Επιχειρήσεις της Κρήτης επισκέφθηκε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

Επιχειρήσεις της Κρήτης επισκέφθηκε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης διαθέτει η Κρήτη για την προσεχή πενταετία, σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, που αναδεικνύει τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού ψηλά στην κατάταξη επενδυτικής διάθεσης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης διαθέτει η Κρήτη για την προσεχή πενταετία, σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, που αναδεικνύει τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού ψηλά στην κατάταξη επενδυτικής διάθεσης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Με βάση τη σχετική μελέτη, το 49% των επιχειρηματιών της Κρήτης εμφανίζεται ήδη ενημερωμένο ως προς τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται ενόψει και της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποσοστό 22% των επιχειρηματιών δηλώνει επίσης την πρόθεσή του να ενημερωθεί, έναντι 19% που δηλώνει έλλειψη ενδιαφέροντος και 10% που δηλώνει έλλειψη κατεύθυνσης.

Οι επιχειρηματίες του νησιού είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τις προοπτικές που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τις προοπτικές ανάπτυξης της Κρήτης συζήτησε η διοίκηση της ΕΤΕ στο πλαίσιο επίσκεψης σε παραγωγικές μονάδες και συναντήσεων με δεκάδες επιχειρηματίες στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γκίκας Χαρδούβελης, επικεφαλής ομάδας στελεχών της τράπεζας, ενημέρωσαν λεπτομερώς τους επιχειρηματίες του νησιού για τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις προοπτικές που διανοίγονται για την Κρήτη και υπογράμμισαν ότι «η ΕΤΕ έχει την ικανότητα και την εμπειρία και διαθέτει παράλληλα τη απαραίτητη ρευστότητα και την τεχνογνωσία να στηρίξει τις επιχειρήσεις σε κάθε βιώσιμη επενδυτική τους πρωτοβουλία».

Με αιχμή τον τομέα του τουρισμού, στον οποίο η Κρήτη έχει ισχυρή παρουσία –συγκεντρώνει το 22% των κλινών, το 23% των ξενοδοχειακών πωλήσεων και το 30% των διανυκτερεύσεων ξένων τουριστών–, και τον τομέα της βιο-μηχανίας –συγκεντρώνει το 10% της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, το 6% της βιομηχανίας τροφίμων και το 6% των εξαγωγών τροφίμων–, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ενθαρρυντικές και η Εθνική, όπως τόνισε η διοίκηση, «θα σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις και με τις χρηματοδοτικές της δυνατότητες, αλλά και με τις συμβουλευτικές της υπηρεσίες».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης της ΕΤΕ, εκτός από τους δύο παραδοσιακούς πυλώνες του τουρισμού και της αγροδιατροφής, η Κρήτη ξεχωρίζει ως ένας τόπος με ένα σπάνιο μοντέλο ανάπτυξης υψηλών συνεργειών, μεταξύ αυτών και των ανερχόμενων επενδυτικών δυνάμεων, όπως είναι η πράσινη ενέργεια, η έρευνα και η πληροφορική, στο πλαίσιο της υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που διαθέτει το νησί καθώς και του συμπληρωματικού ρόλου που μπορούν να παίξουν οι επενδύσεις σε υποδομές.

Οπως καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Εθνική, «η ισχυρή διάθεση της Κρήτης να επενδύσει στην επόμενη ημέρα και να αξιοποιήσει τους αναπτυξιακούς ευρωπαϊκούς πόρους δημιουργεί τα εχέγγυα να ξεχωρίσει και να αναχθεί σε μια περιφέρεια πρότυπο βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή