Βυθίζεται η τουρκική λίρα

Μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 10 λιρών προς ένα δολάριο βρίσκεται το νόμισμα της Τουρκίας, δύο εβδομάδες μετά την παράτολμη απόφαση της κεντρικής της τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια στο 16%, παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοταχώς προς την ισοτιμία των 10 τουρκικών λιρών προς ένα δολάριο οδεύει πλέον το νόμισμα της Τουρκίας, δύο εβδομάδες μετά την τελευταία παράτολμη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στο 16%. Η είδηση πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 ετών ενέτεινε χθες την ανησυχία για το τουρκικό νόμισμα, που υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,2% στις 9,975 τουρκικές λίρες προς το δολάριο. Αν και στη διάρκεια της ημέρας ανέκαμψε οριακά στις 9,9145 λίρες προς το δολάριο, το τουρκικό νόμισμα  βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 10 λιρών προς το δολάριο.

Πριν από 10 χρόνια η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ήταν 1,8 λίρες προς ένα δολάριο, αλλά στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών η λίρα έχει χάσει περίπου τα 2/3 της αξίας της, ενώ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 25%. Αιτία βέβαια η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Τράπεζα της Τουρκίας καθ’ υπαγόρευσιν του Τούρκου προέδρου, κρατώντας το κόστος του δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα, παρά τον επίμονα διψήφιο πληθωρισμό. Η μείωση των επιτοκίων πριν από δύο εβδομάδες ήταν η δεύτερη μέσα στους τελευταίους δύο μήνες. Από τον Σεπτέμβριο η Τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει συνολικά το κόστος δανεισμού κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν παροδική εξέλιξη.

Ζητούμενο για τον κ. Ερντογάν, που διορίζει και αποπέμπει συστηματικά τους διοικητές της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να διασφαλίζει ότι θα είναι πειθήνια όργανά του, είναι να προσφέρει φθηνό δανεισμό, ώστε να εξασφαλίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας και κατ’ επέκταση τη δική του δημοφιλία. Κι ενώ η τελευταία μείωση των επιτοκίων εν μέσω πληθωρισμού 20% επιτάχυνε την πτώση της λίρας, αναλυτές και οικονομολόγοι της Deutsche Bank προβλέπουν πως η Τράπεζα της Τουρκίας θα προχωρήσει σε νέα μείωση κατά άλλες 100  μ.β. σε κάθε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της μέχρι το τέλος του έτους. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός εκτιμά πως ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου, θα επικαλεστεί την ελαφρά υποχώρηση που σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο. Σύμφωνα πάντως με τη γερμανική τράπεζα, ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα θα κυμανθεί γύρω στο 19,5% στα τέλη του έτους και θα παραμείνει σε επίπεδα πάνω από το 20% μέσα στο επόμενο έτος.

Βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 10 λιρών προς ένα δολάριο.

Σημειωτέον ότι απηχώντας τις ανορθόδοξες θεωρίες του Τούρκου προέδρου, ο κ. Καβτσίογλου δήλωσε προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου πως η τελευταία μείωση των επιτοκίων θα επιφέρει σταθεροποίηση του πληθωρισμού και της τουρκικής λίρας. Υποστήριξε πως το φθηνό νόμισμα θα διευκολύνει την Τουρκία να αντιστρέψει το χρόνιο πρόβλημα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, καθώς αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η Τουρκία εισάγει συνήθως περισσότερα από όσα εξάγει.  

Προέβλεψε μάλιστα πως το κυρίως πρόβλημα της χώρας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, θα αντιστραφεί σε πλεόνασμα. Οπως τόνισαν τότε πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, πιθανώς η αισιοδοξία του κ. Καβτσίογλου οφειλόταν στο ότι τον  Αύγουστο η  Τουρκία κατέγραψε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως χάρη στην ανάκαμψη του τουρισμού. Η θετική εξέλιξη επαναλήφθηκε και τον Σεπτέμβριο, για δεύτερο συναπτό μήνα, με το πλεόνασμα να φτάνει το 1,65 δισ. δολ. υπερβαίνοντας το αντίστοιχο του Αυγούστου που ανήλθε στα 814 εκατ. δολ. Σημειωτέον ότι την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους η Τουρκία κατέγραφε έλλειμμα ύψους 2,34 δισ. δολαρίων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή