Στο 7% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για το 2021 η EBRD

Στο 7% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης για το 2021 η EBRD

H Eυρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) προέβλεψε χθες ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα φτάσει φέτος το 7%, ενώ το 2022 θα συνεχίσει με ρυθμό 3,9%. Ετσι, το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα του δ΄ τριμήνου του 2019 μέσα στο 2022.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Eυρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) προέβλεψε χθες ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα φτάσει φέτος το 7%, ενώ το 2022 θα συνεχίσει με ρυθμό 3,9%. Ετσι, το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα του δ΄ τριμήνου του 2019 μέσα στο 2022.

Η τράπεζα αναθεώρησε εντυπωσιακά τις προβλέψεις της του περασμένου Ιουνίου, που έβλεπαν την ανάκαμψη για φέτος στο 4% και για το 2022 στο 5,5%. Ο βασικός λόγος είναι η καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία του τουρισμού, όπως επισημαίνει. Οι προβλέψεις περιλαμβάνονται στην έκδοση της Regional Economic Prospects για τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. Συνολικά, στη νοτιοανατολική Ευρώπη η τράπεζα προβλέπει ανάκαμψη 6,7% το 2021 και 4,3% το 2022 και σημειώνει ότι αυτό αντανακλά κυρίως τη σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την Ελλάδα, καθώς η τουριστική σεζόν ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, αν και οι αφίξεις παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Ωστόσο, η τράπεζα δεν παραλείπει να επισημάνει ότι παραμένουν σοβαροί καθοδικοί κίνδυνοι, οι οποίοι συνδέονται με την πορεία της πανδημίας και την πιθανή επίπτωση ενός νέου κύματος COVID στον τουρισμό και σε άλλες υπηρεσίες.

Το ελληνικό ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα του δ΄ τριμήνου του 2019 μέσα στο 2022.

Η EBRD έρχεται να προστεθεί σε σειρά από φορείς και τράπεζες που αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για το φετινό ΑΕΠ στην Ελλάδα. Το ΙΟΒΕ πρόσφατα προέβλεψε ανάπτυξη 8-8,5% φέτος και 4% για το 2022. Η HSBC προέβλεψε 7,5% και η Citi 8,8%, μεταξύ άλλων. Η κυβέρνηση τοποθέτησε τον πήχυ στο 6,1% στο προσχέδιο προϋπολογισμού, αλλά ενδέχεται να αναθεωρήσει το νούμερο προς τα πάνω στην κατάθεση του οριστικού προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου. Σε αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψής της για 4,3% αναμένεται να προχωρήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα ανακοινώσει τις φθινοπωρινές προβλέψεις της την ερχόμενη εβδομάδα. Το ΔΝΤ, εξάλλου, προβλέπει 6,5%.

Στην ανάλυσή της η EBRD επισημαίνει την ισχυρή ανάκαμψη των επενδύσεων και ιδίως τη συγκέντρωση αποθεμάτων, καθώς και την άνοδο της κατανάλωσης που ενισχύεται από το οικονομικό κλίμα. Ο σχετικός δείκτης έφτασε σε υψηλά 18 μηνών τον Αύγουστο.

Ιδιαίτερη επισήμανση κάνει στον δείκτη PMI, που έφτασε σε υψηλά 20 ετών τον Ιούλιο, σε μια ένδειξη επέκτασης του τομέα της μεταποίησης. Σύμφωνα με την έκθεση, η ανεργία συνεχίζει να υποχωρεί και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2010. Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην ανάκαμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή