Τουρκία: Η διεύρυνση ανισοτήτων απειλεί τον Ερντογάν

Τουρκία: Η διεύρυνση ανισοτήτων απειλεί τον Ερντογάν

Η μάχη που δίνει ο Τούρκος πρόεδρος για να είναι χαμηλά τα επιτόκια εγκυμονεί τον κίνδυνο διεύρυνσης των ανισοτήτων στην Τουρκία και καταφέρει πλήγμα στο εκλογικό του ακροατήριο, που είναι η εργατική τάξη.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη που δίνει ο Τούρκος πρόεδρος για να είναι χαμηλά τα επιτόκια εγκυμονεί τον κίνδυνο διεύρυνσης των ανισοτήτων στην Τουρκία και καταφέρει πλήγμα στο εκλογικό του ακροατήριο, που είναι η εργατική τάξη. Από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις μέχρι τους μεγιστάνες των ακινήτων, όσοι έχουν δηλαδή οικονομική επιφάνεια, συγκεντρώνουν xρήματα καθώς έχει μειωθεί το κόστος του δανεισμού.

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ο πληθω- ρισμός και η εκτόξευση των ενοικίων πλήττουν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Την ίδια στιγμή η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και ο πληθωρισμός, που οδηγεί στα ύψη τις τιμές των τροφίμων, όπως και η εκτόξευση των ενοικίων πλήττουν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, γενικώς ψηφοφόρους του Ερντογάν.

Το σύστημα που έχει εφαρμόσει ο Ερντογάν να διασφαλίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με τον φθηνό δανεισμό και ιδιαιτέρως σε προεκλογικές περιόδους, στο παρελθόν απέδιδε καρπούς στον Τούρκο πρόεδρο. Τώρα, όμως, έχουν συσσωρευθεί οι συνέπειες  της πολιτικής του και σε συνδυασμό με την πανδημία το κοινωνικό κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο. Η διαφορά είναι περισσότερο σαφής στην αγορά ακινήτων της Κωνσταντινούπολης, καθώς  οι επενδυτές εκμεταλλεύονται τον φθηνό δανεισμό για να αγοράσουν ακίνητα ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι της πτώσης της λίρας. Στο άλλοτε ξεχασμένο προάστιο Γκοκτούρκ, ψηλές μάντρες διαχωρίζουν τις ακριβές επαύλεις του ενός εκατ. δολαρίων από ολόκληρα συγκροτήματα φτωχόσπιτων που έχτισαν πριν από πολλές δεκαετίες φτωχές οικογένειες, καθώς δεν διεκδικούσε κανείς τη γη στην περιοχή. Τώρα οικοδομούνται όλο και περισσότερα ακίνητα κοντά στη λίμνη και το δάσος και σταδιακά εκτοπίζουν τους φτωχούς  κατοίκους, καθώς έχουν εκτοξευθεί στα ύψη οι τιμές των ακινήτων στη γνωστή ως οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα της Τουρκίας. Η περιοχή είναι πλέον γεμάτη με μοντέρνα ρεστοράν που εξυπηρετούν τα αυξανόμενα ευκατάστατα στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή οι αρχικοί κάτοικοι αγωνίζονται να ζεστάνουν τα μικρά σπιτάκια τους, δεδομένου ότι έχει διπλασιαστεί το κόστος της ξυλείας το τελευταίο έτος. Ορισμένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν αγόρασαν την περιοχή εργολάβοι.

Η ανασφάλεια σε ό,τι αφορά τη στέγη έχει πλέον αναδυθεί ως μείζον κοινωνικό ζήτημα στην Τουρκία, με τις τιμές των ακινήτων να έχουν αυξηθεί κατά 13,2% μόνο μέσα στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της KPMG. Σε ό,τι αφορά τη συνολική φτώχεια, το περασμένο έτος έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η πανδημία ανάγκασε 1,6 εκατ. ανθρώπους να ζουν με λιγότερα από 5,5 δολάρια την ημέρα, όσο είναι το ποσό που ορίζει ως όριο της φτώχειας η Παγκόσμια Τράπεζα. Και όμως, η προσπάθεια του Ερντογάν να τονώσει την ανάπτυξη και να ενισχύσει το προφίλ του στη συνείδηση των ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών του 2023, στην πράξη οξύνει τις ανισορροπίες της οικονομίας που ενδέχεται τελικά να οδηγήσουν στην ήττα του. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 20% μέσα στο έτος και καταγράφει το ένατο συναπτό έτος διαρκούς υποχώρησης. Φέτος η λίρα σημείωσε τη χειρότερη πορεία ανάμεσα στα νομίσματα όλων των αναδυόμενων οικονομιών και εξακολουθεί να υποχωρεί μετά την τελευταία μείωση των επιτοκίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή