Ελληνικό: Σε τρεις μήνες ξεκινούν τα πρώτα έργα ανάπλασης

Ελληνικό: Σε τρεις μήνες ξεκινούν τα πρώτα έργα ανάπλασης

Δίκτυα κοινής ωφέλειας, υπογειοποίηση τμήματος Λ. Ποσειδώνος, πεζόδρομοι 

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον προσεχή Φεβρουάριο του 2022, δηλαδή σε περίπου τρεις μήνες από σήμερα, θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα για την ανάπλαση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ανατεθεί τα πρώτα έργα στις εταιρείες που έχουν υποβάλει προσφορές, ώστε να εγκατασταθούν τα αρχικά εργοτάξια κατά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Οπως ανέφεραν χθες τα στελέχη της διοίκησης της Lamda Development, στο πλαίσιο διαδικτυακής παρουσίασης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, οι πρώτες εργασίες θα αφορούν τα έργα υποδομής, το πάρκο και το παράκτιο μέτωπο. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των επενδύσεων της πρώτης φάσης του έργου θα αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Οδυσσέα Αθανασίου, διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, «το Ελληνικό ξεκίνησε και έως το 2025 ένα μεγάλο μέρος του θα είναι έτοιμο. Στην πλήρη ανάπτυξη του έργου θα δημιουργηθούν 85.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα προσελκύει 1 εκατ. ξένους επισκέπτες ετησίως».

500 εκατ. ευρώ

Στα έργα υποδομής της πρώτης φάσης του έργου, συνολικού ύψους της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η δημιουργία δικτύων κοινής ωφέλειας, μια ειδική υπόγεια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης των χώρων πρασίνων (π.χ. πάρκο κ.τ.λ.), η υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος, μήκους 1,5 χιλιομέτρου και κόστους 50 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και ένα εκτεταμένο δίκτυο διαδρομών, μήκους άνω των 50 χιλιομέτρων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ένας πεζόδρομος μήκους 2,5 χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέει τη Λ. Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο της έκτασης, ενοποιώντας έτσι το βόρειο με το νότιο τμήμα του έργου.

Μια ειδική υπόγεια εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων θα καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης των χώρων πρασίνου.

Αντίστοιχα, το πρώτο κτίριο που θα παραδοθεί προς χρήση, το πρώτο τρίμηνο του 2023, θα είναι το νέο Κτίριο Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑμεΑ, επιφάνειας 11.000 τ.μ. Η κατασκευή του θα ξεκινήσει εντός του 2022, μαζί με τα έργα αναβάθμισης της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και της παραλίας, αλλά και την κατασκευή του Marina Tower, του πύργου των κατοικιών.

Αντίστοιχα, το 2023 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της κατασκευής του εμπορικού και ψυχαγωγικού πόλου στη Λ. Βουλιαγμένης, που θα περιλαμβάνει το Vouliagmeni Mall και το εμπορικό πάρκο της Trade Estates του ομίλου Φουρλή, όπως επίσης και έναν πύργο μεικτής χρήσης. Επίσης θα ξεκινήσει και η κατασκευή του Marina Galleria, του πολυτελούς εμπορικού κέντρου στην παραθαλάσσια ζώνη, όπως επίσης και των οικιστικών συγκροτημάτων και βιλών, που προβλέπονται επίσης στο παράκτιο μέτωπο.

Το πάρκο

Ασφαλώς, κεντρικό ρόλο στην έκταση του Ελληνικού αναμένεται να διαδραματίσουν και οι πράσινοι χώροι. Αυτοί θα καλύπτουν το 70% της συνολικής έκτασης των 6,2 εκατ. τ.μ., σε μια αντιστροφή της σημερινής πραγματικότητας των αστικών κέντρων της χώρας, όπου η αναλογία είναι 70% κτιριακών όγκων και 30% πρασίνου. Οι χώροι πρασίνου του Ελληνικού θα αφορούν ασφαλώς τα 2.000 στρέμματα του πάρκου του Ελληνικού, μέρος του οποίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα παγκοσμίως. Το πάρκο θα είναι ανοιχτό για το κοινό και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, διαθέτοντας πλειάδα τεχνολογικών λύσεων, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σε άρδευση και ηλεκτροδότηση. Μέσα στο πάρκο θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο, 250.000 τ.μ., που θα είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Το κέντρο θα διαθέτει εγκαταστάσεις στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, γήπεδο για αθλήματα ρίψεων, αλλά και κλειστό γυμναστήριο, ξενώνες για τη φιλοξενία των αθλητών και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, beach volley και ενόργανης γυμναστικής. 

Γειτονιές 15 λεπτών

Εκτός από το πάρκο, στο Ελληνικό θα δημιουργηθούν επίσης λίμνες, κήποι, κοινόχρηστοι και υπαίθριοι χώροι δραστηριοτήτων. Επίσης, στις οικιστικές ζώνες οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα ξεπερνούν το 50%. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία γειτονιών των 15 λεπτών. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε ό,τι χρειάζονται εντός 15 λεπτών, από σχολεία και υποδομές υγείας μέχρι διασκέδαση και καταναλωτικά είδη.

Ξενοδοχεία 5 αστέρων, βίλες και 100 καταστήματα

Το παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού εκτείνεται σε έκταση 3,5 χιλιομέτρων, εκ των οποίων ένα χιλιόμετρο θα είναι η παραλία που θα διαμορφωθεί. Εκατέρωθεν αυτής δρομολογούνται η ανάπτυξη του πύργου κατοικιών Marina Tower, μια επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ, και η ανάπτυξη δύο ξενοδοχείων πολυτελείας 5 αστέρων, στο πλαίσιο της σύμπραξης της Lamda με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Οι υποδομές θα πλαισιωθούν από παραθαλάσσιες βίλες πολυτελείας, οι οποίες θα φέρουν την επωνυμία των αλυσίδων που θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία (πιθανές αλυσίδες είναι η Mandarin Oriental και η Rosewood Hotel & Resorts) και θα συνοδεύονται και από πλήρεις ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα θα αναπτυχθούν και 27 υπερπολυτελείς βίλες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ήδη προπωληθεί αντί ποσού 283 εκατ. ευρώ, με την μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 17.500 ευρώ/τ.μ.

Αξιοσημείωτες είναι και οι δρομολογούμενες επενδύσεις στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, η οποία θα αναβαθμιστεί και θα πλαισιωθεί από το εμπορικό κέντρο Marina Galleria, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 19.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να κινείται πέριξ των 125 εκατ. ευρώ. Θα φιλοξενεί 100 καταστήματα, εκ των οποίων 70 θα αφορούν οίκους μόδας και άλλα εμπορικά καταστήματα, ενώ προβλέπονται και 30 σημεία εστίασης, όπως π.χ. εστιατόρια γνωστών σεφ. Το εμπορικό κέντρο υπολογίζεται ότι θα προσελκύει επτά εκατ. επισκέπτες ετησίως. Το σύνολο του παράκτιου μετώπου του Ελληνικού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή