατά 0,03% πριν από το κλείσιμο της αγοράς. Ωστόσο, τρίτη ημέρα στη σειρά ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq ανερχόταν 0,51% χάρις στα θετικά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών, ενώ τους επενδυτές απασχόλησε η μείωση στις τιμές των εμπορευμάτων, αλλά και οι προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή