Aναταραχή στις αγορές των ομολόγων σε ΗΠΑ, Ευρώπη

Aναταραχή στις αγορές των ομολόγων σε ΗΠΑ, Ευρώπη

Σε άνοδο οι αποδόσεις των διετών, προηγήθηκε υποχώρηση των 30ετών

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και φέρουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να εκτοξεύεται τον Οκτώβριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 ετών ανέκοψαν το ράλι που σημείωναν τα κρατικά ομόλογα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η είδηση πως ο πληθωρισμός έφτασε σε ετήσια βάση στο 6,2% οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων που επηρεάζονται συνήθως από τις προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων. Ετσι, οι αποδόσεις των διετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν άνοδο κατά 0,09 εκατοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο 0,493%. Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα παρέμειναν σχεδόν ανεπηρέαστα από την είδηση και παρουσίασαν ελάχιστη μεταβολή από το πραγματικό ράλι που σημείωναν μέχρι να δημοσιοποιηθεί η είδηση.

Η υποχώρηση των αποδόσεων έχει προκαλέσει προβληματισμό σε αναλυτές, καθώς δεν ήταν σαφείς οι παράγοντες που προκαλούν αυτές τις κινήσεις στην αγορά.

Οι αποδόσεις των 30ετών του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσαν χθες κατά 9 μονάδες βάσης στο 1,79% καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Μειώνεται, έτσι, η διαφορά τους από τις αποδόσεις των πενταετών αμερικανικών ομολόγων στις 72 μ.β. πλησιάζοντας το χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων του γερμανικού δημοσίου μειώνονταν κατά 11 μ.β., ενώ παράλληλα υποχωρούν και οι αποδόσεις των αντίστοιχων βρετανικών ομολόγων κατά περίπου 8 μ.β. Σε ό,τι αφορά τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, οι αποδόσεις τους υποχωρούσαν κατά 8 μ.β. στο 1,41%, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Σεπτεμβρίου.

Οπως επισημαίνει το Bloomberg, είναι δύσκολο να εντοπισθεί ένας μεμονωμένος παράγοντας που πυροδότησε τη νέα άνοδο των ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες. Το ράλι ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, όταν διέρρευσε η είδηση ότι υποψήφιος για διάδοχος του Τζερόμ Πάουελ στο τιμόνι της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ είναι η Λάελ Μπρέναρντ. Πρόκειται για στέλεχος της Federal Reserve, που όμως θεωρείται πολύ περισσότερο υπέρμαχος της αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής απ’ ό,τι ο Τζερόμ Πάουελ. Η άνοδος των ομολόγων συνεχίστηκε και στην Ευρώπη και άρχισε να επιταχύνεται στην αμερικανική αγορά, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για τον πληθωρισμό που επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες. Την ίδια στιγμή, όμως, προκάλεσε αναταραχή στις αγορές ομολόγων η είδηση ότι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις κινούνται στα στενά της Ταϊβάν.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών βραχυπρόθεσμων τίτλων ενισχύθηκαν μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 6,2%.

Η συντονισμένη άνοδος των μακροπρόθεσμων ομολόγων αλλά και η υποχώρηση των αποδόσεών τους διαψεύδει τις προσδοκίες για άνοδο του κόστους δανεισμού που είχε εμπνεύσει η πρόθεση της Federal Reserve να αρχίσει τη σταδιακή απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Εχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούν μετά τη συνεδρίαση της ομοσπονδιακής τράπεζας στις 3 Νοεμβρίου, οπότε η Fed ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει από αυτόν τον μήνα κιόλας να μειώνει τις αγορές ομολόγων. Ορισμένοι επενδυτές επισημαίνουν πως η υποχώρηση των αποδόσεων του μακροπρόθεσμου χρέους καταδεικνύει την ανησυχία των επενδυτών για τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη. Αλλοι αντικρούουν την ερμηνεία αυτή και υπογραμμίζουν ότι, την ίδια στιγμή, οι τιμές των μετοχών βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ μειώνεται διαρκώς η διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις του μακροπρόθεσμου και του βραχυπρόθεσμου χρέους.

Σχολιάζοντας σχετικά ο Ρέι Ρέμι, στέλεχος της επενδυτικής Daiwa Capital Markets America, δήλωσε πως «οι κινήσεις στην αγορά προδίδουν πως κάτι δεν πάει καλά με την παγκόσμια οικονομία». Ο ίδιος επισήμανε πως οι κινήσεις αυτές της αγοράς ομολόγων άρχισαν μετά την έκπληξη που προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μην αυξήσει τελικά τα επιτόκια της στερλίνας, παρά τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει νωρίτερα ο διοικητής της. Τις ερμηνεύει, άλλωστε, ως αποτέλεσμα της έμφασης που έδωσε η Fed όταν κατέστησε σαφές πως αρχίζει μεν να μειώνει τις αγορές ομολόγων αλλά δεν σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια.

Εξακολουθεί, άλλωστε, να περιβάλλει αβεβαιότητα τις προθέσεις της Fed, με πολλούς παράγοντες της αγοράς να προεξοφλούν αυξήσεις των επιτοκίων σε περίπτωση περαιτέρω εκτόξευσης του πληθωρισμού, που στις ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε επίπεδα άνω του 4% και αναμένεται να φτάσει στο 5% εντός του επόμενου έτους.

Μιλώντας, άλλωστε, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της Federal Reserve στο Σεντ Λούις, εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος, όταν θα έχει δώσει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ο κ. Μπούλαρντ δεν παρέλειψε, πάντως, να υπογραμμίσει πως οι εκτιμήσεις του απορρέουν αυτή τη στιγμή από τα τρέχοντα στοιχεία της οικονομίας και επομένως η άποψή του μπορεί να μεταβληθεί αν αλλάξουν τα δεδομένα. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποτιμήσουμε την κατάσταση την άνοιξη και να κοιτάξουμε πού βρισκόμαστε ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε μια απόφαση για τη νομισματική μας πολιτική». Σημειωτέον ότι ο Τζέιμς Μπούλαρντ κατατάσσεται στους οπαδούς της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στους κόλπους της Fed και έχει εκφράσει ανησυχία για την επιτάχυνση του πληθωρισμού. Tην Τρίτη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία που φέρουν τις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ  να έχουν αυξηθεί τον Οκτώβριο κατά 8,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή