Τη γραμμή Fed για τα επιτόκια ακολουθεί η Τράπεζα της Αγγλίας

Τη γραμμή Fed για τα επιτόκια ακολουθεί η Τράπεζα της Αγγλίας

Τα διατήρησε χθες αμετάβλητα στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1%

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προδίδοντας τις επιφυλάξεις που επικρατούν στους κόλπους των περισσότερων κεντρικών τραπεζών, καθώς θέλουν να τιθασεύσουν τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό χωρίς να αναστείλουν την ανάκαμψη της οικονομίας αποσύροντας πρόωρα τη στήριξη στις οικονομίες τους, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια της στερλίνας στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1%. Διέψευσε, έτσι, τις προσδοκίες των αγορών, που είχαν προεξοφλήσει αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας, προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει τον περασμένο μήνα ο διοικητής της τράπεζας, Αντριου Μπέιλι, όταν αναφερόμενος στις πληθωριστικές πιέσεις τόνισε πως «πρέπει να δράσει» η τράπεζα. Ο λόγος είναι βέβαια η επίσημη πρόβλεψη στη Βρετανία πως ο πληθωρισμός θα φτάσει το 5% σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα την άνοιξη του επόμενου έτους.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η τράπεζα ανέφερε, βέβαια, πως είναι πιθανό «να χρειαστούν αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους  μήνες», οπότε τα στοιχήματα στην αγορά βλέπουν τώρα αύξηση των επιτοκίων στο 0,25% στην επόμενη συνεδρίαση, στα μέσα Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί μία ημέρα νωρίτερα η απόφαση της αμερικανικής Federal Reserve να μειώσει μεν το πρόγραμμα αγορών ομολόγων αλλά να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του δολαρίου, αν και έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο για στροφή σε περιοριστική νομισματική πολιτική σε περίπτωση περαιτέρω εκτόξευσης του πληθωρισμού. Την προηγούμενη εβδομάδα, άλλωστε, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της και για μία ακόμη φορά επέμεινε στη θέση της ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική και ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων. Η ίδια άποψη επικράτησε χθες και στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια δεν ελήφθη ομόφωνα, καθώς υπήρξαν δύο στελέχη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής που τάχθηκαν υπέρ μιας άμεσης αύξησης των επιτοκίων στο 0,25%, όπως και τρία άλλα που ζήτησαν να αρχίσει άμεσα η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η είδηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αγοράς, με την απόδοση του διετούς ομολόγου της Βρετανίας να υποχωρεί στο 0,55%.

Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής, όμως, παραδόξως συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μπέιλι, υποστήριξαν ότι η επιβράδυνση της ανάκαμψης και η μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών θα οδηγήσουν σε ταχύτατη πτώση του πληθωρισμού  μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η είδηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος, που οδήγησε τη στερλίνα σε υποχώρηση 1,2%, αλλά και της αγοράς ομολόγων, με την απόδοση του διετούς ομολόγου της Βρετανίας να υποχωρεί κατά 0,12 ποσοστιαία μονάδα, στο 0,55%.

Στο μεταξύ, όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν σε αύξηση του κόστους δανεισμού, προκειμένου να αναχαιτίσουν έναν πληθωρισμό που επαναφέρει μνήμες της δεκαετίας του 1970.

Η Τράπεζα της Νορβηγίας επιβεβαίωσε χθες την απόφασή της να αυξήσει εκ νέου τα δικά της επιτόκια τον Δεκέμβριο, μετά την πρώτη αύξηση στην οποία έχει προχωρήσει τον Σεπτέμβριο κι ενώ έχει προϊδεάσει την αγορά ότι πιθανώς να προχωρήσει σε τουλάχιστον τρεις ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος. Σημειωτέον ότι πρόκειται, πάντως, για την πλουσιότερη από τις σκανδιναβικές οικονομίες, που άφησε την πανδημία πίσω της πολύ ευκολότερα από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, καταφεύγοντας στα κεφάλαια ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων του κρατικού επενδυτικού ταμείου με τα οποία χρηματοδότησε τα δικά της προγράμματα στήριξης. Ετσι η Τράπεζα της Νορβηγίας δεν χρειάστηκε να θεσπίσει δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όπως η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Federal Reserve, αλλά και πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες. Στην πλέον επιθετική κίνηση προς την κατεύθυνση μιας πιο περιοριστικής πολιτικής προέβη πριν από δύο εβδομάδες, περίπου, η Τράπεζα του Καναδά, όταν τερμάτισε απότομα το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ μηνύματα προς την ίδια κατεύθυνση έχει δώσει στις αγορές και η Τράπεζα της Αυστραλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή