Αποχώρηση εταιρειών από Βιετνάμ και Κίνα

Αποχώρηση εταιρειών από Βιετνάμ και Κίνα

Οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες ένδυσης και υπόδησης μεταφέρουν την παραγωγή τους σε χώρες οι οποίες είναι πλησιέστερες στα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά τους καταστήματα.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες ένδυσης και υπόδησης μεταφέρουν την παραγωγή τους σε χώρες οι οποίες είναι πλησιέστερες στα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά τους καταστήματα. Αφορμή δόθηκε με την αναζωπύρωση των κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού στο Βιετνάμ και στην Κίνα, η οποία επιβράδυνε ή διέκοψε πλήρως την παραγωγή για ορισμένες εβδομάδες πριν από κάμποσο καιρό. Οι αποκαλύψεις αυτές γίνονται ενόσω οι επιχειρήσεις διεθνώς αντιμετωπίζουν προβλήματα συμφόρησης στην προμηθευτική αλυσίδα και στη διά θαλάσσης μεταφορά ειδών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους. Εξ ου και υποχρεώνονται αυτές να ξανασκεφθούν τη χρησιμότητα των παγκοσμίων εφοδιαστικών αλυσίδων και τους κόμβους παραγωγής τους με τα φθηνά εργατικά χέρια στη Νοτιοανατολική Ασία. Τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό του ισπανικού ομίλου της Mango, η οποία δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι έχει επισπεύσει τη διαδικασία να ενισχύσει την τοπική παραγωγή στην Τουρκία, στην Πορτογαλία και στο Μαρόκο. Το 2019, σημειωτέον, είχε σε μεγάλο βαθμό ως βασική πηγή προμηθειών της την Κίνα και το Βιετνάμ, αλλά σήμερα δηλώνει ότι θέλει να επεκτείνει σημαντικά τον αριθμό των μονάδων της στην Ευρώπη το 2022. Αντιστοίχως και ο αμερικανικός όμιλος υπόδησης Steve Madden ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι έχει αποσύρει μέρος από την παραγωγή του από το Βιετνάμ και μετακίνησε το 50% από την αντίστοιχη της Κίνας στο Μεξικό και στη Βραζιλία. Η εταιρεία, που φτιάχνει τα τσόκαρα Crocs, θα μεταφέρει την παραγωγή της σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδονησία και η Βοσνία.

Πολυεθνικές ένδυσης και υπόδησης μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες, πιο κοντά στη Δύση.

Τουρκία, Βουλγαρία Ουκρανία, Ρουμανία, Τσεχία και Μαρόκο ήταν ορισμένες από τις χώρες που προσείλκυσαν το ανανεωμένο ενδιαφέρον που απορρέει από τις εταιρείες ρούχων και παπουτσιών. Βέβαια, η Κίνα εξακολουθεί να παράγει μεγάλο μέρος ενδυμάτων και υποδημάτων για τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές αλυσίδες του κλάδου. Στην Τουρκία ειδικά, οι εξαγωγές ρούχων εκτιμάται πως φέτος θα φθάσουν τα 20 δισ. δολάρια, δηλαδή σε ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ, χάρις σε μια αύξηση των παραγγελιών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα σχετικά αποτυπώνονται στα στοιχεία του Συμβουλίου της Ενωσης Επιμελητηρίων Ενδυσης της Τουρκίας. Αντιστοίχως το 2020 οι εξαγωγές του κλάδου είχαν φθάσει στα 17 δισ. δολάρια. Στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών ειδών, δέρματος και υποδημάτων το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν στα 739,56 εκατ. δολάρια, ήταν δηλαδή υψηλότερες σε σχέση με το 12μηνο του 2020. «Πολλές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία αποτελεί και τη σημαντικότερη εμπορική μας εταίρο, αναζητούν νέους προμηθευτές και νέες εφοδιαστικές αλυσίδες στην αγορά των Βαλκανίων», δήλωσε ο καθηγητής Μούρις Ποζντέρατς, γραμματέας της Ενωσης Εταιρειών Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυμάτων, Δέρματος και Υπόδησης της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Στη Γουατεμάλα, όπου η εταιρεία ένδυσης – υπόδησης Νοrdstrom μετακίνησε μέρος της παραγωγής της το 2020, οι εξαγωγές ρούχων ήταν κατά τι υψηλότερες από το 1 δισ. δολάρια στα τέλη του φετινού Αυγούστου, ήτοι 34,2% ενισχυμένες από το 2020 και 8,8% ακόμα και από το 2019. Βέβαια, ας μην το λησμονούμε, πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι εξαρτημένες σε μέγιστο βαθμό από το Βιετνάμ, όπου οι πρόσφατες διακοπές στην παραγωγή προκάλεσαν σοβαρές αναταράξεις. Η κυβέρνηση της χώρας, εν κατακλείδι, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι δεν θα εκπληρώσει τους στόχους των εξαγωγών ένδυσης για το 2021 και η απόκλιση στη χειρότερη των περιπτώσεων θα είναι 5 δισ. δολάρια, εξαιτίας των επιπτώσεων από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και της έλλειψης εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή