Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο έφεραν οι ρευστοποιήσεις κερδών

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο έφεραν οι ρευστοποιήσεις κερδών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με υποχώρηση 0,27%, στις 918,06 μονάδες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεγχόμενη διόρθωση σημειώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και να «κλειδώνουν» τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους, έπειτα από την άνοδο του Γενικού Δείκτη πάνω από τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 913 μονάδων κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Παράλληλα, οι αβεβαιότητες του τρέχοντος διαστήματος αποτέλεσαν επίσης… αφορμές για οπισθοχώρηση και μεταβλητότητα στο Χ.Α., κάτι που αποτυπώθηκε και στην επιφυλακτική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, τη στιγμή που η εκτόξευση του πληθωρισμού αλλά και η έξαρση που παρουσιάζει η πανδημία αποτελούν θέματα-κλειδιά για τις αγορές αυτή τη στιγμή.

Το Χ.Α. κατάφερε πάντως να μη χάσει επαφή με τις 920 μονάδες, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που σημειώθηκαν κατά τις πρόσφατες ανοδικές συνεδριάσεις. Αυτή η εξέλιξη διατηρεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, τις θετικές προοπτικές και την ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη και δεν αλλάζει τον στόχο για την επίτευξη των 930 μονάδων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα η τάση μπορεί να ενδυναμωθεί και από τις επερχόμενες αλλαγές στους δείκτες της MSCI και την ετυμηγορία της Moody’s για την Ελλάδα στις 19 Νοεμβρίου.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή πτώση της τάξεως του 0,27%, στις 918,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 62,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,21%, στις 2.212,80 μονάδες, ενώ κατά 0,95% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.508,83 μονάδες, χάρη στα ισχυρά κέρδη σε Τεχνική Ολυμπιακή (+6,87%), Ικτίνο (+5,22%) και Cenergy (+3,99%).

Φυσιολογική κρίνεται η διόρθωση, που δεν αλλάζει τις θετικές προοπτικές του Χ.Α. και την επίτευξη των 930 μονάδων.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,51%, στις 597,37 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,61%, την Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,82% και την Εθνική Τράπεζα κατά 0,57%, ενώ στα θετικά έκλεισε η Eurobank με άνοδο 0,73%.

Σήμερα είναι η «ημέρα» της MSCI, με το Χ.Α. να έχει έντονα στραμμένο το βλέμμα και τις ελπίδες στις ανακοινώσεις για την αναθεώρηση των δεικτών της, που θα δημοσιοποιηθούν αργά το βράδυ. Η αγορά αναμένει ευρέως ότι θα υπάρξουν ελληνικές προσθήκες στους βασικούς της δείκτες (ΔΕΗ, Εθνική και πιθανώς Μυτιληναίος) και καμία διαγραφή – αντίθετα με τις εκτιμήσεις της Société Générale, που έχει χαρακτηρίσει πιθανή την «έξοδο» της Jumbo – κάτι που σημαίνει νέες εισροές κεφαλαίων στο Χ.Α.

Οπως σημειώνει και ο Νίκος Καυκάς της Depolas Investment Services, υπάρχουν δεικτοβαρείς τίτλοι πέραν των τραπεζών που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τον Γενικό Δείκτη ή και να τον οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα μεσοπρόθεσμα, όπως η Jumbo. «Κατά την εκτίμησή μας δεν είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη θα αποχωρήσει από τον δείκτη Standard Index MSCI, ενώ οι επιπτώσεις από την αύξηση του μεταφορικού κόστους και των περιορισμών της πανδημίας έχουν εν πολλοίς ενσωματωθεί στην τιμή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για το… θέμα της MSCI, η JP Morgan έδωσε τη δική της πρόβλεψη σε νέα έκθεση, «βλέποντας» είσοδο της ΔΕΗ στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών και στον MSCI Standard Greece, καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ αναμένεται να αυξήσει την κεφαλαιοποίησή της κατά περισσότερο από 50%, πληρώντας έτσι τα κριτήρια εισαγωγής της στους βασικούς δείκτες (από τους small cap δείκτες που βρίσκεται σήμερα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή