Αμετάβλητα τα ποσοστά απασχόλησης στις ΗΠΑ

Αμετάβλητα τα ποσοστά απασχόλησης στις ΗΠΑ

H Oμοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) είχε ελπίσει πως ο αριθμός των ατόμων τα οποία αναζητούν εργασία θα είχε παρουσιάσει αύξηση τον Οκτώβριο, αλλά (και πάλι) αστόχησε.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Oμοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) είχε ελπίσει πως ο αριθμός των ατόμων τα οποία αναζητούν εργασία θα είχε παρουσιάσει αύξηση τον Οκτώβριο, αλλά (και πάλι) αστόχησε. Κι αυτό διότι η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού ως ποσοστό παραμένει στα ίδια αμετάβλητα επίπεδα τους τελευταίους 15 μήνες, ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση στα ωρομίσθια φανερώνει ποιο είναι εκείνο το στοιχείο από την πλευρά της προσφοράς, το οποίο δημιουργεί «συμφόρηση» ως προς την πολιτική της τράπεζας. Κατά μέσο όρο το ωρομίσθιο τον μήνα Οκτώβριο εμφάνισε  αύξηση της τάξεως του 4,9% σε ετήσια βάση, ήτοι την υψηλότερη από φέτος τον Μάρτιο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία της πανδημίας στο πλαίσιο των μισθών. Tην πορεία αυτή παρακολουθεί η Fed για τις πιθανές επιπτώσεις της στον πληθωρισμό. Μέχρι στιγμής η άνοδος αυτή είναι ευπρόσδεκτη, διότι στηρίζει τις δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη μέσα στους προσεχείς μήνες, ενόσω την ίδια στιγμή τα κρατικά προγράμματα άμβλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας αποσύρονται.

Επίσης, είναι και κάποιου είδους απόδειξη πως η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας  βοηθάει τους οικονομικά αδύναμους. Οι αποδοχές στον κλάδο της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας, οι οποίες είναι γενικά χαμηλές, είχαν άνοδο της τάξεως του 11% τον Οκτώβριο εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα προ ενός έτους. Επίσης, η αύξησή τους έγινε με δυο φορές γρηγορότερο ρυθμό από εκείνο του πιο κοντινού –με το κριτήριο  αυτό– κλάδου των μεταφορών.

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στα ωρομίσθια, προβληματισμός στη FED.

Παρά το γεγονός πως συνολικά η εικόνα της αγοράς απασχόλησης τον προηγούμενο μήνα ήταν θετική, με αύξηση κατά 531.000 θέσεις εργασίας, υπήρχε και μία υποσημείωση. Κι αυτή είχε να κάνει με το ότι η αύξηση του εργατικού δυναμικού είναι τέτοια, ώστε να πριονίσει τις ελπίδες της Fed πως οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη δουλειά τους ή θα αποδυθούν μαζικά και με ζήλο σε αναζήτηση εργασίας. Αρχής γενομένης από πέρυσι τον Αύγουστο, το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού έχει κυμανθεί μεταξύ 61,4% και 61,7%, χωρίς να υπάρξει πρόοδος από τα προ πανδημίας επίπεδα του 63,4%. Το αντίστοιχο ποσοστό του Οκτωβρίου ήταν ταυτόσημο με του Σεπτεμβρίου στο 61,6%, ενώ κατά τον οικονομολόγο Μάικλ Πιρς της Capital Economics, αν αυτό δεν παρουσιάσει μεταβολή, οι μισθοί πιθανόν θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία και η Fed θα είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο ο στόχος της «μέγιστης απασχόλησης» να επιτευχθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Τα δε επίπεδα των θέσεων εργασίας θα είναι χαμηλότερα από τα εκτιμώμενα.

Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Ζερόμ Πάουελ και τα υψηλόβαθμα στελέχη της αισθάνονται πως η ενίσχυση των αποδοχών εναρμονίζεται με τις συνολικές μεταβολές στην παραγωγικότητα και τις τιμές. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα αποτελέσουν αφ’ εαυτού μοχλούς πληθωρισμού, συμβάλλοντας, ώστε αυτό που θεωρείται προσωρινή περίοδος ανόδου των τιμών να μετασχηματιστεί σε κάτι μονιμότερο. Εν τω μεταξύ η πρόσφατη άνοδος των ωρομισθίων βοήθησε στο να περισταλεί έως έναν βαθμό το χάσμα στην κατανομή εισοδημάτων στις ΗΠΑ.

Ο μέσος όρος ωρομισθίου στην ψυχαγωγία και τη φιλοξενία διαμορφώθηκε στα 19 δολάρια, ήτοι προσέγγισε κάπως τον εθνικό μέσο όρο των σχεδόν 31 δολαρίων και περιόρισε τη διαφορά με τους εργαζομένους στον κλάδο πληροφορικής, που σχετίζεται με την υψηλή τεχνολογία και έχει υψηλότερες αμοιβές. Η μετάβαση της οικονομίας σε καθεστώς, όπου θα εξαρτάται πλήρως από τα έσοδα των ιδιωτών και όχι από κρατικά επιδόματα, θα αποτελέσει ζωτικής σημασίας παράγοντα για τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης, την οποία τα στελέχη της Fed και οι οικονομολόγοι αναμένουν να επιταχυνθεί, τώρα που η πανδημία υποχωρεί και πάλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή