Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Aνοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε να αρχίσει σταδιακά την απόσυρση των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aνοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε να αρχίσει σταδιακά την απόσυρση των μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Οπερ σημαίνει πως οι προσδοκίες του επενδυτικού κοινού για αύξηση του κόστους δανεισμού προς το παρόν εξανεμίστηκαν. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη της τάξεως του 0,41%.

Oσοι αναλυτές παρακολουθούν τις κινήσεις της Γουόλ Στριτ διαπιστώνουν ότι τα ευνοϊκά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια από τους αμερικανικούς κολοσσούς σχετικά με την ανάπτυξη της οικονομίας, έχουν επηρεάσει θετικά τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στις αμερικανικές μετοχές. Αργά χθες πριν από το κλείσιμο οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν πτώση 0,46% και άνοδο 0,27% αντιστοίχως, ενώ με κέρδη 0,93% κινείτο ο δείκτης των μετοχών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. Το καλό κλίμα διέλυσε τις ανησυχίες για την άνοδο των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας, τα προβλήματα στην προμηθευτική αλυσίδα και τη μεικτή μακροοικονομική εικόνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,41%.

Στη Γηραιά Ηπειρο στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,43%, με 0,44% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 0,53% ο CAC 40 στο Παρίσι, όπως και στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με 0,10% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» χθες αντέστρεψαν την ανοδική τους πορεία σε συνθήκες αστάθειας κατά τις συναλλαγές, με αφορμή ρεπορτάζ ότι η παραγωγή πετρελαίου της Σ. Αραβίας συντόμως θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Το ρεπορτάζ αυτό από την κρατική σαουδαραβική τηλεόραση Al Arabiya TV μεταδόθηκε αφότου η χώρα μαζί με άλλα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και συμμάχους του συμφώνησαν ότι θα παραμείνουν αμετακίνητοι στις ήδη συμπεφωνημένες αυξήσεις παραγωγής. Στο Λονδίνο το Brent υποχώρησε 29 σεντς στα 81,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε φθάσει τα 84,49 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό Νέας Υόρκης είχε πτώση κατά 77 σεντς στα 80,09 δολάρια το βαρέλι και προηγουμένως ενισχύθηκε στα 83,42 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ, τέλος, προς το δολάριο εξασθένησε 0,66% στο 1,1533 δολάριο, διότι εξανεμίστηκαν οι ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει ώς ένα βαθμό τη Fed στη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής.

 REUTERS, BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή