Αύξηση τζίρου και κερδών στο 9μηνο για ΤΙΤΑΝ

Αύξηση τζίρου και κερδών στο 9μηνο για ΤΙΤΑΝ

Σαφείς ενδείξεις ότι τα κόστη ενέργειας και ναύλων κινούνται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς όμως να επιστρέφουν ακόμα στο σημείο όπου βρίσκονταν το 2020, καταγράφει η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφείς ενδείξεις ότι τα κόστη ενέργειας και ναύλων κινούνται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς όμως να επιστρέφουν ακόμα στο σημείο όπου βρίσκονταν το 2020, καταγράφει η διοίκηση του ομίλου ΤΙΤΑΝ. Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών στις βασικότερες αγορές δραστηριοποίησής του –μεταξύ των οποίων και η ελληνική– με στόχο, όπως επισημαίνεται, «την ανάκτηση των περιθωρίων κέρδους που περιορίστηκαν τα τελευταία δύο τρίμηνα». Κατά το φετινό εννεάμηνο ο όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε αύξηση των καθαρών κερδών κατά 41,4% σε 82 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των χαμηλότερων επιπέδων δανεισμού και της στρατηγικής αναχρηματοδότησης που ακολουθήθηκε. Αντίστοιχα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 5% σε 1,26 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 4,3% σε 219,6 εκατ. ευρώ, απόρροια του αυξημένου ενεργειακού και ναυτιλιακού κόστους.

Ο όμιλος έχει προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών στις βασικότερες αγορές δραστηριοποίησής του.

Με το πέρας του εννεαμήνου, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου είχε υποχωρήσει κατά 31 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σε 735 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι ελεύθερες ταμειακές ροές του εννιαμήνου υποχώρησαν κατά 60 εκατ. ευρώ, σε 68 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των κατά 50% υψηλότερων επενδυτικών δαπανών, οι οποίες ανήλθαν σε 90 εκατ. ευρώ, ή 29 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, όταν είχαν περιοριστεί λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το σύνολο των αγορών όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος καταγράφει ανοδική τάση. Στις ΗΠΑ, το φετινό εννιάμηνο, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,1%, σε 731,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 10,6% σε 126,7 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος προχώρησε σε δύο τιμολογιακές αυξήσεις κατά τη διάρκεια του έτους, η δεύτερη εκ των οποίων στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ νέες αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022, ώστε να ανακάμψει το περιθώριο κέρδους. Ο όμιλος εκτιμά ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς των ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρά, καθώς η ζήτηση κατοικιών θα εξακολουθήσει να είναι υψηλότερη της προσφοράς, κάτι που σημαίνει αύξηση της κατασκευής κατοικιών. Παράλληλα, η πρόσφατη έγκριση του προγράμματος υποδομών με επιπλέον κονδύλια 550 δισ. δολαρίων, θα αυξήσει τη ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας. Για παράδειγμα, η επικείμενη υλοποίηση έργων για οδικές αρτηρίες και γέφυρες απαιτεί μεγάλες ποσότητες τσιμέντου, με αποτέλεσμα να αναμένεται αυξημένη ζήτηση για δομικά υλικά για σειρά ετών.

Στην ελληνική αγορά η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η αγορά βρίσκεται πλέον σταθερά σε αναπτυξιακό κύκλο, καθώς οι πωλήσεις είναι αυξημένες τόσο σε επίπεδο εννεαμήνου όσο και κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης σε όλους τους επιμέρους κλάδους των κατασκευών. Οπως τονίζεται, «η κατασκευαστική δραστηριότητα αντλεί τη δυναμική της από την αναβάθμιση και επέκταση πολλών ιδιωτικών έργων υποδομής, καθώς και από έργα εφοδιαστικής αλυσίδας και αποθήκευσης από μικρές βιομηχανικές μονάδες σε όλη τη χώρα. Επιπλέον παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας κυρίως στα αστικά κέντρα». Ο όμιλος προχώρησε σε τιμολογιακές αυξήσεις και στην ελληνική αγορά. Ο συνολικός κύκλος εργασιών για τον τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης αυξήθηκε κατά 10,3% στο εννιάμηνο και ανήλθε σε 194,5 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 26%, σε 20,4 εκατ. ευρώ, κατέγραψαν και τα λειτουργικά κέρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή