Ο Ελον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla αξίας 5 δισ. δολαρίων

Ο Ελον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla αξίας 5 δισ. δολαρίων

Εκανε εν μέρει πράξη την «εντολή» που έλαβε πριν από λίγες ημέρες μέσω Twitter

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε στο κοινωνικό μέσο του Τwitter o Eλον Μασκ, ο ιδρυτής της Tesla, σχετικά με την πώληση ή μη του 10% του μερίδιου του στην εν λόγω εταιρεία και την καταφατική απόκριση που έλαβε, προχώρησε σε αυτή την κίνηση, τουλάχιστον εν μέρει. Δηλαδή ο Μασκ, ο οποίος ανεξαρτήτως της πώλησης παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, τελικώς διέθεσε στην αγορά το σχεδόν 3% των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει το BBC. Στην πρωτότυπη δημοσκόπηση, που διεξήγαγε ο ίδιος, απευθύνθηκε στα 63 εκατομμύρια των ακολούθων του στο Twitter στη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου και απάντησαν 3,5 εκατομμύρια άτομα. Τις δύο ημέρες που ακολούθησαν η τιμή της μετοχής της εταιρείας του υποχώρησε σχεδόν 16% και μετά ελαφρώς ανέκαμψε. Αξίζει να αναφερθεί ότι η καλιφορνέζικη εταιρεία του Ελον Μασκ, η οποία αποκλειστικώς κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχει την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία, άνω του 1 τρισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, ο δισεκατομμυριούχος πούλησε σχεδόν 3,6 εκατομμύρια μετοχές της Tesla αξίας σχεδόν 4 δισ. δολαρίων, ενώ διέθεσε και 934.000 μετοχές επιπλέον αντί 1,1 δισ. δολαρίων, αφότου άσκησε το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς για την απόκτηση σχεδόν 2,2 εκατομμυρίων μετοχών, σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα προς τις αρμόδιες Αρχές της κεφαλαιαγοράς. Βέβαια θα πρέπει να αναφερθεί ότι, βάσει των εγγράφων, φαίνεται ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των μετοχών του Ελον Μασκ πουλήθηκαν στο πλαίσιο προσυμπεφωνημένου σχεδιασμού από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή πολύ πριν διεξαγάγει δημοσκόπηση στο Twitter. Αλλά το υπόλοιπο τμήμα των μετοχών του δεν πωλήθηκε βάσει αναλόγου προγραμματισμού. Ο μεγιστάνας είχε αναφέρει στο κοινωνικό δίκτυο ότι «γράφονται πολλά τελευταία πως τα μη υλοποιηθέντα κέρδη χρησιμοποιούνται ως εργαλείο φοροαποφυγής, οπότε προτείνω να πουλήσω το 10% των μετοχών μου στην Tesla». Και προσέθεσε ότι θα συμμορφωθεί προς το αποτέλεσμα. Το 58% όσων απάντησαν τάχθηκαν υπέρ της πώλησης, ενώ ο Ελον Μασκ διευκρίνισε κιόλας πως από την εταιρεία του δεν λαμβάνει αμοιβές σε ρευστό, αλλά υπό τη μορφή μετοχών. «Διαθέτω μόνο μετοχές», υπογράμμισε εν κατακλείδι, «οπότε εκ των πραγμάτων ο μόνος τρόπος να καταβάλω τους φόρους μου είναι η πώληση μετοχών». Ο ιδρυτής της Tesla είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία της τάξεως των 280 δισ. δολαρίων και πλέον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή