Στα επίπεδα του 2010 ο πληθωρισμός το 2022

Στα επίπεδα του 2010 ο πληθωρισμός το 2022

Στα επίπεδα του 2010 αναμένεται να επιστρέψει ο πληθωρισμός το 2022, σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση της Tράπεζας Πειραιώς.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επίπεδα του 2010 αναμένεται να επιστρέψει ο πληθωρισμός το 2022, σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση της Tράπεζας Πειραιώς. Με βάση τους υπολογισμούς του επικεφαλής του γραφείου Ηλία Λεκκού, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα σκαρφαλώσει στο 3,8% το επόμενο έτος, ενώ στην Ευρωζώνη θα κινηθεί κοντά στο 2%. Η μεγάλη αυτή διαφορά είναι αποτέλεσμα της ανόδου νωρίτερα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, εξέλιξη που θα οδηγήσει και στην ταχύτερα αποκλιμάκωσή του.

Θα διαμορφωθεί στο 3,8%, προβλέπει η Τράπεζα Πειραιώς.

Οπως τονίζεται στην ανάλυση, η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο, καθώς οι τιμές στην Ευρωζώνη ξεκίνησαν την ανοδική τους πορεία από τον Ιανουάριο 2021 (κυρίως εξαιτίας της επαναφοράς του ΦΠΑ στη Γερμανία στα προ COVID επίπεδα) και έκτοτε έχει ακολουθήσει μια έντονη αυξητική πορεία κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας. Αντίθετα, στην Ελλάδα η άνοδος των τιμών είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, καθώς έως και τον Απρίλιο 2021 η πορεία των τιμών ήταν αρνητική. Εκτοτε, και πάλι εξαιτίας των τιμών ενέργειας, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο στα επίπεδα του 2,2% τον Σεπτέμβριο. Κατά συνέπεια, ο μέσος πληθωρισμός Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 0,2%, ενώ ο δομικός (δηλαδή εκτός ενέργειας, διατροφής, αλκοολούχων και μη ποτών και καπνού) κατά μέσον όρο την ίδια περίοδο παραμένει αρνητικός στο -1,1%. Αυτή η διαφορά «φάσης» της πορείας πληθωρισμού σε Ελλάδα και Ευρωζώνη θα επηρεάσει και τη μελλοντική πορεία των τιμών. Συνεπώς, οι αναλυτές αναμένουν ότι στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2,5% για ολόκληρο το 2021 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πτωτική πορεία καθ’ όλο το 2022, με αποτέλεσμα ο μέσος πληθωρισμός το 2022 να κυμανθεί κοντά στο 2,0%. Οπως προαναφέρθηκε, η ανοδική πορεία των τιμών μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται αισθητή στην ελληνική οικονομία. Εάν τα πράγματα, υποστηρίζει ο κ. Λεκκός, εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι πιθανό να διατηρηθεί σε επίπεδα άνω του 4% έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2022 και μετά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς. Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,2% το 2021, αλλά θα σκαρφαλώσει στο 3,8% το 2022.

Σε κάθε περίπτωση, από την οικονομική ανάλυση προκύπτει ότι η άνοδος του πληθωρισμού στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη είναι ένα παροδικό φαινόμενο και η δυναμική των τιμών προς τα τέλη του 2022 θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Οπως επισημαίνεται: «Τα τρέχοντα πληθωριστικά φαινόμενα δεν οφείλονται σε υπερθέρμανση της οικονομίας, δηλαδή της ενίσχυσης της ζήτησης πάνω και πέρα από τις δυνατότητες της προσφοράς να ανταποκριθεί. Αντιθέτως, οφείλεται στην αδυναμία της παραγωγής να υπολογίσει και να προβλέψει ορθά τα επίπεδα ζήτησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς αυτά εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας, των εμβολιασμών και των μέτρων κρατικής στήριξης, δηλαδή παραγόντων πρωτόγνωρων στα πρόσφατα οικονομικά χρονικά». Οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τις πιέσεις των αγορών, η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα για μακρό χρονικό διάστημα. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ακόμα και στην περίπτωση που μέρος των πληθωριστικών πιέσεων είναι πιο δομικό και άρα μακροπρόθεσμο, θα πρέπει η ΕΚΤ να ανεχθεί μια υπερθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας με το σκεπτικό της λεγόμενης «ανάστροφης υστέρησης», δηλαδή της ιδέας ότι μια παρατεταμένη αναζωπύρωση της ζήτησης είναι επιθυμητή προκειμένου να παρακινήσει σχολάζον εργατικό δυναμικό να επιστρέψει στην παραγωγική διαδικασία και να πεισθεί ένας αμυντικός και επιφυλακτικός ιδιωτικός τομέας να προβεί σε παραγωγικές επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή