Χρηματιστήριο: Ηπια πτώση και αυξημένος όγκος συναλλαγών

Χρηματιστήριο: Ηπια πτώση και αυξημένος όγκος συναλλαγών

Οριακές απώλειες 0,03%, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 917,80 μονάδες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε η ήπια διορθωτική κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κυρίως λόγω των ρευστοποιήσεων στη μετοχή της ΔΕΗ καθώς και στον τραπεζικό κλάδο, το οποίο κατάφερε ωστόσο να απορροφήσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν στα χαμηλά ημέρας. Ετσι, αν και ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε προς τις 910 μονάδες, τελικά έκλεισε με οριακή πτώση και κοντά στις 918 μονάδες, με τους εγχώριους αναλυτές να χαρακτηρίζουν αξιοσημείωτη τη διατήρηση του σημαντικού τεχνικά ορίου των 915 μονάδων, παρά το πληθωριστικό σοκ που προκάλεσε αναταράξεις στη Wall Street αλλά και στα ομόλογα.

Η τάση που κυριαρχεί στην αγορά το τελευταίο τριήμερο είναι αυτή της αποκόμισης μέρους των πρόσφατων κερδών, προκειμένου ίσως να αναλάβουν τα χαρτοφυλάκια περισσότερες πρωτοβουλίες και θέσεις με αφορμή τις αποφάσεις της MSCI για την αναδιάρθρωση των δεικτών της. Πάντως, το θετικό είναι πως εκτός του ότι ο τζίρος έχει αρχίσει και ανεβάζει «στροφές», η ανοδική τάση δεν έχει χαθεί και διατηρείται έτσι ο βραχυπρόθεσμος στόχος των 930 μονάδων, κάτι στο οποίο μπορεί να βοηθήσει και η Moody’s την επόμενη εβδομάδα, όταν θα ανακοινώσει τη νέα αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 917,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,89 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στις 2.212,57 μονάδες, ενώ κατά 0,39% ενισχύθηκε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.514,77 μονάδες.

Η τάση που κυριαρχεί στην αγορά το τελευταίο τριήμερο είναι αυτή της αποκόμισης μέρους των πρόσφατων κερδών.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε πτώση 0,48% στις 594,52 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 2,83% και τη Eurobank κατά 0,91%, ενώ στα θετικά έκλεισε τελικά η Alpha Bank με άνοδο 0,91%, όπως και η Τράπεζα Πειραιώς στο +1,24%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η ΔΕΗ κλείνοντας στο -4,77% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% η ΕΥΔΑΠ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ΟΛΠ. Ανοδικά με κέρδη άνω του 1% ξεχώρισαν οι Coca-Cola, Jumbo, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Τα θετικά «νέα» από την Κομισιόν, η οποία προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος (στο 7,1% από 4,3% πριν), δεν έκαναν ιδιαίτερη… εντύπωση στην αγορά, καθώς όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, είχαν λίγο-πολύ αποτιμηθεί. Αλλωστε, οι διεθνείς οίκοι τοποθετούν ήδη πολύ υψηλότερα, και πάνω από το 8%, τις δικές τους προβλέψεις για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος. Κατά τα άλλα, η νέα αναταραχή στην αγορά ομολόγων επίσης τάραξε κάπως τα νερά των αγορών χθες, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν και πάλι αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2022 –κόντρα στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό– μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ο οποίος εκτοξεύθηκε στο 6,2% και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών.

Ενδεικτικά, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 6% και στο -0,22%, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά 3% στο 0,96% και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε 4,7% υψηλότερα και στο 1,187%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή