Σε συγχωνεύσεις θυγατρικών της Vivartia προχωράει το CVC

Σε συγχωνεύσεις θυγατρικών της Vivartia προχωράει το CVC

Goody’s, Everest, La Pasteria και Evercat θα υπαχθούν σε μία εταιρεία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περαιτέρω εξορθολογισμό του μοντέλου λειτουργίας της Vivartia μέσα από συγχωνεύσεις θυγατρικών προχωράει το CVC, το fund που εδώ και μερικούς μήνες αποτελεί τον νέο ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στην Ελλάδα. Η κίνηση αυτή έρχεται συμπληρωματικά στην κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου και στην αναδιάρθρωση του δανεισμού του και αποσκοπεί αφενός στην εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών, αφετέρου στη δημιουργία οικονομιών κλίμακος μέσα από τα μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα που θα δημιουργηθούν.

Ηδη έχει ανακοινωθεί η απόφαση για τη συγχώνευση των εταιρειών Goody’s, Everest, La Pasteria και Evercat υπό την «ομπρέλα» της Goody’s, στην οποία ήδη υπάγονται και τα καταστήματα Flocafe, η δημιουργία δηλαδή στην ουσία μιας εταιρείας όπου θα υπαχθεί το σύνολο του κλάδου εστίασης της Vivartia.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί απόφαση και σχέδιο συγχώνευσης για τις λοιπές θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο γαλακτοκομικών με κεντρική τη ΔΕΛΤΑ και στον κλάδο κατεψυγμένων με βασική εταιρεία την «Μπάρμπα Στάθης», θεωρείται αρκετά πιθανό να εφαρμοστεί ανάλογο μοντέλο με αυτό που γίνεται ήδη στον κλάδο της εστίασης.

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί πραγματοποιείται έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Vivartia με την ημερήσια διάταξη να περιλαμβάνει δύο θέματα: πρώτον, τη σύσταση τριών εταιρειών (η δραστηριότητα της Vivartia, όπως προαναφέρθηκε χωρίζεται σε τρεις κλάδους: εστίαση, γαλακτοκομικά και κατεψυγμένα) διά της εισφοράς σε είδος υφιστάμενων συμμετοχών της εταιρείας και, δεύτερον, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής διά της κεφαλαιοποίησης αποθεματικών και, ακολούθως, μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής, για κάλυψη ζημιών παρελθουσών χρήσεων.

Το μοντέλο της δημιουργίας θυγατρικών για τη μεταβίβαση των κλάδων της εταιρείας δεν είναι κάτι ξένο στον όμιλο της Vivartia. Υπενθυμίζεται ότι το 2009 είχε αποφασισθεί η δημιουργία τεσσάρων θυγατρικών στη Vivartia όπου είχαν μεταβιβασθεί οι τέσσερις, τότε, κλάδοι δραστηριότητας της εταιρείας. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε τότε βέβαια ήταν αρκετά διαφορετική, καθώς έγινε διά της απόσχισης των κλάδων και της δημιουργίας τεσσάρων θυγατρικών. Τότε ήταν ο κλάδος γαλακτοκομικών και ποτών που προέκυψε από την απορρόφηση της εταιρείας Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος, ο κλάδος αρτοποιίας και ζαχαρωδών (πρώην Chipita International), ο κλάδος υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας (πρώην Goody’s) και ο κλάδος κατεψυγμένων τροφίμων (πρώην Γενική Τροφίμων Μπάρμπα Στάθης. Η απόσχιση των κλάδων και η δημιουργία τότε των τεσσάρων θυγατρικών «έστρωσε» το χαλί για να πάρει πίσω το 2010 ο όμιλος Olayan και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος την Chipita, η οποία το 2005 είχε συγχωνευθεί με τη ΔΕΛΤΑ.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο εστίασης οι λόγοι για τη συγχώνευση των θυγατρικών εταιρειών υπό την Goody’s, είναι, σύμφωνα με το σχέδιο συγχώνευσης, οι ακόλουθοι:

Ανάλογο μοντέλο αναμένεται να ακολουθήσει το fund και στον κλάδο των γαλακτοκομικών και κατεψυγμένων.

• Δημιουργία ενός ισχυρού σχήματος, ενισχυμένου τόσο σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνων πόρων.

• Αξιοποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευόμενων εταιρειών.

• Η απορροφούσα, όπως θα διαμορφωθεί μετά τη συγχώνευση, λόγω μεγέθους θα μπορεί να εκμεταλλευθεί αποδοτικότερα και με μεγαλύτερη ευελιξία τυχόν επιχειρηματικές ευκαιρίες και να πετύχει καλύτερους όρους συνεργασίας στον ευρύτερο χώρο των υπηρεσιών εστίασης. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η «Κ» αποκάλυψε ότι η Vivartia βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Kiosky’s για τη διάθεση από τα convenience stores της τελευταίας έτοιμων γευμάτων.

• Μείωση λειτουργικών δαπανών, αρτιότερη οργάνωση και πιο ορθολογική κατανομή αρμοδιοτήτων, καθώς και δημιουργία οικονομιών κλίμακος.

• Εκμετάλλευση της πλεονάζουσας ρευστότητας των εταιρειών.

Το γεγονός ότι ο εξορθολογισμός του λειτουργικού μοντέλου της Vivartia ξεκινάει από την εστίαση οφείλεται έως ένα βαθμό στο ότι αποτελούσε και προ πανδημίας τον κλάδο με τα μεγαλύτερα «βαρίδια». Η πανδημία επέφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, σημαντικό πλήγμα και έτσι το 2020 οι πωλήσεις του κλάδου εστίασης της Vivartia υποχώρησαν κατά 42,1% σε σύγκριση με το 2019.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή