ΔΕΗ: Aνοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

ΔΕΗ: Aνοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη – Τα έσοδα θα ανέλθουν έως 1,350 δισ. ευρώ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι του ποσού του 1,350 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα έσοδα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που ενέκρινε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.  

Το Δημόσιο μέσω της ΕΕΣΥΠ και του ΤΑΙΠΕΔ θα εγγραφεί για την απόκτηση των μετοχών που απαιτούνται προκειμένου η συμμετοχή τους μετά την αύξηση κεφαλαίου να διαμορφωθεί στο 34,123% (καταστατική μειοψηφία). Η ΑΜΚ, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, θα πραγματοποιηθεί σε τιμή από 8,5 έως 9 ευρώ ανά μετοχή. Το book building θα ξεκινήσει σήμερα, Τρίτη 2 Νοεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου. Το ενημερωτικό δελτίο προβλέπει κέρδη προ φόρων κοντά στο 1 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 1,675 δισ. σε ορίζοντα πενταετίας. Τα έσοδα της αύξησης, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, θα διατεθούν για:

α) Την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 3,2 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024.

Η εταιρεία προχωράει σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού της μέσω ενός ακόμη προγράμματος εθελουσίας εξόδου.

β) Την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού του 1,7 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και

γ) Στον βαθμό που είναι ευλόγως αναγκαίο και μόνο έως ποσά τα οποία δεν συνιστούν σημαντικά στοιχεία ως προς την οικονομική κατάσταση του ομίλου, για άλλους γενικούς εταιρικούς και άλλους επενδυτικούς σκοπούς.

Στο μεταξύ, η εταιρεία προχωράει σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού της μέσω ενός ακόμη προγράμματος εθελουσίας εξόδου, του τρίτου κατά σειράν από τις αρχές του φθινοπώρου και ενώ το 2020 μέσω δύο προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησαν από την επιχείρηση 2.600 άτομα. Το νέο κύμα εθελουσίας ξεκίνησε από χθες και αφορά εργαζομένους στις εμπορικές, διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες της εταιρείας, με εξαίρεση εργαζομένους στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των νησιών, η αποχώρηση των οποίων κρίθηκε ότι θα δημιουργούσε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των τοπικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Είχαν προηγηθεί δύο προγράμματα εθελουσίας, το πρώτο για εργαζομένους στα ορυχεία και στους σταθμούς Πτολεμαΐδας και Καρδιάς στη δυτική Μακεδονία, χρήση του οποίου έκαναν 400 εργαζόμενοι, και το δεύτερο για εργαζομένους στις δύο θυγατρικές, Λιγνιτική Μελίτης και Λιγνιτική Μεγαλόπολης, που ολοκληρώθηκε τέλος Οκτωβρίου και στόχευε στην αποχώρηση τουλάχιστον 500 εργαζομένων.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε περίπου 2.000 άτομα άνω των 50 ετών και χρήση εκτιμάται ότι θα κάνουν τουλάχιστον 300 άτομα, αξιολογώντας και το νέο δεδομένο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα περιορίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο 34% και θα ενισχύσει αντίστοιχα τη λειτουργία της εταιρείας με ιδιωτικοοικονομικά  κριτήρια.  

Το πρόγραμμα θα «τρέξει» με τα κίνητρα που ίσχυσαν στα δύο προηγούμενα για τις λιγνιτικές μονάδες. Το βασικό ποσό αποζημίωσης είναι 15.000 ευρώ, στο οποίο προστίθενται κλιμακούμενα ποσά ανάλογα με την ηλικία, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την οικογενειακή κατάσταση (προστατευόμενα τέκνα), την άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος. Προβλέπεται επίσης μπόνους αυτασφάλισης ύψους 5.000 ευρώ για όσους είναι κοντά στη σύνταξη (για αναγνώριση χρόνου ασφάλισης). Εργαζόμενοι 50-54 ετών θα λάβουν επιπλέον μπόνους ένα μισθό, 55-61 ετών μπόνους δύο μισθούς και από 62 ετών και πάνω επίσης ένα μισθό μπόνους. Εργαζόμενοι με προϋπηρεσία 15-19 έτη θα λάβουν μπόνους δύο μισθών, 20-29 έτη τρεις μισθούς και από 30 έτη και πάνω τέσσερις μισθούς. Εξτρα μπόνους ενός μισθού θα λάβουν όσοι σπεύσουν να εγγραφούν στο πρόγραμμα τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων, το μέσο κίνητρο αποχώρησης για τους εργαζομένους έως 55 ετών διαμορφώνεται στις 42.000 ευρώ ενώ για την ηλικιακή ομάδα 55-60 ετών, όπου εκτιμάται ότι θα είναι εντονότερο το ενδιαφέρον, το μπόνους φθάνει μέχρι τις 57.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή