Θετική εμφανίζεται η JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει τη συνέχιση της στήριξής τους και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης PEPP τον Μάρτιο, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και έτσι ανοίγει νέες θέσεις στους 10ετείς κρατικούς τίτλους.
Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, τα ελληνικά ομόλογα έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τους υπόλοιπους τίτλους της Ευρωζώνης από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου, με τα spreads τους να διευρύνονται περισσότερο κατά το πρόσφατο sell off και στη συνέχεια να μειώνονται λιγότερο κατά το ράλι που ακολούθησε μετά τις νέες καθησυχαστικές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Αυτή η σχετική υποαπόδοση των ελληνικών ομολόγων, κατά την άποψη της JP Morgan, θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αποφασίσει να κινηθεί η ΕΚΤ μετά το τέλος του PEPP, καθώς και από τις ασθενέστερες εκτιμήσεις γύρω από τη ρευστότητα.
Η JP Morgan εξηγεί πως οι δηλώσεις της ΕΚΤ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση δεν έπεισαν τις αγορές και έτσι ενίσχυσαν αρχικά την αβεβαιότητα σχετικά με τη… ζωή μετά το PEPP, αυξάνοντας παράλληλα και τους κινδύνους αποκλεισμού των ελληνικών ομολόγων από την όποια ποσοτική χαλάρωση ισχύσει μετά τον Μάρτιο του 2022. Δεδομένων των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέχεια λόγω της αναταραχής της αγοράς –η οποία διαμήνυσε ότι θα υπάρξουν πρόσθετες αγορές περιουσιακών στοιχείων μετά το PEPP– καθώς και των σχολίων της κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, όπου ανέφερε ότι η κατάσταση της Ελλάδας θα ληφθεί υπόψη στις αποφάσεις για την πολιτική μετά το PEPP, η JP Morgan εκτιμά πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ να συνεχιστούν πέραν του PEPP.
Εχουν υποαποδώσει σε σχέση με τους υπόλοιπους τίτλους της Ευρωζώνης από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τράπεζας, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει έτσι έναν νέο έκτακτο «φάκελο» μετά το PEPP ύψους 200-250 δισ. ευρώ που θα «τρέξει» για ένα έτος παράλληλα με το κλασικό QE, το APP. Τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να συμπεριληφθούν σε αυτό το νέο πρόγραμμα, με τη στήριξη της ΕΚΤ να συνεχίζεται μέχρι η Ελλάδα ουσιαστικά να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (με βάση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης το «ορόσημο» αυτό αναμένεται εντός του α΄ εξαμήνου του 2023).
Η JP Morgan τονίζει, έτσι, πως παραμένει εποικοδομητική για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους λόγους αυτής της θετικής της στάσης: οι ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων, η εκτίμησή της για συμπερίληψή τους στις αγορές της ΕΚΤ μετά το PEPP, οι εποικοδομητικές μακροοικονομικές προοπτικές της χώρες και το σταθερό πολιτικό σκηνικό. Ετσι, εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα διάρκειας 8-10 ετών είναι ελκυστικά σε σχέση με άλλους τίτλους της περιφέρειας και συστήνει long (θετικές) θέσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των 10ετών πορτογαλικών, ενώ θεωρεί επίσης ελκυστική την τοποθέτηση στα ελληνικά 10ετή έναντι των ιταλικών ομολόγων.
Σε ό,τι αφορά το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, από τις 135 μονάδες βάσης περίπου που κινείται σήμερα, εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στις 105 μ.β. τον Δεκέμβριο, θα κινηθεί στις 110 μ.β. τον Μάρτιο, στις 105 μ.β. τον Ιούνιο και στις 100 μ.β. τον Σεπτέμβριο του 2022.
Εκδόσεις 12 δισ. το 2022
Σε ό,τι αφορά την εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου, εκτιμά ότι το 2022 ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει 12 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσω εκδόσεων νέων ομολόγων ή ανοίγματος παλαιότερων εκδόσεων, πραγματοποιώντας μια «έξοδο» κάθε τρίμηνο τουλάχιστον, ενώ τονίζει πως και η Ελλάδα θα μπει το 2022 στο κλαμπ των εκδοτών πράσινων ομολόγων.