ΔΕΗ: Πάνω από 4 δισ. οι προσφορές στην ΑΜΚ της

ΔΕΗ: Πάνω από 4 δισ. οι προσφορές στην ΑΜΚ της

Από διεθνείς επενδυτές καλύφθηκε το 87% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που ολοκληρώθηκε χθες και συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 4 δισ. ευρώ.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από διεθνείς επενδυτές καλύφθηκε το 87% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που ολοκληρώθηκε χθες και συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 4 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό της ισχυρής ζήτησης είναι ότι το κατανεμητέο ποσό (εξαιρουμένων των ποσών που καλύφθηκαν από υπερταμείο, CVC, ΕBRD) υπερκαλύφθηκε 5 φορές. Επιπλέον, το 90% των επενδυτών είναι long investors, δηλαδή επενδυτικά κεφάλαια με μακροπρόθεσμη στρατηγική. Από την Ελλάδα προέρχεται το 13% των επενδυτών. Το 20% των επενδυτών είναι υφιστάμενοι μέτοχοι, ενώ το 80% νέοι. Στη λίστα των νέων μετόχων της ΔΕΗ περιλαμβάνονται πλην του βασικού μετόχου, που είναι το ελληνικό Δημόσιο, η EBRD και μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds στον κόσμο: CVC, Oak Hill, BlackRock, Fidelity, Wellington, Helikon, Covals, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors.

Η εταιρεία άντλησε 1,35 δισ. – Από ξένους επενδυτές καλύφθηκε το 87% της αύξησης.

Με την αύξηση κεφαλαίου η ΔΕΗ άντλησε 1,35 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 9,3 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ έως το 2026. Με τις επενδύσεις αυτές, η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της ως σημαντικής περιφερειακής ενεργειακής εταιρείας και ταυτόχρονα αναβαθμίζει και τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας.

Ορόσημο για τη ΔΕΗ χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης, καθώς, όπως είπε, θα της επιτρέψει να επιταχύνει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της και το επενδυτικό της πλάνο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο τη σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου. Παράλληλα, τόνισε, «θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε μια περιβαλλοντικά βιώσιμη και ψηφιακή εταιρεία ενέργειας». Σημείωσε, επίσης, ότι η υπερκάλυψη αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ΔΕΗ αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ χθες αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η συνδυασμένη προσφορά των 150.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου άυλων μετοχών της εταιρείας, ονομαστικής αξίας 2,48 ευρώ η κάθε μία (οι «Νέες Μετοχές»), οι οποίες θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε με καταβολή μετρητών και με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της ΔΕΗ, και οι οποίες προσφέρθηκαν μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα, και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στην αλλοδαπή με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών (book building). Μετά την πιστοποίηση της καταβολής του ποσού της ΑΜΚ, η οποία αναμένεται να γίνει γύρω στις 11 Νοεμβρίου, οι νέες μετοχές θα αποδοθούν στους δικαιούχους μέσω του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων περί την 15.11.2021, ενώ η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει περί την 16.11.2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή