Gaia-X, η ευρωπαϊκή λύση στην ανταλλαγή data

Gaia-X, η ευρωπαϊκή λύση στην ανταλλαγή data

Το πλήθος των δεδομένων που κυκλοφορούν σήμερα σε κάθε επιχείρηση είναι τεράστιο και μεγαλώνει συνεχώς όσο αυξάνονται οι εφαρμογές στο πλαίσιο της νέας βιομηχανικής επανάστασης που προκαλεί η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλήθος των δεδομένων που κυκλοφορούν σήμερα σε κάθε επιχείρηση είναι τεράστιο και μεγαλώνει συνεχώς όσο αυξάνονται οι εφαρμογές στο πλαίσιο της νέας βιομηχανικής επανάστασης που προκαλεί η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη. Παράδειγμα αποτελεί η συνεχής ροή δεδομένων. Κάθε επιχείρηση καλείται να επιλέξει τη διαχείρισή τους, δηλαδή τον ιδανικό τρόπο να αποθηκεύει, να χρησιμοποιεί και να ανταλλάσσει δεδομένα. Συχνά οι επιχειρήσεις εμπιστεύονται υπηρεσίες λογισμικού νέφους στον κυβερνοχώρο. Ηδη σήμερα τα δεδομένα σε εγκαταστάσεις διακομιστών είναι περισσότερα από εκείνα που έχουν αποθηκευθεί σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα στον σκληρό δίσκο των συνεργατών μιας επιχείρησης.

Ενα πρόσθετο πλεονέκτημα του λογισμικού νέφους είναι ότι δεν χρειάζεται να αγοραστεί, αλλά μπορεί να ενοικιαστεί, εξασφαλίζοντας πρόσβαση συνεργατών από όλο τον κόσμο. Αλλά ποιος πάροχος συναφών υπηρεσιών εγγυάται ασφαλή διαχείριση, αξιόπιστο σέρβις και συμβατότητα στις ανταλλαγές δεδομένων ανά τον κόσμο; Μέχρι στιγμής κυριαρχούν οι αμερικανικοί κολοσσοί Google, Amazon και Microsoft. Αναζητώντας μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή εναλλακτική λύση, Γαλλία και Γερμανία ξεκίνησαν το 2019 το Gaia-X, ένα ευρωπαϊκό έργο δεδομένων λογισμικού νέφους. Εκτοτε, διεθνείς οργανισμοί, επιστήμονες, πολιτικοί και περίπου 270 επιχειρήσεις –μεγάλοι όμιλοι αλλά και νεοφυείς εταιρείες– εργάζονται για να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή υποδομή, στην οποία τα δεδομένα θα αποθηκεύονται, θα γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και θα διακινούνται, όπως αναφέρει σχετικά δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Γαλλία και Γερμανία ξεκίνησαν το 2019 ένα ευρωπαϊκό έργο δεδομένων λογισμικού νέφους.

«Στόχος μας είναι ένα ψηφιακό οικοσύστημα, το οποίο θα ευνοεί την καινοτομία και την παροχή νέων υπηρεσιών που βασίζονται στην επεξεργασία των δεδομένων», λέει ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ένας από τους πρωτεργάτες του έργου, σε πολιτικό επίπεδο. Με απλά λόγια, το Gaia-X δεν αποτελεί ένα ευρωπαϊκό λογισμικό νέφος ακόμα. Η λογική του έργου είναι ότι όλοι οι πάροχοι θα πρέπει να δικτυωθούν μεταξύ τους και να συντονίσουν τις πλατφόρμες τους στις κοινές προδιαγραφές που καθιερώνει το Gaia-X. «Το νέο έργο συνδέει τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες λογισμικού νέφους και αναλαμβάνει τον συντονισμό της διαδικασίας», τονίζει ο Αντρέας Βάις από τον σύνδεσμο Ecco, που εκπροσωπεί 1.100 επιχειρηματίες του Διαδικτύου από όλη την Ευρώπη.

Ηδη σήμερα πολλές επιχειρήσεις αποθηκεύουν δεδομένα αλλά δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν οικονομικά, καθώς λείπουν οι ενιαίες τεχνικές προδιαγραφές. «Πολλές φορές οι ανταλλαγές δεδομένων γίνονται ακόμη με μέιλ ή φαξ, ενώ τα στελέχη πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους πριν προχωρήσει η διαδικασία», λέει ο Ράινερ Στρέτερ, συνεργάτης του παρόχου IONOS. Οταν επικοινωνούν μεταξύ τους μόνο δύο εταιρείες, το σύστημα λειτουργεί, αλλά όταν χρειάζεται ανταλλαγή δεδομένων από εκατοντάδες εταιρείες, για παράδειγμα στο πλαίσιο μιας αλυσίδας τροφοδοσίας, η επικοινωνία κρίνεται ανέφικτη εάν δεν υπάρχουν ενιαίες προδιαγραφές δεδομένων. Γι’ αυτό άλλωστε σήμερα, όπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη των εταιρειών IDC και Seagate, αξιοποιείται μόλις το ένα τρίτο των δεδομένων που έχουν αποθηκευθεί διεθνώς.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η προστιθέμενη αξία των δεδομένων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής προόδου τις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνολικός τζίρος των δεδομένων στην Ε.Ε. θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2025, φτάνοντας τα 829 δισ. ευρώ. Πάντως, μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει η DW, οι περισσότεροι χρήστες υπηρεσιών νέφους εμπιστεύονται τους αμερικανικούς κολοσσούς του κλάδου, οι οποίοι κατέχουν μερίδιο αγοράς γύρω στο 70% στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή