Χρηματοπιστωτική συμμαχία για μηδενικούς ρύπους

Χρηματοπιστωτική συμμαχία για μηδενικούς ρύπους

Η σημασία της προσπάθειας του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, να συσπειρώσει για την κλιματική κρίση τις μεγάλες τράπεζες.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μαρκ Κάρνεϊ είναι άξιος συγχαρητηρίων, διότι ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, κατόρθωσε να συσπειρώσει όλα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου γύρω από την πρωτοβουλία του «Χρηματοπιστωτική συμμαχία της Γλασκώβης για μηδενικούς ρύπους» (GFANZ). Ετσι, μπόρεσε χθες να κάνει γνωστό ότι συγκεντρώθηκαν 130 τρισ. δολάρια σε ιδιωτικά κεφάλαια, που θα κατευθυνθούν σε έργα για την περιστολή των εκπομπών ρύπων και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο της διάσκεψης για το κλίμα COP26.

Tα πιο προοδευτικά μέλη της συμμαχίας του έχουν αρχίσει να διατυπώνουν ερωτήματα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε αυτήν, εάν ο Μαρκ Κάρνεϊ ασχοληθεί και με άλλα πράγματα όπως, λόγου χάριν, με το να δηλώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Καναδά. Αξίζει να επισημανθεί πως μέχρι προσφάτως οι μεγάλοι παίκτες στη Γουόλ Στριτ, όπως, για παράδειγμα, οι JP Morgan και  Goldman Sachs, δεν ενδιαφέρονταν για τον οργανισμό-ομπρέλα GFANZ, που είχε συσταθεί με στόχο να στεγάσει τις πρωτοβουλίες μηδενικών ρύπων, όπου και είχαν δώσει «το παρών» ασφαλιστικές εταιρείες και όμιλοι διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, η αξιοπιστία και το κύρος του Μαρκ Κάρνεϊ, τόσο στη δημόσια σφαίρα όσο και σε κύκλους τραπεζών, επενδυτικών οίκων και χρηματιστηριακών εταιρειών, αποδείχθηκαν ζωτικά στοιχεία για να επιτύχει τον στόχο του. Η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας είναι επίσης μεγάλη. Είναι απολύτως απαραίτητα τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ώστε να καλυφθούν τα περισσότερα από τα σχεδόν 100 τρισ. δολάρια, τα οποία χρειάζονται μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια, ώστε να αντλούνται 4 τρισ. δολάρια για έργα πράσινης ενέργειας σε ετήσια βάση, με απώτερο σκοπό να ανασχεθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Το στοιχείο που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι πως το έργο είναι ημιτελές. Η JP Morgan θα πρέπει σε ορίζοντα 18 μηνών να θέσει τους πρώτους στόχους για μείωση των εκπομπών σε δραστηριότητες τις οποίες χρηματοδοτεί και είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες. Το ιδανικό θα ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού Τζέιμι Ντάιμον να δεσμευθεί να αποχωρήσει οριστικά από τον κλάδο του γαιάνθρακα έως το 2030 και, έως τότε, να έχει κατά το ήμισυ περιορίσει τις εκπομπές.

Πάντως, μέσα στις προδιαγραφές της ομπρέλας GFANZ επισήμως οι συμμετέχοντες προβλέπεται να δεσμευθούν βάσει του τι τους αναλογεί για να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η πιο άσχημη κατάληξη θα ήταν εάν ο Τζέιμι Ντάιμον και άλλοι ομόλογοί του στα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα, εκνευρισμένοι από τα άτολμα εθνικά σχέδια στο πλαίσιο των διεργασιών της διάσκεψης COP26, τελικώς δεσμευθούν πρόχειρα να περιορίσουν τους ρύπους έως το 2030. Οσοι ασχολούνται με την άσκηση θεσμικής πίεσης υπέρ της συγκράτησης της κλιματικής αλλαγής και της απορρύπανσης, έχουν ήδη πιέσει την GFANZ να είναι πολύ πιο συγκεκριμένη στη σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα και να δεσμευθεί βάσει του αυστηρού μοντέλου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για μηδενισμό των ρύπων.

Εάν οι υποσχέσεις των τραπεζών για το 2030 είναι συγκρατημένες, τότε η όλη συμμαχία θα δίνει την εντύπωση πως είναι κάτι που δεν τους αφορά αποκλειστικά. Οπότε, και η παραμονή του Μαρκ Κάρνεϊ στο πηδάλιό της αποκτά ακόμη μεγαλύτερο βάρος. Δεν είναι μόνο ο βασικός άνθρωπος, ο οποίος τη διαφήμισε και την προώθησε, αλλά είναι εκείνος ο οποίος την περιφρουρεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή