Χρηματιστήριο: Αλμα 1,59% με αυξημένο όγκο συναλλαγών

Χρηματιστήριο: Αλμα 1,59% με αυξημένο όγκο συναλλαγών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 921,26 μονάδες κοντά στα υψηλά ημέρας 

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικά κέρδη και υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τον ενεργειακό και τον κατασκευαστικό κλάδο, «σπάζοντας» κρίσιμες τεχνικές αντιστάσεις και αγγίζοντας πλέον τις 921 μονάδες. Στην άνοδο συμμετείχε η πλειονότητα των blue chips καθώς και η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Αυτή η εξέλιξη, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, ουσιαστικά (και τεχνικά) ανοίγει τον δρόμο για την επαναπροσέγγιση των υψηλών έτους των 930 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, θέτοντας τις βάσεις για ένα ράλι προς το τέλος του έτους.

Μετά τη διόρθωση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης πολιόρκησε και κατάφερε να ξεπεράσει τις 913 μονάδες –ένα σημαντικό σημείο αντίστασης που δεν μπορούσε να «σπάσει» έως τώρα–, και κατά πολύ μάλιστα, ενισχύοντας έτσι την ανοδική τάση και με αρκετά ικανοποιητικό τζίρο. Και αυτό τη στιγμή που τα νέα από την MSCI την προσεχή Πέμπτη, και εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για είσοδο στους βασικούς δείκτες της και άλλων ελληνικών μετοχών, αναμένεται να δώσουν άλλη μία περαιτέρω ώθηση στην αγορά, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ.

Ετσι, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας με άνοδο 1,59% στις 921,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,01 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε κέρδη 1,32% στις 2.224,59 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,92% κλείνοντας στις 1.490,81 μονάδες.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,01 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ικανοποιητική αύξηση σε σχέση με προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με κέρδη 0,52% στις 605,11 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +1,50%, την Τράπεζα Πειραιώς στο +0,69%, την Alpha Bank στο +0,45% και τη Eurobank να υποχωρεί οριακά κατά 0,1%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, εντυπωσιακή άνοδο και μίνι ράλι σημείωσαν οι ΔΕΗ (+8,18%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+6,48%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+5,70%), ενώ με κέρδη άνω του 3% έκλεισε η Σαράντης.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών της MSCI, οι οποίοι θα ισχύουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ής Νοεμβρίου. Αναλυτές αλλά και επενδυτές αναμένουν την είσοδο της ΔΕΗ και της Εθνικής, και ίσως και της Μυτιληναίος στον MSCI Standard Greece, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις (Société Générale) για έξοδο της Jumbo από τον δείκτη, κάτι που ωστόσο η αγορά δεν θεωρεί πολύ πιθανό. Η MSCΙ μπορεί συνεπώς να αποτελέσει τον νέο καταλύτη για το Χ.Α. φέρνοντας «φρέσκιες» εισροές κεφαλαίων, τις οποίες και χρειάζεται ο τζίρος.

Κατά τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η υπέρβαση του επιπέδου των 913 μονάδων αποτελεί το «κλειδί» για την αγορά, δίνοντας πλέον το σήμα ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για κάτι καλύτερο στη συνέχεια, με στόχο ένα year end rally προς τη ζώνη των 960 μονάδων και ενδιάμεση αντίσταση τις 930 μονάδες. 

Ο τραπεζικός κλάδος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην «ανάσα» που έχει πάρει πρόσφατα η αγορά, ωστόσο, όπως παρατηρεί ο αναλυτής, οι τράπεζες που έχουν ολοκληρώσει πρόσφατα ΑΜΚ (Alpha Bank και Πειραιώς) συνεχίζουν να συσσωρεύουν, σε αντίθεση με τις Eurobank και Εθνική. Αν η Εθνική μπει στον MSCI, το πιο πιθανό είναι να απελευθερώσει σημαντικά κεφάλαια, με το ενδεχόμενο μέρος από αυτά να κατευθυνθούν σε Πειραιώς και Alpha, όπως εκτιμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή