ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ οι Κινέζοι

Καταναλωτική μανία έχει καταλάβει τους Κινέζους, οι οποίοι έπειτα από σχετική σύσταση του Πεκίνου συγκεντρώνουν πυρετωδώς τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και τα αποθηκεύουν στα σπίτια τους ως προμήθειες για τον χειμώνα.

Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ οι Κινέζοι

Καταναλωτική μανία έχει καταλάβει τους Κινέζους, οι οποίοι έπειτα από σχετική σύσταση του Πεκίνου συγκεντρώνουν πυρετωδώς τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και τα αποθηκεύουν στα σπίτια τους ως προμήθειες για τον χειμώνα. Αγοράζουν κυρίως τα μη ευπαθή τρόφιμα όπως ρύζι, αλεύρι και ελαιόλαδο, αλλά και λαχανικά καθώς υπακούουν σε σχετική σύσταση του Πεκίνου που κάλεσε τον κόσμο να συγκεντρώσει προμήθειες για τον χειμώνα και για περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Το Πεκίνο συνόδευσε τη σύστασή του με τη διαβεβαίωση ότι η χώρα διαθέτει επαρκή αποθέματα από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου καλούσε παράλληλα τις τοπικές αρχές των περιφερειών να διασφαλίσουν επάρκεια αποθεμάτων τροφίμων και να σταθεροποιήσουν τις τιμές, που έχουν πάρει την ανιούσα.

Σύσταση των Αρχών για συγκέντρωση προμηθειών ενόψει χειμώνα και υπό τον φόβο έκτακτων καταστάσεων.

Συνιστούσε μάλιστα εγρήγορση ενόψει του χειμώνα και του διαρκώς διευρυνόμενου νέου κύματος της πανδημίας που έχει υπαγορεύσει τοπικά lockdowns στη δεύτερη οικονομία του κόσμου. Ετσι, οι τοπικές αρχές σε πολλές πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Τιαντζίν στον Βορρά της Κίνας αλλά και της «ένοχης» για την πανδημία Γουχάν στον Νότο, διοχέτευσαν στην αγορά μέρος από τα αποθέματα των χειμερινών λαχανικών ώστε να πουληθούν στα σούπερ μάρκετ σε μειωμένες τιμές. Η αγοραστική υστερία συνεχίστηκε, πάντως, και χθες και αμέτρητοι πολίτες άρχισαν να διαμαρτύρονται online σε κάθε είδους μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, για τα οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το νέο κύμα της πανδημίας.

Ο αντίκτυπος των εν λόγω συστάσεων του υπουργείου δεν περιορίζεται μόνον στις δαπάνες των Κινέζων. Εχει προκαλέσει κύμα ανησυχίας στην κοινή γνώμη της χώρας, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προδίδουν τις υποψίες του κόσμου πως η κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός καταστρεπτικά βαρύ χειμώνα ή μιας έξαρσης της πανδημίας σε βαθμό μη αντιμετωπίσιμο. Μεταξύ άλλων Κινέζοι πολίτες έχουν ανταλλάξει απόψεις και έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να ετοιμάζεται το Πεκίνο για επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις με την Ταϊβάν. Διαπιστώνοντας την εκτεταμένη ανησυχία στη χώρα, ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός ανέφερε χθες πως ο κόσμος «διάβασε υπερβολικά πολλά» σε αυτή τη συμβουλή του υπουργείου.