Το στοίχημα Σουνάκ στη βρετανική οικονομία

Το στοίχημα Σουνάκ στη βρετανική οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, φαίνεται ότι προς το παρόν μπορεί να απολαμβάνει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, φαίνεται ότι προς το παρόν μπορεί να απολαμβάνει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Από τη μια πλευρά παρουσίασε τα σχέδιά του για υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, ενώ από την άλλη προέβλεψε πως θα υπάρξει δραστική μείωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο διογκώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρά ταύτα, θα χρειαστεί μια μεγαλύτερη δόση τύχης, εάν πρόκειται να εφαρμόσει στην πράξη φορολογικές περικοπές πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι κάθε υπουργείο θα λάβει ενισχυμένες δαπάνες, οι οποίες θα έχουν προσαρμοστεί και βάσει του δείκτη του πληθωρισμού, υποσχέθηκε, ταυτόχρονα, ότι οι τοπικές αρχές θα αποκομίσουν αυξημένα κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση, ενώ προσέθεσε πως θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα προνοιακά επιδόματα, ούτως ώστε να βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Εντούτοις, το αρμόδιο Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου να ελαττωθεί στο 3,3% του ΑΕΠ το οικονομικό έτος Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 7,9%. Η προβλεπόμενη δραστική κάμψη επί το πλείστον λογίζεται ως απόρροια της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς και των σχεδιαζόμενων αυξήσεων στη φορολογία, όπως είναι, λόγου χάριν, η επιβάρυνση για την περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια, η οποία θα αφορά τόσο την εργοδοσία όσο και τους υπαλλήλους. Το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης αναγνωρίζει ότι εντός του τρέχοντος έτους η βρετανική κυβέρνηση έχει προσχωρήσει στις μεγαλύτερες φορολογικές αυξήσεις από κάθε άλλη χρονιά σε ετήσια βάση από το 1993 και εντεύθεν. Ανευ κάποιας αλλαγής ο φορολογικός συντελεστής θα αγγίξει το 36,2% του ΑΕΠ έως το οικονομικό έτος 2026/2027, ήτοι θα εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδά του από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες, ενώ προβλέπεται και δραστική μείωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Στόχος του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ είναι να αντιστρέψει την πορεία αυτή, προτού ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκηρύξει εκλογές, κάτι το οποίο πρέπει να κάνει έως το 2024. Η επίτευξη του στόχου αυτού απαιτεί από τον πρώην διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων να εξασφαλίσει ορισμένα πράγματα. Το υπουργείο του βασίζεται στη στέρεη ανάπτυξη της οικονομίας προκειμένου το κράτος να αποκομίσει φορολογικά έσοδα και να κρατάει υπό έλεγχο τις κοινωνικές δαπάνες. Παρά ταύτα, οι ελλείψεις αγαθών και υπαλλήλων σε ορισμένες κατηγορίες απασχόλησης ενδεχομένως να επηρεάσουν δυσμενώς την ανάπτυξη και να ανασχέσουν την οικονομική δραστηριότητα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως, αν και πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, η απομάκρυνση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Συν τοις άλλοις, τα προβλήματα, που παραμένουν άλυτα, μπορούν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα.

Ο Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι το Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης αναμένει ο πληθωρισμός να φθάσει στο 4% κατά μέσον όρο, δηλαδή διπλάσιο του στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας σε ορίζοντα 12μήνου. Και ενώ οι τιμές εκτιμάται ότι στη συνέχεια θα εμφανίζουν μεν αύξηση αλλά αυτή θα είναι πιο βραδεία, ίσως τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά, εάν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν το κατάλληλο προσωπικό ή να αποκτήσουν όσα αγαθά χρειάζονται. Ισως και οι τιμές της ενέργειας εξακολουθήσουν να διογκώνονται, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η Τράπεζα της Αγγλίας να επισπεύσει τις αποφάσεις της για αύξηση του κόστους δανεισμού. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, πάντως, παραδέχεται ότι μια αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στον πληθωρισμό και στα επιτόκια θα κοστίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν 23 δισ. λίρες σε ετήσια βάση. Αυτού του είδους ο λογαριασμός δεν είναι κάτι που θα ήθελε να αντιμετωπίσει ένας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος προσβλέπει σε προεκλογικές παροχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή