Συμφωνία Alpha Bank με τον ιταλικό όμιλο Nexi, αξίας 307 εκατ.

Συμφωνία Alpha Bank με τον ιταλικό όμιλο Nexi, αξίας 307 εκατ.

Την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με τον ιταλικό όμιλο Nexi για τη στρατηγική συνεργασία στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών ανακοίνωσε η Alpha Bank.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με τον ιταλικό όμιλο Nexi για τη στρατηγική συνεργασία στον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών ανακοίνωσε η Alpha Bank. Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας που είχε υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο και η συναλλαγή προβλέπει την απόσχιση και μεταβίβαση (carve out) της δραστηριότητας του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών από την Alpha Bank σε νέα εταιρεία, την πώληση στη Nexi ποσοστού 51% και τη σύναψη από τα μέρη μακροπρόθεσμης σύμβασης προώθησης και διανομής.

Η συνεργασία αφορά τον τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών.

Η επιχειρηματική αξία της συναλλαγής ορίστηκε στα 307 εκατ. ευρώ για το 100% του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών της Alpha Bank, ενώ συμφωνήθηκε πρόσθετο τίμημα ποσού έως 60 εκατ. ευρώ (για το 100% του τομέα) με τη μορφή πρόσθετων αποδόσεων (earn-outs), που θα πληρωθεί έως το τέταρτο έτος λειτουργίας της νέας εταιρείας. Η νέα εταιρεία αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 150.000 τερματικά POS, όγκους 9 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 93 εκατ. ευρώ έσοδα και 18 εκατ. ευρώ EBITDA το 2022, σε pro-forma βάση. Οπως ανακοίνωσε η Alpha Bank, η συμφωνία με τη Nexi θα αποφέρει, επίσης, περαιτέρω μείωση κόστους, στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα προς τις αγορές για τη συνεπή υλοποίηση του πλάνου της τράπεζας για βελτίωση των δεικτών αποδοτικότητας.

Τα δύο μέρη υλοποιούν τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία της νέας εταιρείας, μεταξύ των οποίων είναι και η νέα οργανωτική δομή, η αρχική στελέχωση της εταιρείας, καθώς και το επιχειρηματικό πλάνο, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται  εντός του α΄ εξαμήνου 2022. Τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί στην ΤτΕ αίτηση αδειοδότησης ως ίδρυμα πληρωμών, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι διαπραγματεύσεις με τα σχήματα καρτών. Στόχος της συνεργασίας της Alpha Bank με τον μεγαλύτερο πάροχο πληρωμών στην Ευρώπη είναι η άμεση αναβάθμιση των συστημάτων πληρωμών, με σκοπό την προσφορά νέων αξιόπιστων και πρωτοποριακών omnichannel λύσεων, με έξυπνα τερματικά που συνδέονται με την ταμειακή μηχανή του εμπόρου, αλλά και υπηρεσίες advanced analytics για όλες τις συνεργαζόμενες με την τράπεζα επιχειρήσεις. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Alpha Bank, ο τομέας αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών της κατέχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά και είναι ο μοναδικός που παρέχει αποδοχή για όλα τα προγράμματα καρτών. Επιπλέον, αξιοποιεί ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμπόρων κορυφαίου επιπέδου, που δραστηριοποιούνται στους ιδιαίτερα κερδοφόρους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας και είναι σε θέση να επωφεληθεί από την ισχυρή ανάκαμψη του όγκου ταξιδιών μετά την πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή