Ακίνητα: Αύξηση τιμών 8,3% το γ΄ τρίμηνο

Ακίνητα: Αύξηση τιμών 8,3% το γ΄ τρίμηνο

Συνεχίζεται το ράλι των τιμών των ακινήτων, με τις αξίες να έχουν επιστρέψει πλέον στα επίπεδα του 2013

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διψήφιο ποσοστό ανόδου κινούνται οι τιμές στην αγορά κατοικίας, σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου τιμών της Geoaxis για το φετινό τρίτο τρίμηνο, οι ζητούμενες τιμές πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων καταγράφουν αύξηση κατά 8,37% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αλλά και 11,15% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η αύξηση στα παλαιότερα διαμερίσματα είναι μικρότερη και διαμορφώνεται σε 6,25% σε ετήσια βάση και 10,65% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Στην ανάλυσή της η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών σημειώνει ότι η άνοδος των αξιών αναμένεται να συνεχιστεί και για τους επόμενους 12 μήνες, ίσως όμως με μικρότερη ένταση. Ενας βασικός λόγος που έχει επιταχύνει τον ρυθμό ανόδου των τιμών των νεόδμητων κατασκευών αφορά και τη σημαντική αύξηση του κατασκευαστικού κόστους τους τελευταίους μήνες, η οποία έχει αρχίσει να ενσωματώνεται και στις τιμές πώλησης.

Οι τιμές πώλησης κινούνται στα επίπεδα του 2013, με την αγορά να έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απω-λειών της κρίσης.

Μάλιστα, η πορεία των τιμών είναι τέτοια που πλέον οι αξίες έχουν ανακτήσει και με το παραπάνω τις απώλειες των τελευταίων ετών. Στις περισσότερες περιοχές οι ζητούμενες τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών είναι πλέον υψηλότερες σε σχέση με το 2013. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Geoaxis, στους Αμπελοκήπους ένα νεόδμητο διαμέρισμα πωλείται σήμερα αντί σχεδόν 2.000 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.800 ευρώ/τ.μ. το 2013, ενώ στο Μαρούσι η σημερινή τιμή διαμορφώνεται σε 2.267 ευρώ/τ.μ, από 2.060 ευρώ/τ.μ. το 2013. Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στο Π. Φάληρο (2.465 ευρώ/τ.μ. έναντι 2.330 ευρώ/τ.μ.), αλλά και στον Χολαργό (2.785 ευρώ/τ.μ. από 2.685 ευρώ/τ.μ.).

Μεταξύ των περιοχών, στα νεόδμητα διαμερίσματα η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στους Αμπελοκήπους με 10,35%, ενώ έπεται το Παλαιό Φάληρο με αύξηση 9%, το Μαρούσι με 8,75%, ο Χολαργός με 7,5% και το Περιστέρι, όπου η αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε σε 6,25%. Αντίστοιχα, στα παλαιότερα ακίνητα, Χολαργός, Αμπελόκηποι και Μαρούσι παρουσιάζουν αύξηση κατά 6,25%, ενώ σε Παλαιό Φάληρο και Περιστέρι η αύξηση διαμορφώθηκε σε 6,2%.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ξυλά, ιδρυτή της Geoaxis, «η σταδιακή μετατροπή των διαμερισμάτων και σε χώρους εργασίας αναμένεται να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο σχεδίασης και κατασκευής (υλικά, δίκτυα, μονώσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.). Η αίσθησή μας είναι ότι παρά τις χαμηλές αποδόσεις που προσφέρουν, τα διαμερίσματα θα προστεθούν ως σημαντικό στοιχείο στα χαρτοφυλάκια ΑΕΕΑΠ και επενδυτών τα αμέσως επόμενα χρόνια». Κατά τον κ. Ξυλά, η ανάκαμψη της αγοράς διαμερισμάτων θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, με έμφαση σε ενοικιαζόμενα, παλαιότερα, μεγαλύτερα και αποκεντρωμένα διαμερίσματα. Παράλληλα, όπως τονίζει, «σε καμία περίπτωση η αγορά δεν βιώνει συνθήκες φούσκας καθώς η (σημαντική) αύξηση στο κόστος κατασκευής συντηρεί τις ανοδικές τάσεις στις αξίες».

Κατά τον ίδιο, αυτήν την περίοδο κυριαρχούν τρεις βασικές τάσεις στην αγορά κατοικίας. Η στροφή της πλειονότητας των ενδιαφερομένων στη λύση της ενοικίασης, λόγω της αδυναμίας αγοράς ιδιόκτητης κατοικίας, η εργασία από το σπίτι, έστω κάποιες ημέρες την εβδομάδα, αλλά και η υιοθέτηση νέων προδιαγραφών στις κατασκευές, με έμφαση στο περιβάλλον και το ευ ζην, που θα οδηγήσουν όμως σε αύξηση του κόστους ανέγερσης και επομένως και στην τελική τιμή πώλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή