Η γερμανική οικονομία πιέζεται, αλλά μπορεί να αισιοδοξεί

Η γερμανική οικονομία πιέζεται, αλλά μπορεί να αισιοδοξεί

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα διαπιστώνουμε δυσκολίες για τη γερμανική οικονομία, αλλά και ευκαιρίες στη μετέπειτα περίοδο.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα διαπιστώνουμε δυσκολίες για τη γερμανική οικονομία, αλλά και ευκαιρίες στη μετέπειτα περίοδο. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους υπάρχουν κίνδυνοι, όπως η επιδείνωση της κατάστασης με τον κορωνοϊό, οι ελλείψεις σε προμήθειες και η αναζωογόνηση του δείκτη του πληθωρισμού, που ενδεχομένως να ανακόψουν την ακόμα ανολοκλήρωτη ανάκαμψη. Πάντως, οι απειλές είναι προσωρινές. Η τρίτη δόση του εμβολίου και η σταδιακή εξομάλυνση λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας, πιθανώς θα στηρίξουν τη δυναμική αύξηση του ΑΕΠ στα τρίμηνα που θα ακολουθήσουν. Σε έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου ZEW, στην οποία συμμετείχαν στελέχη επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου, φαίνεται να συμφωνούν. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε τον Νοέμβριο στις 12,5 μονάδες από τις 21,6 μονάδες του Οκτωβρίου, εν συγκρίσει με τις 18 μονάδες, όπως προέβλεπαν κατά μέσον όρο οι αναλυτές του Reuters, αλλά ο δείκτης προσδοκιών είχε την πρώτη του άνοδο από τον περασμένο Μάιο. Ετσι, ανήλθε στις 31,7 μονάδες από τις 22,3 μονάδες του Οκτωβρίου και σαφώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των 20 μονάδων του Reuters. Μετά την άνοδο του πληθωρισμού, οι περισσότεροι συμμετέχοντες θεωρούν πως μία και μόνο πορεία μπορεί να ακολουθήσει αυτός – και είναι προς τα κάτω. Συνολικά, τα αποτελέσματα υπαγορεύουν ότι το συμβάν του στασιμοπληθωρισμού θα παραμείνει ένα συμβάν. Ο χαμηλότερος αναπτυξιακός ρυθμός και ο υψηλότερος πληθωρισμός θα ακολουθηθούν από δυναμικότερη ανάπτυξη και αποδυναμωμένο πληθωρισμό το 2022.

Για το 2022 αναμένεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης και υποχώρηση του πληθωρισμού.

Η ανεπάρκεια υλικών και η συμφόρηση στα διεθνή δίκτυα μεταφορών επηρεάζουν τη Γερμανία, διότι δίδει μεγαλύτερο βάρος στο εμπόριο και τη βιομηχανία σε σύγκριση με άλλες χώρες. Εκτιμούμε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2021 η ανάπτυξή της θα είναι υποτονική της τάξεως του 0,4%. Ενδεχομένως να απαιτηθεί να φθάσει το τρίμηνο του 2022, έως ότου το ΑΕΠ της Γερμανίας υπερβεί τα επίπεδά του εκείνα, όπως ήταν πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ομως, μάλλον η αποδυνάμωση αυτή είναι προσωρινή. Αλλωστε, τα νοικοκυριά διαθέτουν πλεονάζουσες αποταμιεύσεις, τα βιβλία παραγγελιών είναι πλήρη και οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να επενδύσουν, ούτως ώστε να επεκτείνουν την παραγωγική τους δυνατότητα και να αποκαταστήσουν τα αποθέματά τους. Προϊόντος του 2022, πιθανόν τα κωλύματα στο παγκόσμιο σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας να αμβλυνθούν, οπότε και η παραγωγή θα ενδυναμωθεί και πάλι πιο γρήγορα. Συνολικά για την Ευρωζώνη, πάντως, φαίνεται πως η οικονομία της, βάσει της έρευνας του ZEW, ανέκαμψε ελαφρώς ταχύτερα από εκείνη της Γερμανίας και ήδη από το τέταρτο τρίμηνο ίσως να υπερσκελίσει τα προ πανδημίας επίπεδά της. Αυτό, τέλος, προσφέρει κάποια μικρά περιθώρια στη Γερμανία να συμβαδίσει μαζί της το 2022, εξ ού και οι βελτιωμένες προσδοκίες στην έρευνα του ZEW.

* Ο κ. Fiedler Salomon είναι οικονομολόγος της Berenberg Βank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή