Επενδύσεις 320 εκατ. σε startups το 9μηνο

Επενδύσεις 320 εκατ. σε startups το 9μηνο

Μεγαλύτερος όγκος κεφαλαίων, ακόμη και από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, έχει διοχετευθεί στο ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων το 9μηνο του 2021 σε σύγκριση με πέρυσι

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερος όγκος κεφαλαίων, ακόμη και από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, έχει διοχετευθεί στο ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων το 9μηνο του 2021 σε σύγκριση με πέρυσι, όπως αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία για την πορεία των επενδύσεων σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες και εταιρείες ελληνικών συμφερόντων με παρουσία στη χώρα μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Found.ation που παρουσιάζει η «Κ» (τις οποίες αναμένεται να εμπλουτίσει και να συμπεριλάβει στη φετινή ετήσια έκθεση Startups in Greece που δημοσιεύει σε συνεργασία με το EIT Digital και το Velocity.Partners), το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 έχουν πραγματοποιηθεί 35 επενδύσεις, αριθμός σχεδόν ίδιος με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ωστόσο, τα ποσά που έχουν αντληθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τις νεοφυείς εταιρείες φαίνεται πως είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως λόγω και των συνεπενδύσεων από ξένους επενδυτές. Ετσι, όπως αναφέρουν στοιχεία του Found.ation, οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες στην Ελλάδα ξεπέρασαν το 9μηνο του 2021 τα 320 εκατ. ευρώ, όταν για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 αυτές ήταν πάνω από 145 εκατ. ευρώ. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις Ελλήνων ιδρυτών, που δεν έχουν ούτε έδρα αλλά ούτε κάποια δραστηριότητα στη χώρα μας. «Είναι η καλύτερη χρονιά από άποψη χρηματοδοτήσεων», αναφέρει παράγων της αγοράς, επισημαίνοντας ότι εταιρείες που έχουν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν από funds του Equifund αντλούν όλο και μεγαλύτερα ποσά. «Από την άλλη, φαίνεται να μην έχουν διοχετευθεί πολλά κεφάλαια σε πολλές νέες εταιρείες που δεν έχουν πραγματοποιήσει κάποιον γύρο χρηματοδότησης».

Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν 145 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση του Found.ation θα συμπεριλάβει και τις επενδύσεις που έγιναν σε εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Hellas Direct αλλά και η Viva, οι οποίες φέτος άντλησαν 32 εκατ. ευρώ και 80 εκατ. δολ. αντίστοιχα από διεθνείς επενδυτές και οι οποίες, κατά πολλούς, δεν νοούνται ως νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς βρίσκονται σε αρκετά ώριμη φάση ανάπτυξης. Σε αυτή την περίπτωση, το τελικό ποσό φαίνεται πως υπερβαίνει τα 420 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως αρκετές ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης, διαπιστώνοντας παράλληλα πως ένας από τους στόχους των επενδυτικών κεφαλαίων του Equifund, που είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, δείχνει να επιτυγχάνεται. Μεταξύ των εταιρειών που έχουν λάβει την υψηλότερη χρηματοδότηση το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, είναι η νεοφυής εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Blueground, η οποία άντλησε στα τέλη Σεπτεμβρίου 180 εκατ. δολ. από τις επενδυτικές εταιρείες West Cap, Geolo Capital, το ευρωπαϊκό Prime Ventures, το ελληνικό VentureFriends αλλά και τη Silicon Valley Bank, ενώ ακολουθούν η ελληνική εταιρεία ευέλικτου leasing FlexCar με χρηματοδότηση 50 εκατ. από διεθνή και ελληνικά vcs αλλά και από θεσμικούς επενδυτές.

Υψηλή χρηματοδότηση 32 εκατ. δολ. από το αμερικανικό private equity Insight Partners εξασφάλισε τον Ιούλιο του 2021 η νεοφυής LearnWorlds που δραστηριοποιείται στον κλάδο του elearning, ενώ η logistics tech εταιρεία Byrd άντλησε 19 εκατ. δολ., με πληροφορίες να αναφέρουν ότι προσλαμβάνει ήδη άτομα στη χώρα μας. Τέλος, η εταιρεία Causaly με έδρα το Λονδίνο και τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα άντλησε 17 εκατ. δολ. από το Index Ventures, με τη συμμετοχή υφιστάμενων επενδυτών, όπως η ελληνική Marathon Venture Capital, EBRD και Pentech Ventures, ενώ 12 εκατ. δολ. από το ελβετικό fund MTIP αλλά και από υφιστάμενους επενδυτές όπως το Big Pi Ventures άντλησε το περασμένο καλοκαίρι η Intelligencia.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή