ΔΕΗ: Συνωστισμός μεγάλων θεσμικών επενδυτών για την ΑΜΚ της

ΔΕΗ: Συνωστισμός μεγάλων θεσμικών επενδυτών για την ΑΜΚ της

Μέσα σε μόλις μία ώρα καλύφθηκε ο στόχος της έκδοσης του 1,35 δισ. ευρώ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν τα 3 δισ. οι προσφορές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ χθες, πρώτη ημέρα του book building. Ο στόχος της έκδοσης του 1,35 δισ. ευρώ καλύφθηκε μέσα στην πρώτη ώρα και μάλιστα στο υψηλότερο εύρος τιμής των 9 ευρώ η μετοχή.

Η υψηλή ζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Πέμπτη το απόγευμα που θα παραμείνει ανοιχτό το βιβλίο προσφορών, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πηγών με άμεση γνώση της συναλλαγής, προβλέπεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 4 δισ. Εκτός από το CVC που έχει κλείσει συμφωνία για αγορά μετοχών ύψους 350 εκατ. ευρώ (10%), ποσό της τάξεως των 70-90 εκατ. ευρώ φέρεται να έχει «κλειδώσει» η EBRD και με ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το υπερταμείο για να διατηρήσει το ποσοστό 34,12% και δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας στη διοίκηση της εταιρείας. Προσφορές για πακέτα μετοχών αξίας 50 έως και 150 εκατ. έχουν καταθέσει μεγάλοι ξένοι θεσμικοί, όπως οι Fidelity, ΒlackRock, Hellinikon, Oak Hill, Schroders, Apollo, BlueCrest, Pictet κ.ά.

Εκτός από το ντιλ με το CVC, προσφορές για πακέτα μετοχών 50 έως και 150 εκατ. έχουν καταθέσει οι Fidelity, ΒlackRock, Hellinikon, Oak Hill, Schroders, Apollo, BlueCrest, Pictet κ.ά.

Η κατανομή των μετοχών θα γίνει μετά το κλείσιμο του book building και με κριτήριο, αφού η τιμή έχει κλείσει στα 9 ευρώ, το προφίλ των επενδυτών και τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά τους απέναντι στη μετοχή της εταιρείας. Ποσοστό 15% της έκδοσης θα διατεθεί σε εγχώριους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. Η εκκαθάριση της ζήτησης θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου και από τις 16 Νοεμβρίου και μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο ταμπλό των νέων μετοχών.

Η ΔΕΗ κέρδισε από την πρώτη ώρα του book building το στοίχημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα αποτελέσει μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης του φιλόδοξου επενδυτικού της σχεδίου ύψους 8,4 δισ. ευρώ, με βασικό πυλώνα την ενίσχυση της θέσης της στην αγορά των ΑΠΕ εντός και εκτός της χώρας. Παράλληλα, θα περιορίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου για πρώτη φορά στη μακρά ιστορία της σε ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας, εξέλιξη που θα ενισχύσει τη λειτουργία της με βάση τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, την οποία φαίνεται ότι έλαβε υπόψη της η αγορά.

Το επενδυτικό σχέδιο

Η επιτυχία της έκδοσης θα επισπεύσει την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού. Οπως σημειώνει στο ενημερωτικό δελτίο, με το 1,35 δισ. ευρώ που θα αντλήσει θα χρηματοδοτήσει μέρος των επενδύσεων της τριετίας 2022-2024, ύψους 5 δισ. ευρώ, το 16% των οποίων αφορά σε επενδύσεις ΑΠΕ σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Η ΔΕΗ σχεδιάζει να έχει εγκαταστήσει 7,2 GW από ΑΠΕ μέχρι το 2024, επενδύοντας περί τα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ ένα άλλο ποσό της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ θα το κατευθύνει σε συμβατικές επενδύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως παραγωγή από απόβλητα, στην ψηφιοποίηση, στις τηλεπικοινωνίες και στην ηλεκτροκίνηση. Οι συνολικές επενδύσεις μέχρι το 2026 ανέρχονται σε 8,4 δισ. ευρώ, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ την ίδια χρονιά θα φτάσει στα 9,1 GW. Mέσω του επικαιροποιημένου επενδυτικού σχεδίου η ΔΕΗ στοχεύει να ισχυροποιήσει την παραγωγική της βάση μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και να περιορίσει την εξάρτηση τόσο της ίδιας όσο και της χώρας από τις εισαγωγές ρεύματος. Στον δεύτερο αυτό στόχο θα συμβάλει η επέκταση στα Βαλκάνια μέσω στοχευμένων αγορών έργων ΑΠΕ, με προτεραιότητα τις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή