Επαφές ΤΧΣ με fund Ellington για την ΑΜΚ της Attica Bank

Επαφές ΤΧΣ με fund Ellington για την ΑΜΚ της Attica Bank

Διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαπραγματεύσεις με τον προτιμητέο επενδυτή, το fund Ellington, για τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, βρίσκεται μέσω των συμβούλων του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από την έκβαση των σχετικών διαπραγματεύσεων θα κριθεί τελικώς και το ποσοστό βάσει του οποίου το Ταμείο θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ της τράπεζας, δηλαδή κατά πόσον θα ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων του που αντιστοιχεί 16.533.102 κοινές μετοχές.

Η αύξηση έχει προσδιοριστεί με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank έως του ποσού των 240 εκατ. ευρώ με την έκδοση 1,2 δισ. νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,20 ευρώ η κάθε μία. Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων προκειμένου ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) να ανέλθει στο 11% περίπου (pro forma) και να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, μετά την υποχώρηση του δείκτη στο 3% περίπου, λόγω των ζημιών που πήρε για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της.

Από την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα κριθεί το ποσοστό βάσει του οποίου το Ταμείο θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ.

Στην προχθεσινή συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ έως του ποσοστού που διαθέτει σήμερα, δηλαδή έως το 68,2% (αντιστοιχεί σε 16.533.102 κοινές μετοχές), λύση που οδηγεί στη διατήρηση του κρατικού χαρακτήρα της τράπεζας και απομακρύνει την προοπτική ιδιωτικοποίησης στο πλαίσιο της προγραμματισμένης αύξησης. Η διαπραγμάτευση με το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington θα ξεκαθαρίσει το κατά πόσον προτίθεται να συμμετάσχει στην αύξηση και με ποιους όρους και σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία, «η διαπραγμάτευση είναι σε καλό δρόμο», χωρίς ωστόσο να μπορεί να προεξοφληθεί ακόμα η επίτευξη συμφωνίας.

Η διοίκηση της Attica Bank έχει καταθέσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ και η έγκρισή του αναμένεται τις προσεχείς δύο εβδομάδες, ενώ η αύξηση τοποθετείται περί τα τέλη του μηνός. Η σύνταξη του ενημερωτικού έχει γίνει με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι υφιστάμενοι μέτοχοι που έχουν και δικαίωμα προτίμησης, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η τροποποίησή του με βάση και την έκβαση των διαπραγματεύσεων ΤΧΣ με τον προτιμητέο επενδυτή. Οπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα, «οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση θα δικαιούνται να αποκτήσουν νέες μετοχές με αναλογία 49,5265161872259 νέες για κάθε μία παλιά μετοχή». Εκτός από το ΤΧΣ, τη δέσμευσή τους να συμμετάσχουν στην αύξηση έως του ποσοστού που διαθέτουν έχουν αναλάβει οι δύο επόμενοι βασικοί μέτοχοι, δηλαδή το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, το ταμείο των μηχανικών, που θεωρείται ιδιώτης μέτοχος, κατέχοντας άμεσα 3.561.101 μετοχές της τράπεζας, που αντιστοιχούν στο 14,7% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αναλογούν. Αντίστοιχα ο ΕΦΚΑ, που είναι ΝΠΔΔ,  κατέχοντας άμεσα 2.485.563 μετοχές της τράπεζας, που αντιστοιχούν σε 10,3% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, δεσμεύεται: (α) να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν, και (β) να διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της αύξησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή