Χρηματιστήριο: Με οριακή άνοδο παρέμεινε πάνω από τις 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Με οριακή άνοδο παρέμεινε πάνω από τις 900 μονάδες

Προβληματίζει τους αναλυτές η διατήρηση του τζίρου σε χαμηλά επίπεδα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπια ανοδικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την ενίσχυση των πιέσεων κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, οι οποίες οδήγησαν για λίγο σε αρνητικό έδαφος την αγορά. Τελικά οι αγοραστές πήραν ελαφρώς το προβάδισμα, με το Χ.Α. να ακολουθεί έτσι το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, παρά την απόφαση της Fed να ξεκινήσει τον Νοέμβριο τη μείωση των αγορών ομολόγων, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, κόντρα στις προβλέψεις κάποιων αναλυτών ότι θα αποτελούσε την πρώτη κεντρική τράπεζα που θα ανέβαζε τα επιτόκια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Τα παραπάνω ενίσχυσαν το ράλι των ομολόγων οδηγώντας σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων, με το ελληνικό 10ετές να υποχωρεί στο 1,1%.

Η άνοδος επιλεγμένων δεικτοβαρών τίτλων αποτέλεσε το «κλειδί» στο θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, κόντρα στην πτώση της πλειονότητας των τίτλων, με την αγορά να χρειάζεται νέους σημαντικούς καταλύτες για να κινηθεί αποφασιστικά υψηλότερα και έτσι να αποτελέσει ο Νοέμβριος την αρχή για το year-end ράλι στο Χ.Α.

Οπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές βλέποντας την εικόνα του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα, η κινητικότητα του τραπεζικού κλάδου έχει οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη στην υψηλότερη επίδοση του τελευταίου πενταμήνου στηρίζοντας την ανοδική πορεία του συνόλου της αγοράς, ωστόσο για να οδηγηθεί ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα θα απαιτηθούν βελτιωμένα συναλλακτικά δεδομένα, ώστε να ξεπεραστεί η παρούσα συσσώρευση λίγο πάνω από τις 900 μονάδες.

Οσον αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,06%, στις 908,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,66 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,06% και διαμορφώθηκε στις 908,62 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 0,04%, στις 2.200,54 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,13% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.457,52 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν οι Coca-Cola (+1,95%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+1,88%), Aegean (+1,79%), ΑΔΜΗΕ (+1,57%) και ΔΕΗ (+1,06%), ενώ, στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 1% δέχθηκαν οι ΟΤΕ, Σαράντης και Ελλάκτωρ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,10%, στις 600,28 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο +0,54% και την Alpha Bank στο +0,04%, ενώ απώλειες σημείωσαν Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς κλείνοντας στο -0,36% και -0,14%, αντίστοιχα.

Το κλίμα είναι θετικό για τη νέα ανοδική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Γενικός Δείκτης, με τις πιθανότητες να αναρριχηθεί προς τις 950 μονάδες να είναι υψηλές, όπως εκτιμά ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services.

Οπως εξηγεί, η απόφαση της Fed για επιβράδυνση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων ήταν αναμενόμενη και αυτό τοποθετεί μια ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2022 και μετά. Αντιθέτως, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι είναι επιφυλακτική για αύξηση επιτοκίων εντός του επόμενου έτους, καθώς παραμένει στην εκτίμηση ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι μεταβατική.

Ετσι, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις από το μέτωπο των κεντρικών τραπεζών και καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στο εξωτερικό είναι καλύτερα των προβλέψεων, το επενδυτικό κλίμα ενδεχομένως να παραμείνει υποστηρικτικό για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., προσφέροντας την ευκαιρία για μια ανοδική προσπάθεια, τουλάχιστον έως την περιοχή των 940-950 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή