Χρηματιστήριο: Σταθεροποιητικές τάσεις, ενώ το κλίμα παραμένει θετικό

Χρηματιστήριο: Σταθεροποιητικές τάσεις, ενώ το κλίμα παραμένει θετικό

Διατήρησε τις 920 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, παρά τις ήπιες πιέσεις 

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδρίαση σταθεροποίησης και αφομοίωσης των σημαντικών τεχνικά επιπέδων που κατέκτησε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά το άλμα της Δευτέρας ήταν η χθεσινή, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μετρημένες κινήσεις, στραμμένοι και χθες στον ενεργειακό και τον κατασκευαστικό κλάδο, με τον τζίρο να διατηρεί τις «ανεβασμένες» στροφές του. Το «ξύπνημα» της συναλλακτικής δραστηριότητας το τελευταίο διήμερο, χάρη και στην ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ, προσθέτει άλλο ένα σημαντικό βήμα προς ένα εντυπωσιακό κλείσιμο για το Χ.Α. στο τέλος του έτους.

Η διάθεση και οι άμυνες που παρουσιάζει η ελληνική αγορά στη διατήρηση των υψηλών διμήνου και τις 920 μονάδες βελτιώνει περαιτέρω την εικόνα του Γενικού Δείκτη σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές. Εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι το κλείσιμο του χάσματος των αποδόσεων της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη σημαίνει περαιτέρω άνοδο της τάξεως των 20 με 30 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. 

Ωστόσο, όπως προσθέτουν, καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η πορεία των βασικών διεθνών δεικτών, καθώς φαίνεται ότι το «year end» ράλι έχει ξεκινήσει πρόωρα. Με αυτά τα δεδομένα, ο επόμενος (και εύκολος) στόχος για το Χ.Α. είναι η υπέρβαση των 923 μονάδων πριν από την επιστροφή στα υψηλά διετίας και τις 950 μονάδες εντός του 2021.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών και έκλεισε με οριακή πτώση της τάξης του 0,08% στις 920,52 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,90 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,32% στις 2.217,53 μονάδες, ενώ κατά 0,25% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.494,60 μονάδες.

Οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να αναφέρονται θετικά για το ελληνικό αφήγημα και την ελκυστικότητα του τραπεζικού κλάδου.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 0,78% στις 600,41 μονάδες, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 1,56% και την Εθνική Τράπεζα κατά 1,30%, ενώ στα θετικά έκλεισε η Alpha Bank με άνοδο 0,09% και σταθεροποιητικά στα 1,46 ευρώ έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς.

Στα μη τραπεζικά blue chips η εικόνα ήταν μεικτή, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η Jumbo κλείνοντας στο -2,85% και ακολούθησε με πτώση άνω του 1% η Μυτιληναίος. Ανοδικά ξεχώρισαν οι Τέρνα Ενεργειακή (+3,69%), ΕΧΑΕ (+2,63%), ΔΕΗ (+2,35%), ΟΛΠ (+2,1%) και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ (+2,03%).

Επειτα από την αναρρίχηση πέραν των 913-915 μονάδων, αυξάνονται οι πιθανότητες ολοκλήρωσης της συσσωρευτικής τάσης που έχει υιοθετήσει το Χ.Α. εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν να αναφέρονται θετικά για το ελληνικό αφήγημα και την ελκυστικότητα του τραπεζικού κλάδου, ενώ η αναθεώρηση των δεικτών του MSCI αυτή την εβδομάδα και η πιθανή προσθήκη 2-3 νέων μετοχών (ΔΕΗ – Εθνική – Μυτιληναίος οι υποψήφιες) στον βασικό δείκτη στις ήδη πέντε που συμμετέχουν, προϊδεάζει για συναλλακτικό «boom» κατά την αναδιάρθρωση που «ενεργοποιείται» στα τέλη του μήνα.

Παράλληλα, το ιδιαίτερα επιτυχημένο εγχείρημα της ΑΜΚ της ΔΕΗ, που φέρνει 20 τουλάχιστον νέους μεγάλους διεθνείς επενδυτές, έχει το ευεργετικό του αποτέλεσμα, καθώς ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε το κρίσιμο όριο των 915 μονάδων, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για ολοκλήρωση της πολύμηνης συσσώρευσης του τρέχοντος έτους.

Ετσι, η σύντομη υπέρβαση των 930 μονάδων πιθανολογείται ως ο επόμενος άθλος και ο στόχος της κατάκτησης των 950 μονάδων (υψηλή επίδοση 2ετίας 2020-21) να είναι εφικτός μέχρι το φινάλε του έτους, καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή